Put oko sveta zaaa… Vrlo malo novca!

Ako vam je neko nekada pričao o svom putovanju oko sveta, sigurno ste se zapitali koliko to košta… Verujte „LETEĆEM PONEDELJKUPortalaMladi i Play Travel-u jer, nije mnogo uopšte!

To zadovoljstvo ne mora da vas košta ništa više od jednog, malo luksuznijeg letovanja, bar što se prevoza tiče. Jako je važno da se dobro organizujete, kao i za sve u životu, uostalom. Ali prvo izaberete čime ćete putovati, kuda ćete ići, šta da ponesete.

Avio propusnice (Air pass) i RTW (Round the World) su najjeftinije avio karte i ujedno i najjednostavniji način za organizovanje prevoza. RTW karte su sve popularnije, jer je reč o jednoj karti koja omogućuje put sa više različitih kompanija. Najpoznatije karte za ovakav put nude tri avioalijanse: „Oneworld Round the World“, „Sky Team Special Passes“ i „Star Alliance“.

Sami birate destinacije, pravite stopover gde želite, međutim putovanje morate završiti tamo odakle ste krenuli. Takođe, sve letove morate rezervisati pre putovanja, što Vas može ograničiti, ali zašto jednostavno, kada može komplikovano?

Karte se mogu naći po ceni već od 900 evra po putniku, mada to zavisi od mesta koje ste izabrali i od dužine putovanja. Jedna od najjeftinijih ruta je London – Bangkok – Singapur – Sidnej – Los Anđeles – London.

Savetujemo da ponesete jedan kofer koji ćete moći da držite uz sebe, kao i torbicu sa, najelementarnijim stvarima kao što su novac, pasoš… Obavezno držite novac uz sebe! Italijani na primer, imaju prilično brze prste.

Minimalna dužina putovanja RTW karte je 10 dana, ali ovaj period ni izbliza nije dovoljan za ovakvo putovanje, pa zato odvojite bar mesec dana.

Izbegavajte dug boravak u skupim, velikim gradovima, budite fleksibilni, pomerite put nekoliko dana unapred ili unazad kada avio kompanije organizuju akcije – uštedećete! Ako imate ograničen budžet – onda su Indija, Argentina i ostale južnoameričke i azijske zemlje idealne za Vas.

Ako ne znate kada da krenete, možda bi bilo najbolje da razmislite o periodu između aprila i juna, jer u tim mesecima ima najviše sunčanih dana.

Imate na raspolaganju 1.328 aerodroma u 195 zemalja, pa ako vam je put oko sveta san i ako počnete odmah, neće vam dugo trebati da ga ostvarite!

Marija Milenković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here