Priča o…. Mestu na kome je Karađorđe dobio ključeve grada Smedereva, Karađorđev dud

Spomenik kulture je svedočanstvo proteklih vremena i svojim izgledom pruža podatke o vremenu svog nastanka i postojanja. Vrednost spomenika, da li objekat ima spomeničku vrednost, utvrđuje se različito, najčešće zakonskom regulativom pojedinih država. Peta priča o spomeniku kulture jeste priča o mestu na kome je Karađorđe dobio ključeve grada Smedereva, Karađorđev dud.

Četvrtu priču možete pročitati OVDE.

U srcu nekadašnje prestonice, Smederevu,  nalazi se stablo duda vekovima staro. Karađorđev dud je spomenik prirode – botaničkog karaktera ali i znamenito mesto iz istorije Smedereva.

Pod ovim stablom je 8. novembra 1805. godinevožd Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, u prisustvu srpskih starešina i ustanika primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada, dizdara Muharema Guše. Predaja ključeva je izvršena na svečan način, jer su Turci ostavili Srbima mnogo topova i municije, a Karađorđe im je dozvolio da izađu iz Smedereva sa vojnim častima i sitnim oružjem i da lađama odu niz Dunav u Vidin, u Bugarsku.

Ispod ovog drveta 8. novembra 1805. smederevski dizdar Muharem Guša predao je Karađorđu ključeve grada Smedereva  novembra 1951; Skupština opštine Smederevo, septembra 2003. – Tekst na spomen ploči.

Dud se danas nalazi na Karađorđevom trgu koji predstavlja mesto okupljanja ljudi svih doba. Tako da možete videti bake i deke koji čitaju novine u jutarnjim satima i hrane golubove, mlade koji se druže, ali i najmlađe dok čine prve korake.

Na ovom trgu, nalazila se nekada i kuća Dimitrija Davidovića, poznatog srpskog prosvetitelja.

U svakom godišnjem dobu dud ima specifičan izgled. Bilo da se radi o zimi kada je romantično ukrašen sijalicama. Proleću kada je olistao, ili jeseni kada lišće menja boju.

Ukoliko dolazite u posetu Smederevu, ovo je definitivno mesto koje morate videti!

Milica Dašić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here