Proglašeni dobitnici nagrada „Turistički cvet“ 2014.

Danas je u galeriji “Belgrade Waterfront” održana svečana ceremonija dodele najvišeg nacionalnog priznanja u oblasti turizma, nagrade “Turistički cvet”. Nagrada je ove godine dodeljena u šest kategorija:

TURISTIČKA ORGANIZACIJA

Turistička organizacija grada Subotice

Dugogogodišnje i brojne aktivnosti u promociji, pozicionirale su Srbiju kao turističku destinaciju na turističku mapu sveta, o čemu svedoči stalni rast broja turista, kao i deviznog priliva.

U tome značajno mesto zauzimaju i aktivnosti lokalnih turističkih organizacija. Zbog toga, ove godine, nagrada se dodeljuje turističkoj organizaciji grada Subotice, koja je učestvovala u brojnim projektima i aktivnostima na podizanju kvaliteta destinacije i promocije Subotice, Palića i okoline.

Prezentovanje na sajmovima, društvenim mrežama, putem mobilne aplikacije i internet stranice prevedene na 6 jezika, štampanje novih brošura o vinskom i seoskom turizmu, kao i saradnja sa turističkom privredom, Turističkom organizacijom Srbije i resornim Ministarstvom, oranizacijom „Srbija za mlade“ i susednom pograničnom opštinom Segedin, doprinele su povećanju turističkog prometa za prvih 6 meseci  za oko 20%.

Subotica, kao jedini predstavnik Srbije, od ove godine se nalazi u dve nove sertifikovane panevropske kulturne rute Saveta Evrope: „Mreža evropskih gradova secesije“ i „Atrium“ – ruta arhitekture totalitarnih režima 20. veka“. Subotička sinagoga se, već od ranije, nalazi na sertifikovanoj „Evropskoj ruti jevrejskog nasleđa“.

Po preporuci Njujork tajmsa, Subotica je proglašena jednom od 52 destinacije koju treba posetiti u 2014. godini.

 TURISTIČKA MANIFESTACIJA

„Zlatne ruke“ Sokobanja

Brojni su razlozi koji motivišu ljude na putovanje: upoznavanje sa tradicijom, običajima i gastronomijom, poseta manifestacijama. Turističko – kulturna manifestacija „Zlatne ruke“  objedinjuje sve ove motive na jednom mestu. Održava se od 1983. godine i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata i narodne radinosti.

Poslednjih godina takmičenje poprima nacionalni karakter jer dolaze učesnici iz svih krajeva Srbije, a najveći značaj ove manifestacije je njen doprinos očuvanju ne samo lokalnih, već i nacionalnih tradicionalnih vrednosti i običaja za buduće generacije, kao i korišćenje etno motiva na savremenim upotrebnim predmetima.

 UGOSTITELjSKI OBJEKAT ZA SMEŠTAJ

“Square Nine Hotel” Beograd

Luksuzni hoteli su obavezni deo ponude svake značajne turističke destinacije, a Beograd to sigurno jeste.

Square Nine hotel je prvi beogradski luksuzni hotel svetske klase, koji kombinuje lokalno gostoprimstvo sa prefinjenim dizajnom, stvarajući elegantan i moderan ambijent u kojem je izuzetna pažnja posvećena svakom detalju.

Odabir originalnog nameštaja, dekoracije starim fotografijama i razglednicama, pažljivo osmišljena gastro ponuda, kao i različiti sadržaji u hotelu i osmišljena razgledanja grada zadovoljiće i najzahtevnije goste.

Prvi je i za sada jedini koji je primljen u grupaciju The Leading Hotels of the World.

 

UGOSTITELjSKI OBJEKAT ZA SMEŠTAJ

“Ivanjički konaci”, selo Raščići, opština Ivanjica

Ubrzan način života, posebno u gradu, sve više stvara potrebu kod savremenog čoveka da ode u prirodu, na selo. Domaća hrana, aktivni odmor u prirodi i izleti, kao i smeštaj u seoskim domaćinstvima, etno selima ili salašima čine odmor koji ima sve veću tražnju.

“Ivanjički konaci” nalaze se na 4 km od centra grada Ivanjice. U vlasništvu su porodice Veličković.

Kvalitetne sobe, originalna kuhinja, jedinstvena krčma, prostor za odmor, bazen u konacima pružaju sve za pravu relaksaciju. Razni dodatni sadržaji kao: kvadovi, obeležene staze za šetnju, osmatračnica – vidikovac, bicikli, motorne sanke, razne sportske aktivnosti i još mnogo toga, čine ovaj kompleks jednim od najboljih u opštini Ivanjica.

ORGANIZACIJA ILI POJEDINAC ZA DOPRINOS UNAPREĐENjU TURIZMA I PODIZANjU KVALITETA TURISTIČKIH USLUGA

Javno preduzeće „Skijališta Srbije“

Jedan od značajnih potencijala turističke ponude Srbije su planinski centri. Da ti potencijali postanu i prepoznatljiv turistički proizvod kako u zimskoj, tako i u letnjoj sezoni pobrinulo se Javno preduzeće „Skijališta Srbije“.

Zimski turizam, prevashodno na Kopaoniku, visoko je pozicionirao Srbiju ne samo na domaćem tržištu, već i na tržištu celog regiona i Evrope. Izgradnjom sistema za veštačko osnežavanje ski sezona je značajno produžena, organizuju se zimski adrenalinski sadržaji, unapređena je tehnička opremljenost, te su izgubljeni skijaši bezbedni, a počeli su i pripremni radovi za izgradnju dve najmodernije šestosedne žičare sa haubom, koje će biti jedinstvene u Srbiji.

Hotelijeri na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini ističu podatak da imaju preko 30% više gostiju zahvaljujući izgradnji letnjih sadržaja – biciklističke rute, bike park, bob na šinama, zip lajn, tjubing, teren za mini golf, kao i multifunkcionalni sportski tereni za košarku, fudbal i tenis sa prihvatnim tribinama za posetioce.

Obogaćivanju ponude ovih ski centara doprinele su i sledeće aktivnosti: mogućnost da se rezervišu i kupe ski karte putem interneta, besplatno skijanje za decu sa teritorija lokalnih samouprava na kojima se nalaze ski centri Kopaonik, Stara planina i Tornik, a vlasnicima sezonskog ski pasa iz Slovenije omogućeno je tri dana besplatnog skijanja u srpskim ski centrima.

ORGANIZACIJA ILI POJEDINAC ZA DOPRINOS UNAPREĐENjU TURIZMA I PODIZANjU KVALITETA TURISTIČKIH USLUGA

Marijana Petrović, reditelj

Iza svakog dobro organizovanog događaja ili sadržaja turističke destinacije stoji neka ličnost, koja često ostaje u senci.

Gđa Marijana Petrović je jedna od retko zaslužnih ličnosti koja je pomogla da o Viminacijumu kao Arheološkom parku i važnoj naučnoj i turističkoj tački u Srbiji, sazna više hiljada ljudi širom sveta.

Organizovala je izložbe „Rimski imperatori na tlu Srbije“ u gradovima Amerike (Vašington, Njujork, Boston, Čikago, Los Anđeles, San Francisko) i Evrope (London, Budimpešta), kao i otvaranje „Mamut parka“, a oprobala se i kao reditelj. Film „Viminacijum imperija Srbije“ je njen autorski  rad.

Tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Turističke organizacije Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here