Sutra počinje Dok’n’Ritam – prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma

Prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održaće se od 23. do 26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. U takmičarskom delu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom će moći da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije.

Dok'n'Ritam

Festival Dok’n’Ritam će biti otvoren filmom „B Movie: požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu“ o berlinskoj alternativnoj umetničkoj sceni osamdesetih godina, a biće zatvoren filmom „Pola stoljeća diska“ o prvim disko-klubovima u Jugoslaviji. Zvanično otvaranje obeležiće razgovor sa Srđanom Gojkovićem Giletom i koncert benda Maljčiki. Na otvaranju će biti prikazani i filmovi „Maske“ i „Limunovo drvo“, a biće održan i razgovor o knjizi „Roll Intro Tape“.

Igor Toholj programski direktor festivala rekao je da je Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam prvi festival ove vrste u Srbiji. Pored toga značajno je to da se festival održava u najvećem studentskom kampusu na Balkanu, gde živi preko četiri hiljade studenata koji su upućeni na programe Doma kulture Studentski grad. Skoro polovina programa festivala će biti održana na letnjoj pozornici odnosno otvorenom bioskopu koji je (koliko mi je poznato) jedini otvoreni bioskop na teritoriji opštine Novi Beograd. U Beogradu će ovog leta biti dve ili tri tzv. kino bašte sa otvorenim bioskopom, a otvoreni bioskop Doma kulture je jedna od njih. Posebno je značajno imati u jednom letnjem periodu jedan brižljivo odabran i koncipiran program koji se gleda na otvorenoj sceni.

Misija festivala, pored šire kulturološke misije, jeste posebno usmerena na to da se studentska populacija vrati pod okrilje urbane kulture – kako pop kulture, tako i rokenrola. Zato se mi nadamo odzivu publike koja će imati priliku i da odlučuje i glasa za filmove iz regionalnog takmičarskog programa, istakao je Toholj.

Sandra Rančić umetnička direktorka kaže da je cilj DokʹnʹRitam festivala da se mlade generacije upoznaju sa ovim filmovima na atraktivan, zabavan ali i obrazovni način.

Pored takmičarskog i revijalnog programa, veoma je bogat prateći program festivala. Na festivalu će biti predstavljene muzičke knjige, održani razgovori povodom muzičkih dokumentaraca koji su trenutno u nastanku, kao i dva filma MTV i VICEprodukcije. Većina autora filmova iz regionalnog takmičarskog programa biće gosti festivala DokʹnʹRitam.

Žiri prvog DʹnʹR festivala čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here