Selo Kremna i proroci Tarabići

Selo je naselje gde se najveći deo stanovnika bavi poljoprivredom. Seoski pejzaži pružaju odmor za dušu i raj za oči, nešto sasvim suprotno gradskom asfaltu i gužvi.  Autori rubrike o Srbiji ispričaće vam priče o pet sela koja su po nečemu jedinstvena. Ovo je priča o selu Kremna u kome su živeli proroci Tarabići.

Predhodni tekst iz serije prica o selima je o selu Lozovik.

Skrivena između planina, bogata tradicijom Kremna je oduvek predstavljala izazov ljubiteljima turizma i avanture.

Gde se nalazi selo Kremna

Selo Kremna predstavlja centar istoimene oblasti, a nalazi se između dve planine- Zlatibora i Tare. Na nadmorskoj visini između 750 i 850 metara, gde se sudaraju planinski i morski vetrovi, leži skrivena Kremna.

Zahvaljujući idealnoj nadmorskoj visini, ali i prirodnom bogatstvu, pre svega četinarskom rastinju, početkom XX veka proglašena je za vazdušnu banju. Pored četinara bogata je i cvetnim livadama, planinskim potocima i izvorima

Kremna je idealno seosko-turističko mesto, jer svojim posetiocima nudi miran i zdrav odmor, koji upotpunjuju specijaliteti domaće kuhinje.

Šta videti

Glavna atrakcija sela, ali i cele oblasti jeste Šarganska osmica. Pruga čija je izgradnja počela u vreme Austrijanaca, a trebala je da poveže Užice i Višegrad, odnosno Mokru Goru i Kremnu.

Šargan, sa svojih 300 metara nadmorske visine, bio je glavna prepreka pruzi od jednog koloseka, te su se inžinjeri dosetili da se usponi savladaju tako što će se pruga uvijati oko brda u vidu broja osam, a odatle i njen naziv.

Više o Šarganu možete pročitati OVDE.

Proroci Tarabići

Ljubiteljima mitova i legendi posebno je interesantna priča o Tarabićima. Srpski seljaci Mitar (1829-1899) i Miloš (1809-1854) Tarabić, sa ogromnom preciznošću su predvideli neke od ključnih događaja XIX i XX  veka. Pošto su bili nepismeni, njihova predskazanja beležio je njihov kum, prota Zaharije Zaharić (1836-1918).

Prota, kao svešteno lice, verovao je da taj glas „dolazi od Boga“, pa je u svoju beležnicu pomno zapisivao što mu je govorio Mitar, a pre toga i njegov stric Miloš. Nakon protine smrti, beležnica se čuvla u njegovoj porodici. Godine 1943. kada je bugarska vojska okupirala i zapalila selo, beležnica je umalo uništena. Danas se čuva kao kulturno nasleđe u rukama Zaharijevog unuka.

Predskazanja i proročanstvo pred Prvi svetski rat

„Posle ubistva kralja i kraljice, na srpski presto ponovo će doći Karađorđevići. Tada ćemo opet započeti rat sa Turcima. Četiri hrišćanske države će napasti Tursku i naša će se granica ponovo postaviti na reci Lim. Tada ćemo konačno biti u stanju da povratimo i osvetimo naše Kosovo.“

Istorijske činjenice:

 • 1903 – Izvršen je Majski prevrat, a na vlast dolazi Petar I Karađorđević
 • 1912 – Prvi balkanski rat, koji je trajao od 30. oktobra 1912. do 30. maja 1913. godine. Rat su vodile članice Balkanskog saveza ( Srbija, Crna Gora, Bugarska i Grčka), protiv Turske. Cilj rata je bio proterivanje Turske sa Balkana, što su i članice Balkanskog saveza ostvarile, te je granica Srbije prema Bosni, odnosno Austrougarskoj, bila upravo na reci Lim.
 • 1912 – Srbi su osvojili Prizren, i odatele se uputili ka Jadranskom moru.

U selu postoji Dom proroka, odnosno kuća/brvnara, gde se mogu videti suveniri, slike, novinski članci, i čuti priče o Tarabićima i njihovim proročanstvima.

Ukoliko želite da posetite ovo mesto, smešaj potražite u nekom od apartmana ili privatnom smeštaju opremljenom u tradicionalnom duhu. Ono što vam mi prepoučujemo jeste da probate neke od lokalnih specijaliteta i domaću rakiju. Sigurni smo da ćete se u Kremni dobro odmoriti, a pre svega lepo naspavati.

4 COMMENTS

 1. Postovanje
  Interesujeme ali iskreno da nam neko kaze, imali tamo u Kremni ambrozije u vreme cvetanja polovina avgusta i do polovine septembra?
  Hvala na odgovoru
  Slavko

 2. Ana,
  Lep Tekst. Hvala sto se pisali o Kremnima. Mala ispravka za ubuduce je da se Kremna menjaju napravilno po padezima. Tako da se kaze: u Kremnima ( a ne Kremni), iz Kremana ( a ne Kremne) itd:)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here