Rafting u Srbiji: Doživite nezaboravnu avanturu!

Rafting. Da li ste nekada poželeli da osetite adrenalin, u toku lude vožnje nošeni snagom planinske reke? Ili ste možda želeli da splavarite rekom, vozite se u kajaku, surfujete na talasima iste, ili bar da uživate u običnoj vožnji drvenim čamcem?

Ukoliko ste bar na jedno pitanje potvrdno odgovorili, onda je ovaj tekst posvećen VAMA.Rafting u Srbiji

Srbija je bogata rečnim tokovima, koji u tri sliva (crnomorski, egejski i jadranski) otiču sa planine Drmanska glava, tačnije sa vrha Crnoljeva, na Kosovu i Metohiji. Reke na zapadu zemlje prolaze kroz planinski sistem Dinarida, pa su veće snage i  znatno bogatije vodom, od reka iz drugih krajeva. Prva koja se po avanturističkim sportovima ističe jeste Tara, a za njom slede Drina, Lim, Ibar, ali ni Morava, kao najduža reka Srbije, ne zaostaje mnogo za njima.


Tara – najpoznatija reka, koja pruža jedinstvenu avanturu na vodi zvanu rafting. Zbog bistrine vode, reka Tara nazvana je “suza Evrope”.  Njena kanjonska dolina je najdublja (1.330 m) i najoštrija u Evropi, a druga u svetu, posle Kolorada.  Nalazi se u okviru NP Durmitor, koga je 1980. godine, UNESCO uvrstio u Svetsku baštinu prirodnih dobara.

Rafting na Tari. Izor: tara-rafting.info

Kako je rafting, kao turistička ponuda, na srpsko tržište došla relativno skoro, vrlo se brzo razvila. Veliki broj turista dolazi ovde, da bi uživao u spustu, naročito tokom maja i juna meseca, kada je vodostaj reke najveći, a njena snaga vas nosi veliki brzinom niz bukove i brzake.

Svakog vikenda od maja do novembra, traje sezona raftinga Tarom, s tim što se u septembru i oktobru, rafting pretvara u splavarenje rekom, zbog manjeg vodostaja.

Rafting Tara. Izvor: rafting-tara.me

Prilikom dolaska u kamp, i dobro organizovanog druženja, rano ujutru se polazi do reke, gde se uzima raft oprema ( zaštitno neoprensko odelo, raft čizme, kaciga, spasilački prsluk). Pre samog polaska, vrši se obuka svih učesnika spusta, gde vam profesionalni skiperi, objašnjavaju kako da aktivno učestvujete u upravljanju čamcem. Na jedan čamac staju od 8 – 10 osoba. Nakon adekvatne raspodele mesta na čamcu, polazi se u višesatni spust. Treba imati u vidu da je maksimalna temperatura vode 12̊C. Neophodno je dobro fizičko i zdravstveno stanje svih učesnika.

Ukoliko nezaboravna avantura ne zadovolji vaše potrebe za adrenalinom, nude se izleti do jedine evropske prašume Perućice, obilazak glečerskih jezera Zelengore, Maglića i Durmitora, ali i poseta Pivskom jezeru i hidroelektrani, kao i kanjonu reke Pive, uz posetu istoimenog manastira. Postoji još nekoliko izleta u ponudi, a za koji se odlučiti zavisi od vašeg interesovanja.


Drina – reka na krajnjem zapadu Srbije, predstavlja prirodnu granicu sa BiH. Osim krstarenja rekom, posebnu atrkaciju predstavlja Drinska regata, koja se tradicionalno održava ove godine od 20.07. – 24. 07. 2016. Od 2012. počeo je da se organizuje i MOST FEST u okviru regate, gde svake večeri poznati DJ-evi, pevači rok, zabavne i narodne muzike, kao i nezaobilazni trubači zagrevaju atmosferu tokom regate. Muzički program se organizuje na jezeru Perućac.

Rafting Drinom. Izvor: assets.about.me

U regati mogu učestvovati svi koji imaju pneumatska plovila (plastična i gumena). Spust traje oko 9 sati i za to vreme se pređe oko 40 km.

Dan tradicionalnog održavanja regate Internacionalna rafting federacija je proglasila za Svetski Dan Raftinga.


Limska regata je još jedan događaj u Zapadnoj Srbiji, koji se ove godine održava od 27.05.-29.05.2016. Sa ovim datumom otpočinje letnja turistička sezona u opštinama kroz koje protiče reka Lim. Ona traje oko 6 meseci, od kraja aprila, do početka novembra. Reka Sopotnica je pritoka Lima, pa je splavarenje Sopotnicom, podjednako zanimljivo turistima koji žele uživati u slatkim vodama naše zemlje.

Limska regata. Izvor: explore-serbia.rs

Ibar – popularno po splavarenju, naročito za vreme manifestacije zvane “Spust bez granica”. Održava se  09.07. i 10.07.2016. Dobar zabavni program i veliki broj plovila na reci, karakterišu ove dane. Cilj je da se mladi zabave, budu kreativni, takmiče u sportovima na vodi i terenu i u pripremanju ribljih specijaliteta. Ukoliko na sve to, želite da se upoznate sa prirodnim i kulturnim lepotama, nude se izleti do Kopaonika, Banjske, tvrđave na Zvečanskom visu,kao i poseta Raškoj sa manastirima u okruženju.

Rafting na Ibru. Izvor: serbiarafting.com

Na reci Moravi se u toku avgusta meseca organizuje tradcionalna manifestacija Grdelička regata. Ona je revijalnog karaktera. Sva plovila na reci moraju biti bez motornog pogona. Uglavnom se koriste drveni čamci, gume i kajaci. Plovi se svega 7 km, tačnije od Grdelice do Leskovca. Zbog prepreka i niskog vodostaja, provede se i do 5 sati na vodi, da bi se stiglo do cilja. Za vreme trajanja spusta, u gradu se održava kulturno-zabavni program i takmičenja.

Grdelička regata. Izvor: prelistavanje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here