Predstavljamo vam projekta – I ti možeš da inspirišeš

Proučavanjem iskustava korisnika programa Evropske komisije (pre svega korisnika programa Erazmus+), kao i programa finansiranih od strane ostalih stranih i domaćih donatora došli smo do saznanja da da je u Srbiji mali broj mladih obavešten, odnosno da koristi mogućnosti koje im se pružaju. To dovodi i do toga da sredstva dostupna za ove aktivnosti ostaju neiskorišćena ili ove mogućnosti iz godine u godinu koriste isti ljudi. Nasuprot tome što se u zemljama EU i ostatka sveta sve više radi na inkluziji mladih sa posebnim potrebama i nasuprot tome što je Srbija postupkom pristupanja EU i reformama obrazovnog sistema preuzela ulogu da krene istim putem, u praksi situacija nije nimalo približna zacrtanim ciljevima.

donatorska-mreza

Projektom „I ti možeš da inspirišeš!“, koji je realizovan u okviru programa „Mladi su zakon“, uz podršku udruženja „Narodni parlament“, a koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije je predviđeno da se na više načina (prezentacijom dostupnih mogućnosti, oslikavanjem javnih površina zajedničkim snagama mladih opšte populacije i mladih sa posebnim potrebama, a u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ i Školom za tekstil i dizajn) vrši promocija pomenutih mogućnosti, kao i primera dobre prakse, kako bi se mladi motivisali da uzmu stvar u svoje ruke i iskoriste mogućnosti koje su im dostupne, a sve u cilju promocije razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade.

U toku konkursa, koji je bio raspisan krajem septembra, a na koji je trebalo da budu prijavljene ličnosti čiji portreti bi se oslikavali na ogradi Gradske autobuske stanice Leskovac dobili smo dosta predloga. Ideja je bila da budu prijavljene ličnosti koje potiču sa teritorije Jablaničkog okruga, a koje svojim radom, delima i uopšte životnim stilom doprinose pozitivnoj promociji mesta odakle potiču. Ove ličnosti treba da posluže kao pozitivan primer mladima da krenu njihovim stopama i da mladi vide da i neko ko potiče sa ovih prostora s jedne strane može puno da uspe u životu, a s druge strane da zadrži ljudskost u sebi i ne postane bezosećajna „pokondirena tikva“. Još jedan od kriterijuma je bio taj da izabrane ličnosti budu naši savremenici, tj. mladi ljudi ili neko ko se u svom poslu bavi mladim ljudima i čija životna priča bi u ovom vremenu i prostoru drugim mladim ljudima mogla da posluži kao pozitivan model ponašanja i uspeha.

Nakon selekcije i ličnog kontaktiranja odabranih ličnosti, da bismo dobili njihovu dozvolu za oslikavanje njihovih portreta došli smo do sledećih imena:

  • Vladimir Milošević (’80)

Mladi pijanista, profesor, koji je još sa 24 godine nastupao u čuvenoj njujorškoj dvorani „Karnegi hol“. Nastupao po celom svetu, a u Leskovcu poslednji put nastupao maja 2016. godine zajedno sa violinistom Stefanom Milenkovićem. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, od kojih je poslednje dobijeno od strane Udruženja umetnika Njujorka za umetnika u usponu 2013. godine.

  • Vladimir Prokopović (’88)

Mladi naučnik, koji je sa 27 godina doktorirao biomedicinu u Berlinu, a potom se vratio u rodni Leskovac, gde je započeo sopstveni posao i pokrenuo proces umrežavanja mladih privrednika. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a poslednja u nizu je Oktobarska nagrada Grada Leskovca 2016. Godine.

  • Vladimir Savanović (’85)

Mladi atletičar olimpijac, koji sa 31 godinom doktorira na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nišu. Učesnik Olimpijskih igara u Riju, 2016. godine i prvi olimpijac iz Leskovca ikad. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a poslednje u nizu je 1. Osvojeno mesto na Kupu Srbije u atletici, 2016. godine, u disciplini na 10.000 metara hodanja.

  • Vladimir Stevanović (’84)

Mladi arheolog i ninđa. Osnivač i predsednik Ninđucu kluba „Buđinkan“ Leskovac. Aktuelni prvak Srbije u Daido Juku Kudo – japanskih MMA veština. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, od kojih je poslednja u nizu – nosilac majstorskog zvanja crnog pojasa nivoa “7. Dan“ u japanskoj tradicionalnoj borilačkoj veštini Ninđucu, osvojenog u Japanu 2016. godine.

  • Goran Šmelcerović (‘82)

Mladi biciklista, paraolimpijac. Suosnivač Biciklističkog kluba Leskovac. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, od kojih je poslednje u nizu zlatna medalja na Evropskom kupu u Beogradu 2016. godine, kao pilot svog tandema Milana Petrovića.

  • Mariana Veličkovski (‘92)

Mlada akademska slikarka. Bez obzira na tešku finansijsku situaciju i to što živi bez oba roditelja, 2016. godine diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, sa prosečnom ocenom 10 i upisala master studije. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja, od kojih je poslednja u nizu stipendija Dositeja, koju joj je 2016. godine dodelio Fond za mlade talente Republike Srbije.

