Pričao o…. banji koja je dobila ime po ribarima

Banja je lečilište koje je bogato vodom, blatom ili vazduhom lekovitih ili drugih svojstava koja olakšavaju tegobe, ubrzavaju lečenje ili na neki drugi način pomažu procesu ozdravljenja. Autori rubrike Kompas kaže Srbija ispričaće vam priče o pet banja koje su po nečemu jedinstvene. Ovo je priča o petoj banji, banji koja je dobila ime po ribarima.

Priču o četvrtoj banji možete pročitati OVDE.

Pođimo putem šumovitih brežuljaka, dolinom Ribarske reke, a kada se pronađemo na padinama Jastrebca, znaćemo da smo stigli u Ribarsku banju.

RIbarska banja. Izvor: ribarskabanja.org

Legenda kaže da je banja dobila ime po ribarima, koji su pecali pastramku svakodnevno i nosili je knezu Lazaru. A pre nego što dođemo do Lazarevog vremena, ja ću vas za trenutak vratiti na sam početak i ispričati vam istoriju nastanka ove banje.

Centar banje. Izvor: gstatic.com

Za lekovitost banje, znali su i stari Rimljani. Predpostavlja se da su termalni izvori banje korišćeni još u IV veku, kada se na ovim prostorima nalazilo rimsko utvrđenje. Prvo kupatilo banja je dobila u XV veku, a najzaslužnija za to bila je carica Milica. Ono što znamo iz istorijskih izvora, jeste i da su Turci koristili sve pogodnosti banje, ali da su takođe i porušili sve u banji, osim kupatila 1876. godine. Lekovitost banje doživljava pravu ekspanziju u XIX veku. Naime, prva analiza vode izvršena je 1834. godine u Beču. Nakon posete knjaza Aleksandra Karađorđevića, banja postaje popularnija i među stanovništvom. Novija istorija banje počinje 1904. godine, kada kralj Petar I Karađorđević zvanično i otvara banju. Tih godina niču i neke od najlepših vila banje Srbija, Bosna, Hercegovina, Crna Gora, Slavonija i Dalmacija.

Spomenik kralju Petrom I. Izvor; politika.co.rs

Banja je do 1967. godine korišćena kao odmaralište i za rehabilitaciju plućnih bolesti, ali od tada prerasta u moderan Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja „Ribarska Banja„.

Šumska prostranstva, koja je okružuju, nadmorska visina i položaj, omogućavaju čist i svež vazduh tokom cele goline, što boravaku njoj čini prijatnim. Dva bazena na otvorenom, pešačke staze, netaknuta priroda i brojni rastorani, sa autentičnom domaćom kuhinjom i lokalnim specijalitetima, bogata istorija, su samo neki od razloga zbog čega bi trebali da posetite ovu oazu mira I lepote kod nas.

Welness centar. Autor: Zoran Kocić

Ribarska Banja ima šest izvora mineralne sumporovite i slabo alkalne silinične vode (38M20 C), jedan izvor hladne vode (16° C) – jedina akratopega na Balkanu, i jedan mlake sumporovite (28,1°C). Banjska voda preporučuje se lečenje, kupanje, ispiranje, ali i piće.

Bazen. Izvor: panoramio.com

Smeštaj bolesnika i ostalih gostiju moguć je u objektima Specijalnog zavoda – stacionar i hotel, vilama-hotelima i u privatnim kućama.

Radović Ana

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here