Predstava – Draga Jelena – u BDP

Predstava – Draga Jelena – odigraće se 19.4.2017. na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta sa početkom u 20:30.

Imaš slobodnog vremena, između napornih obaveza na fakultetu i ne znaš kako da ga provedeš? Portal Mladi se uvek trudi da odgovori tvojim interesovanjima, i na jednom mestu sakupi mnoštvo zanimljivih događaja. Jednim klikom na naš kalendar pronaćićeš sve predstave, koncerte, tribine, i izložbe u Beogradu u narednih mesec dana. Pozivamo te da nas pratiš i na na facebook-u.

O komadu:

Kada je drama „Draga Jelena“, Ljudmile Razumovske, prvi put predstavljena javnosti, krajem sedamdesetih godina, šokirana sovjetska vlada zabranila je da se prikazuje „zbog lažno prikazane moralne degradacije sovjetske omladine i društva“. Međutim, nakon nekoliko godina, ova drama doživljava prvo izvođenje i prevodi se na mnoge svetske jezike. Iako napisana pre više od trideset godina, drama „Draga Jelena Sergejevna“, ne samo da ostaje relevantna, već se čini da pitanja i dileme koje komad pokreće, u današnjem vremenu imaju čak i viši stepen aktuelnosti, nego u trenutku nastajanja. Tokom jedne noći, četvoro mladih ljudi dolazi kod profesorke, kako bi pokušali da uzmu ključ od sefa i preprave maturske testove. Nasuprot njih je lik Jelene Sergejevne, krutog pedagoga starog kova, u čijem sistemu vrednosti istina, pravičnost i poštenje zauzimaju centralno mesto. Igra moći i sudar „Antigonine naravi“ i današnjeg „krućeg, pragmatičnijeg i energičnijeg vremena, koje iste takve vrednosti traži od novih ljudi“- kako kaže jedan od junaka, postaje test zrelosti za mlade, koji moraju da ispitaju svoje granice, uvide koliko su spremni daleko da odu u postizanju svojih ciljeva i iniciraju se u svet odraslih.

Draga Jelena predstava

O Beogradskom dramskom pozorištu:

Beogradsko dramsko pozorište postoji više od šezdeset godina a preispitivanje o ciljevima i smislu njegovog delovanja traje i dalje. Danas, Beogradsko dramsko pozorište nastoji da omogući autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju savremeni pozorišni repertoar. Uvećani broj produkcija i česta gostovanja omogućavaju da scenska izvođenja novih drama budu širokodostupna publici. Bilo je godina kada su izvođene samo dve predstave nedeljno. Bilo je i pozorišnih sezona kada je Teatar izveo tek jednu jedinu premijeru. Danas, predstave se izvode na dve scene, sedam dana nedeljno, a ansambli redovno gostuju po Srbiji i u inostranstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here