  • Milan Petrović (‘87)

Mladi biciklista paraolimpijac. Od svoje 16. godine potpuno slep, a pre godinu dana mu je uspešno odstranjen tumor na mozgu. Suosnivač Biciklističkog kluba Leskovac. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, od kojih je poslednje u nizu zlatna medalja na Evropskom kupu u Beogradu 2016. godine, osvojena zajedno sa svojim pilotom i tandemom Goranom Šmelcerovićem.

  • Predrag Stoiljković (’66)

Profesor hemije. Više od 20 godina, prvo kroz rad u osnovnoj školi, a potom i u Gimnaziji, sem redovne nastave priprema svoje đake za razna takmičenja. Njegov uspeh se ogleda u tome što već duži niz godina njegovi učenici osvajaju brojne nagrade na raznim takmičenjima širom sveta. Stoga , kada se napravio matematički presek rezultata na republičkim takmičenjima u poslednjih 10 godina, došlo se do podatka da njegovi učenici imaju najbolje rezultate u Srbiji.

  • Stefan Mitić (’92)

Mladi omladinski radnik i pesnik. Osnivač i predsednik Omladinskog kluba Ančiki – OKAN. Prvi u Srbiji koji je svoju poeziju preveo na znakovni jezik i prilagodio je osobama sa oštećenim sluhom. Kroz svoju poeziju promoviše leskovački dijalekt i način govora. Promocijom svoje zbirke pesama „U’vatile me lutke“ otvorio dodelu Oktobarskih nagrada 2016. godine.

  • Aleksandar Nešić (’84)

Aktivista, osnivač i predsednik Donorske mreže Srbije. Već dugi niz godina se bavi omladinskim radom, kroz koji podstiče pozitivne promene u društvu. Učestvovao na brojnim domaćim i međunarodnim seminarima, obukama, kongresima i projektima, od kojih je poslednji u nizu projekat „I ti možeš da inspirišeš!“, čiji je idejni tvorac i realizator.

Sem portreta pomenutih ličnosti, na ogradi Gradske autobuske stanice Leskovac su ispisane i njihove motivacione poruke, kao i linkovi internet sajtova na kojima mladi mogu pronaći pregršt informacija o mogućnostima za obrazovanje u inostranstvu, putovanje, posao i sl.

Projekat „I ti možeš da inspirišeš!“ je realizovan u saradnji sa Školom za tekstil i dizajn, čiji su učenici završne godine smera Grafički dizajn: Ana Đorđević, Bogdan Stojković, Jovana Trajković, Julijana Stojanović, Katarina Mihajlović, Lola Stanković, Marija Lazarević, Marija Petković, Saša Veljković i Stefan Stojković, uz pomoć svoje razredne starešine, profersorke Crtanja i slikanja – Zorice Nešković vršili oslikavanje i oplemenjivanje ove javne površine. Za njih je ovo bio prvi put da rade murale i da rade na većim površinama, tako da su u jednu ruku dali neizmeran doprinos našem društvu i ovom projektu. U drugu ruku, uz koordinaciju njihove razredne starešine Zorice Nešković, kao osobe delegirane od strane direktorke Škole za tekstil i dizajn i nekog ko u velikoj meri svojim radom i idejama pomaže realizaciju ovog projekta, su stekli jedinstvena iskustva i veštine, koje će im puno značiti u daljem radu, rastu i razvoju, kao velikana srpkog slikarstva u najavi.

Našim mladim umetnicima su se uz nadzor profesorke Gordane Saničanin pridružili i učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“, koji su na inkluzivan način i uz mentorstvo svojh vršnjaka tj. naših mladih umetnika dali svoj doprinos ovom umetničkom delu.

Po završetku slikarskih radova naši umetnici su se fotografisali sa ličnostima koje su slikali, a te fotografije će biti postavljene u okviru kompozicija njihovih dela. Na ovaj način želimo da javnosti skrenemo pažnju da su ova dela rađena od strane naše dece, pune talenta, inspiracije i motivacije, koja imaju svoje ime i prezime, a da nisu samo neki anonimusi koji su tamo negde, za potrebe nekog projekta nacrtali nešto.

Uzimajući u obzir činjenično stanje, započeto je i uređenje zelene površine u neposrednoj blizini murala. Za sada je ista očišćena, izriljana, zasejan/posejan je cvetni materijal i začinsko bilje, a u dogovoru sa Direkcijom za urbanizam i izgradnju Grada Leskovca i upravom Gradske autobuske stanice Leskovac predviđeno je osvetljenje iste, kako ne bi i dalje služila kao javni toalet nesavesnim građanima. Takođe će biti izvršeno postavljanje korpi za smeće, sa ciljem da se spreči ponovno formiranje deponije na prethodno pomenutoj zelenoj površini. Kao kruna projekta, krajem novembra biće održan skup u svečanoj sali Grada Leskovca, na kome ćemo se na prigodan način zahvaliti svima koji su dali doprinos realizaciji ovog projekta.

Više o samom projektu „I ti možeš da inspirišeš!“, kao i ostalim aktivnostima Donorske mreže Srbije potražite na našoj Fejsbuk stranici: facebook.com/dm.org.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here