Predstava – Tramvaj zvani samoća – UK Vuk Stefanović Karadžić

Predstava – Tramvaj zvani samoća – odigraće se 6.4.2017. sa početkom u 17:30 na sceni „Tramvaj“ UK Vuk Stefanović Karadžić.

Imaš slobodnog vremena, između napornih obaveza na fakultetu i ne znaš kako da ga provedeš? Portal Mladi se uvek trudi da odgovori tvojim interesovanjima, i na jednom mestu sakupi mnoštvo zanimljivih događaja. Jednim klikom na naš kalendar pronaćićeš sve predstave, koncerte, tribine, i izložbe u Beogradu u narednih mesec dana. Pozivamo te da nas pratiš i na na facebook-u

O PREDSTAVI

TRAMVAJ ZVANI SAMOĆA je omnibus projekat nastao u saradnji sa prof. Boškom Milinom sa katedre za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Četiri mlade dramaturškinje razvile su svoje komade zajedno sa rediteljem, sa idejom da se ova predstava izvodi u tramvaju (u saradnji sa GSP Beograd) i na sceni UK „Vuk Stefanović Karadžić“!

ZAŠTO PREDSTAVA U TRAMVAJU?

Ako publika ulaskom u pozorište pristaje na uslovnost da iluziju koja nastaje na sceni, samu predstavu, dramsku refleksiju naših života, doživljava kao novu realnost – mi idemo korak dalje i publici u tramvaju pružamo mogućnost da i sama bude deo tog rituala. Paradoksalno, u realističnom prostoru igre, glumački izraz postaje još životniji, a poetika dramskog predloga još izražajnija.

Predstava TRAMVAJ ZVANI SAMOĆA ostvarena je u saradnji sa najvećim gradskim prevoznikom i najvećim operaterom u Jugoistočnoj Evropi – JKP GSP „Beograd“, koji je društveno odgovoran na različitim poljima i koji prepoznaje važnost kulturnog povezivanja, a sa UK „Vuk Stefanović Karadžić“ kroz nekoliko projekata doprinosi razvoju kulture našeg grada.

REČ AUTORA
MINA ĆIRIĆ
Priče u tramvaju poređali smo od najmanjeg do najvećeg osećanja usamljenosti. Moja je prva. Brana i Uroš se voze tramvajem. NJihov odnos je jednostavan: ona je njemu podrška i uteha, a on je njen muž. Funkcionišu. Nisu nezadovoljni. Na jednoj stanici, u tramvaj ulazi LJilja, Uroševa velika ljubav iz mladosti. Napetost između LJilje i Uroša može da se seče nožem, oni se očigledno i dalje vole. Brana to vidi, možda jasnije nego oni, ali Brana je dobar igrač i tačno zna šta treba da uradi da bi se Uroš uvek vraćao njoj. LJilja je sama. Uroš je sam sa Branom. Brana je snađena i imuna na usamljenost. Usamljenost u mojoj priči je mala i svakodnevna, ali nagriza iznutra ma koliko se junaci trudili da je ignorišu. Sve je u redu, sve funkcioniše i nisu nezadovoljni – dok ih mali podsetnik iz prošlosti potpuno ne izmesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here