Raj na Toponičkoj reci – Banja Topilo

Banja Topilo se nalazi 25 km severno od Niša u živopisnoj dolini Toponičke reke na 630m nadmorske visine. Iako je ovo relativno mala i nova srpska banja, brzo se pročula po svojim lekovitim svojstvima.

Banja Topilo

Topilo se u zvaničnim dokumentima opštine Niš pominje prvi put tek 1985. godine, iako su prve kuće sagrađene 1971. godine. Prve analize vode obavljene su sredinom sedamdesetih za potrebe nekolicine meštana banje, i tada je potvrđena njena lekovitost. No, i pored toga, Topilo se sporo razvijalo. Meštani su sami finansirali izgradnju infrastrukture, visokonaponskog voda i sami kaptirali izvore. Kapacitet banje je oko 800 mesta u privatnom smeštaju.

Topla mineralna voda izvire iz oko 18 izvora, snagom od 10 m/sek. Sa temperaturom vode od 34°C Topilo spada u hladnije banje, zbog čega pogoduje obolelima od reumatskih bolesti. Voda se u terapeutske svrhe koristi za kupanje i za piće.

banja topilo
Izvor: Wikipedia

Voda za kupanje pomaže u lečenju:

  1. Hroničnog i inflamatornog reumatizma
  2. Degenerativnog reumatizma
  3. Ekstraartikularnih reumatizma
  4. Posledica psihičkih trauma
  5. Funkcionalnih oboljenja nervnog sistema

Voda za piće pomaže u lečenju:

  1. Hroničnog gastritisa i duodenita (hronična zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog creva)
  2. Funkcionalne bolesti želuca i creva
  3. Hroničnog nekalkuloznog holecisita (hronično zapaljenje žučne kese bez kamenca)
  4. Bilijarne diskinezije (poremećaji funkcije žučne kese)
  5. Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva*

* Lekovita voda za piće se ne preporučuje kod obolelih od kamena u bubregu, jer podstiče izbacivanje, pa može da izazove bolove. S druge strane, izuzetno je dobra za izbacivanje peska iz bubrega i čišćenje mokraćnih puteva. Za one koji ne bi trebalo da je piju, postoji i izvor sa bistrom vodom bez ikakvih dodatnih svojstava.

Posećuju je najviše oni koji imaju problema sa kostima. Mnogi nepokretni su u ovom daru prirode prohodali i iz njega odlazili zdravi i pravi, vraćajući se ponovo da „osveže“ svoje zdravlje.

Banjsko lečilište raspolaže sa dva bazena zatvorenog tipa po sistemu neprekidnog oticanja i doticanja vode direktno sa izvora. Kupanje traje 20 min i budući da je u pitanju lekovita voda, optimalno je jedno kupanje dnevno. Drugi bazen je namenjen samo ženama.

Banja je leti, a pogotovu vikendom, puna izletnika, koji dolaze da provedu dan u prirodi i rashlađuju se u Toponičkoj reci. U sezoni kroz banju prođe do 2.500 gostiju iz svih krajeva Srbije, a gosti dolaze i iz Makedonije, SAD, Danske, Holandije…

Banja ima svog lekara koji određuje adekvatnu terapiju. Za dodatnu relaksaciju gostima su na raspolaganju masaža i elektroterapija.

         Sezona traje od 6. maja do 1. novembra.

Banja Topilo, autor: mirke-018

Kako stići

Banja Topilo na 25 km od Niša krasi živopisnu dolinu Toponičke reke. Do banje  možete  stići  asfaltnim  putem  koji  iz Niša koji vodi ka  selima  Gornja  Toponica  i Vele polje.

Biserna pećina

Biserna pećina se smeštena na oko 350. metara nizvodno od Banje Topilo, na levoj obali Toponičke reke, 30-ak metara od korita reke. 80-ih godina, ova pećina je bila kaptirana za potrebe Moravskog vodovoda, a ulaz u pećinu je bio zazidan. Od pre nekoliko godina, od kako je vodovod van upotrebe, ulaz u pećinu je ponovo otvoren. Inače, ova pećina je nedovoljno istražena, a prema nekim saznanjima, u početnom delu ima nekoliko velikih sala sa jezerima. U ovoj pećini je pronadjena podvrsta slepog, nižeg račića Triconiscus bononiensis, ova podvrsta račića je nastala u ovoj pećini i nema je nigde više u svetu, ali je nepoznato da li je, zbog zatvaranja pećine, uspela da preživi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here