Projekcija filma „Stani na put“ na prvom Festivalu muzičkih dokumentarnih filmova

Od 23-26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam.

Usubotu 25. juna u 15 časova u Klubu-knjižari Magistrala u okviru pratećeg programa Festivala biće prikazan film „Stani na put“ u MTV produkciji.

„Stani na put“

U dokumentarcu „Stani na put“ predstavljeni su pioniri i nosioci hip hop scene Balkana dok se vraćaju u prošlost i prisećaju se dragocenih trenutaka. Film prati nastanak pesme „Stani na put“, zajedničke pesme repera iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine kojom se obeležava 20 godina postojanja domaćeg repa. Protagonisti filma su nosioci hip-hop scene Hrvatske, BiH i Srbije – Blackout, Fm Jam i Bassivity ekipe. Gru, General Woo, Bizzo, Baby Dooks, Remi, Shot, Koolade, Reksona, Marčelo, Edo Maajka, Frenkie, Kontra, Ikac, Struka, Shorty i Oneya, Slavin Balen, Phat Phillie, Frx, Soul, Munja i Miško Bilbija prisećaju se dana u kojima su tri scene počele praviti prve korake ka međusobnom upoznavanju i saradnji.

Reditelj filma je Nemanja Đerić.

Nakon projekcije filma publici će se pokloniti deo ekipe filma.

Dok’n’Ritam festival je prvi ove vrste u Srbiji, a nastao je sa idejom da se novi filmski žanr promoviše i afirmiše na našim prostorima, kao i da se podstakne stvaralaštvo autora iz regiona u ovom žanru.

Cilj festivala je da se mladi upoznaju sa kultnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima ali i sa ovim aktuelnim filmskim žanrom koji je u poslednjih pet godina osvojio tri Oskara (Searching for Sugar Man, 20 Feet from Stardom, Amy).

Pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. U takmičarskom delu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom delu moći će da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije. Publika će imati priliku da vidi 16 dokumentaraca o ex-yu rok sceni, sevdalinkama, Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, hip-hopu (produkcije MTV i Vice) i drugim temama.

Žiri prvog DʹnʹR festivala čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here