PRIČA O SELU Kremna

Selo je naselje gde se najveći deo stanovnika bavi poljoprivredom. Seoski pejzaži pružaju odmor za dušu i raj za oči, nešto sasvim suprotno gradskom asfaltu i gužvi.  Autori rubrike Kompas kaže Srbija ispričaće vam priče o pet sela koja su po nečemu jedinstvena. Ovo je priča o selu Kremna u kome su živeli proroci Tarabići.

Predhodni tekst iz serije prica o selima možete videti  OVDE.

Skrivena između planina, bogata tradicijom Kremna je oduvek predstavljala izazov ljubiteljima turizma i avanture.

Selo Kremna predstavlja centar istoimene oblasti, a nalazi se između dve planine- Zlatibora i Tare. Na nadmorskoj visini između 750 i 850 metara, gde se sudaraju planinski i morski vetrovi, leži skrivena Kremna. Zahvaljujući idealnoj nadmorskoj visini, ali i prirodnom bogatstvu, pre svega četinarskom rastinju, početkom XX veka proglašena je za vazdušnu banju. Pored četinara bogata je i cvetnim livadama, planinskim potocima i izvorima

Kremna
Selo Kremna. Izvor fotografije: zaboravljenizvuci.files.wordpress.com

Kremna je idealno seosko-turističko mesto, jer svojim posetiocima nudi miran i zdrav odmor, koji upotpunjuju specijaliteti domaće kuhinje.

Šarganska osmica. Izvor fotografije: upload.wikimedia.org/wikipedia

Glavna atrakcija sela, ali i cele oblasti jeste Šarganska osmica. Pruga čija je izgradnja počela u vreme Austrijanaca, a trebala je da poveže Užice i Višegrad, odnosno Mokru Goru i Kremnu.

Kremna
Voz. Izvor fotografije: zaboravljenizvuci.files.wordpress.com

Šargan, sa svojih 300 metara nadmorske visine, bio je glavna prepreka pruzi od jednog koloseka, te su se inžinjeri dosetili da se usponi savladaju tako što će se pruga uvijati oko brda u vidu broja osam, a odatle i njen naziv.

Više o Šarganu možete pročitati OVDE.

Ljubiteljima mitova i legendi posebno je interesantna priča o Tarabićima. Srpski seljaci Mitar (1829-1899) i Miloš (1809-1854) Tarabić, sa ogromnom preciznošću su predvideli neke od ključnih događaja XIX i XX  veka. Pošto su bili nepismeni, njihova predskazanja beležio je njihov kum, prota Zaharije Zaharić (1836-1918). Prota, kao svešteno lice, verovao je da taj glas „dolazi od Boga“, pa je u svoju beležnicu pomno zapisivao što mu je govorio Mitar, a pre toga i njegov stric Miloš. Nakon protine smrti, beležnica se čuvla u njegovoj porodici. Godine 1943. kada je bugarska vojska okupirala i zapalila selo, beležnica je umalo uništena. Danas se čuva kao kulturno nasleđe u rukama Zaharijevog unuka.

Predskazanja pre Prvog svetskog rata

„Posle ubistva kralja i kraljice, na srpski presto ponovo će doći Karađorđevići. Tada ćemo opet započeti rat sa Turcima. Četiri hrišćanske države će napasti Tursku i naša će se granica ponovo postaviti na reci Lim. Tada ćemo konačno biti u stanju da povratimo i osvetimo naše Kosovo.“

Istorijske činjenice:

1903 – Izvršen je Majski prevrat, a na vlast dolazi Petar I Karađorđević

1912 – Prvi balkanski rat, koji je trajao od 30. oktobra 1912. do 30. maja 1913. godine. Rat su vodile članice Balkanskog saveza ( Srbija, Crna Gora, Bugarska i Grčka), protiv Turske. Cilj rata je bio proterivanje Turske sa Balkana, što su i članice Balkanskog saveza ostvarile, te je granica Srbije prema Bosni, odnosno Austrougarskoj, bila upravo na reci Lim.

1912 – Srbi su osvojili Prizren, i odatele se uputili ka Jadranskom moru.

Dom proroka. Izvor fotografije: bbasta.info/wp-content

U selu postoji Dom proroka, odnosno kuća/brvnara, gde se mogu videti suveniri, slike, novinski članci, i čuti priče o Tarabićima i njihovim proročanstvima.

Ukoliko želite da posetite ovo mesto, smešaj potražite u nekom od apartmana ili privatnom smeštaju opremljenom u tradicionalnom duhu. Ono što vam mi prepoučujemo jeste da probate neke od lokalnih specijaliteta i domaću rakiju. Sigurni smo da ćete se u Kremni dobro odmoriti, a pre svega lepo naspavati.

Radović Ana.

4 KOMENTARA

  1. Postovanje
    Interesujeme ali iskreno da nam neko kaze, imali tamo u Kremni ambrozije u vreme cvetanja polovina avgusta i do polovine septembra?
    Hvala na odgovoru
    Slavko

  2. Ana,
    Lep Tekst. Hvala sto se pisali o Kremnima. Mala ispravka za ubuduce je da se Kremna menjaju napravilno po padezima. Tako da se kaze: u Kremnima ( a ne Kremni), iz Kremana ( a ne Kremne) itd:)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here