Utisci Beograda i Tokija sa 3. Japansko-srpskog festivala filma

Sadržajni dani kulturne razmene u Beogradu i Tokiju pod okriljem 3. Japansko-srpskog festivala filma (JSFF) koji je ove godine realizovan u partnerstvu sa Akademijom lepih umetnosti (ALUM) su prošlog vikenda završeni.

Oficijalnom filmskom programu koji je prikazan u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Kapa čanu u Tokiju, prethodila je serija aktivnosti tokom kojih je domaća publika doživela duh Japana u srpskoj prestonici i obrnuto.

Japansko-srpskog festivala

Na JSFF-u u Beogradu, izložba doktoranda slikarstva na ALUM-u, Vladimira Magdelinića, dočekala je posetioce. Sanja Perišić i Vanja Andrejić izvele su buto performans za koji je koreografiju radio Marco Nektan, a studenti ALUM-a u klasi prof. Branislava Lečića, Nikola Petrović i Danilo Petrović, izveli su manzai dramu. Japanski bend 101A je tokom promotivne večeri dao značaj ovoj seriji događaja kulturne razmene i u Dorćol Platz-u svirao Smakove „Daire“.

U okviru tokijske projekcije, odeveni u srpsku nošnju, japanski studenti srpskog jezika predstavili su publici kolo, ali i tradicionalni japanski ples nakon čega su posetioci mogli da uživaju u srpskoj kuhinji.

Žiri u sastavu Nikola Stojanović, Petar Stanojlović, Rio Suzuki i Akijoši Imazeki jednoglasno je doneo odluku o pobedničkom filmu koji je šarmantnim i autentičnim pečatom najbolje odgovorio na „Devotion“ – temu festivala. To je film „Prvak sveta“ rediteljke Lane Pavkov.
Skromna i talentovana rediteljka, nosilac nagrade koju je omogućio ovogodišnji partner ALUM, je u intervjuu organizatorima rekla nešto više o njenim utiscima, ličnoj identifikaciji sa temom i poslala poruku mladim rediteljima o pristupu koji bi trebalo slediti kako u ovoj profesiji, tako i u svemu što rade.

1. Šta je bio glavni povod da aplicirate za JSFF i da li ste očekivali nagradu?

Da bi film bio kompletan, potrebna mu je publika i susret sa istom. Festivalska publika je najbolja, meni omiljena. Nagradu nikad ne očekujem, ona ne ocenjuje film, na nju utiče trenutak i date okolnosti.

2. Da li ste zadovoljni reakcijama publike?

Uvek.

3. Šta za Vas lično predstavlja “devotion”?

Devotion je zabluda koja ode toliko daleko da postane realnost.

4. Kakva su bila Vaša očekivanja za projekciju u Tokiju?

Žao mi je što nisam mogla da joj prisustvujem. Nadam se da je tamošnja publika podjednako uživala u filmu. Devotion je ipak deo njihove tradicije, sigurna sam da im je bilo bar interesantno.

5. Šta biste poručili mladim kolegama rediteljima?

Da ostanu dosledni sebi, da samo sebi udovoljavaju. Sebičnost je za stvaralaštvo neophodna.

Hvala JSFF-u na svemu. Želim vam da iz godine u godinu festival raste i napreduje.

Na otvaranju JSFF-a, profesor Branislav Lečić, istakao je važnost događaja koji promovišu kratku filmsku formu i značaj kulturne razmene koja na mnogo nivoa doprinosi boljem međusobnom poznavanju, razmeni kontakata i mogućnostima saradnje između autora ove dve zemlje. Time je JSFF svojom platformom napravio iskorak u sferi umetnosti, multimedije i komunikacija, koje je ALUM prepoznao kao zajednički cilj u nastojanju da unapređuje i neguje te vrednosti.

Tokijskoj prokeciji na kojoj je prikazana šira selekcija filmova srpskih autora, prisustvovali su članovi Ambasade Republike Srbije, a prateći program doprineo je prevazilaženju razlika u kulturi Sbije i Japana.

Komlpletno iskustvo koje su japanski i srpski JSFF tim pružili gostima poslalo je dobar glas i lepe utiske i komentare posetilaca u obe zemlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here