Važne poslovne osobine: Osmeh, strast i motivacija su dobitna kombinacija!

Saznajte šta vam može pomoći na razgovoru sa poslodavcem i predstavnicima kompanije da biste dobili posao, koje predrasude i stereotipe treba odbaciti, a koje poslovne osobine je poželjno posedovati i razvijati. Osmeh, strast i motivacija su dobitna kombinacija i definitivno neke od njih.

Strane i domaće kompanije, ne bi li opstale na tržištu, pobedile konkurenciju ili bar bile u ravni sa njom, stalno prate promene, prilagođavaju se i idu u korak sa njima. Ekonomska i tržišna politika postavljaju nove kriterijume i kvalitete u kojima diploma i visok prosek jesu važni aduti kod poslodavca, ali ne i presudni pri izboru kandidata.

Proces selekcije potencijalnih zaposlenih može trajati dugo, nekada i do šest meseci, zbog velikog broja prijavljenih i zainteresovanih za posao, ali i raznih „krugova“ koji se moraju proći. Testiranja su raznovrsna i mogu obuhvatati testove poslovne logike, orijentisanosti, provere znanja stranog jezika, kao i individualne i grupne razgovore u kojima se retko šta može sakriti.

Priprema za testove može se obezbediti prethodnim učestvovanjem na različitim seminarima, treninzima, obukama i konferencijama. Ali i raznim tribinama i konkursima, dostupnim tokom studija, a koje naš Portal redovno objavljuje.

Menadžeri ljudskih resursa imaju važnu ulogu pri izboru kandidata, vodeći računa da pravi čovek bude na pravom mestu. U razgovoru sa njima saznajemo glavne razloge zbog kojih kandidati budu diskvalifikovani i odbijeni za posao, ali i šta je to što ih može preporučiti za posao i obezbediti im ulazak u uži izbor.

Saveti za razgovor za posao

Upoznajte dobro kompaniju čiji deo želite da budete

Obavezno se potrudite da saznate odakle je kompanija, čime se bavi, ko su njeni saradnici, da li je konglomerat, javna, privatna ili porodična, kojim inovacijama i promenama se vodi, kao i u koju poslovnu politiku veruje. Do ovih informacija se može doći preko Interneta, ali i obilaskom firmi čije posete povremeno organizuje Centar za razvoj karijere. To pomaže u proceni da li taj poslovni svet odgovara vašoj ličnosti i ambicijama.

Otkrijte svoje afinitete

Veoma je važno da sami definišite šta biste voleli da radite. Odlazak na intervju za posao za koji ni sami niste sigurni da je to ono što biste dugoročno radili uglavnom se završi neuspešno. Iznošenje validnih informacija o poslovanju firme, kao i jasna vizija gde je vaše mesto u celom procesu može samo pozitivno uticati na dalji tok događaja.

Ne lažite. Može vas skupo koštati.

Dešava se ponekad da kandidati, kako bi sebe prikazali u što boljem svetlu, u biografijama i motivacionim pismima opisuju poslove koje zapravo nisu radili i veštine koje zapravo ne poseduju. Kada vas jednom uhvate u laži, staviće vas na crnu listu. Opišite iskustvo koje ste stekli i šta ste stvarno naučili, a ukoliko nemate dovoljno ili uopšte prakse, istaknite da ste spremni da se usavršavate i učite.

Bez žvake, molim!

Neverbalna komunikacija, prva slika vas, ima važnu ulogu u dopadanju članovima komisije. Dres-kod ne podrazumeva striktno odelo i cipele. Ali, osnovna higijena, bez žvake i bombone u ustima, farmerice, bluza ili košulja sa džemperom su pristojni način da se predstavite. Opremite se pozitivnošću, budite prijatni i poštujte svoje sagovornike, ma kakvo god imali privatno mišljenje o njima.

Ne odustajte!

U nekim kompanijama je neophodno volontiranje da biste bili primljeni u radni odnos i plaćeni za svoj rad. Budite spremni da dobrovoljno radite i iskoristite to vreme za  usavršavanje i učenje. Kada vam se uputi kritika nemojte otići, već je prihvatite i ispravite grešku. Ukoliko vas nakon isteka volonterske prakse ne zaposle, imaćete bar još jednu stavku u biografiji.

Nekada je sreća sasvim dovoljna

Dešava se da poslodavci kroz upoznavanje sa kandidatom uoče da on poseduje osobinu ili veštinu koja bi bila odgovarajuća za drugu poziciju i tako mu ponude neočekivani posao.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here