Regionalna konferencija o predzetništvu u turizmu u Crnoj Gori

Prema izvještaju Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC), Crna Gora je među najbrže rastućim turističkim destinacijama u svijetu. Respektabilni inostrani mediji iz Golfskog regiona, Kine, Australije, Turske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Francuske i Italije pisali su i u prethodnoj godini o Crnoj Gori kao idealnoj destinaciji za odmor na moru, za aktivni odmor u prirodi i nacionalnim parkovima, kao i destinaciji “za drugi dom” tj. idealno mjesto za kupovinu nekretnine. 

Teško da i najizbirljiviji gosti mogu da ostanu ravnodušni pred toliko raznovrsnim izborom koji nudi Crna Gora, posebno tokom ljetnjih mjeseci. Predivne plaže, dobra gastronomska ponuda brojne manifestacije su samo dio onoga što privlači veliki broj turista da posjete Crnu Goru.

Pored uživanja u moru i suncu Crna Gora nudi obilje mogućnosti i za aktivan odmor. Za pravo osvježenje tokom ljetnjih vrućina, preporučujemo izlet u Lipsku pećinu koja se nalazi u neposrednoj blizini Cetinja, a na pola sata vožnje od Budve ili Podgorice. Crna Gora je poznata i po dugoj tradiciji proizvodnje vina. Oblast Crmnice, u blizini Skadarskog jezera je najpoznatiji vinogradarski kraj. Male porodične vinarije predstavljaju najbolju priliku za degustaciju vina od autohtonih sorti grožđa, uživanje u nacionalnim specijalitetima i prirodnim ljepotama, u autentičnom seoskom ambijentu. Za ljubitelje vinogradarstva nezobilazna je posjeta jednom od najvećih i najljepših vinograda u Crnoj Gori kompaniji Plantaže 13.jul.

Pješačenje i biciklizam, rafting, kajaking, šetnja tematskim i edukativnim stazama,sportski ribolov, posmatranje ptica su samo neke od aktivnosti u kojima posjetioci mogu uživati u nacionalnim parkovima Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen, Biogradska gora i Prokletije. Dan, noćenje ili višednevni boravak u nekom od brojnih eko sela nudi najviše onog “drugačijeg”. U njihovoj blizini su obično i planinarske i biciklističke staze, rijeke ili jezera za krstarenje ili rafting. A za sve ljubitelje adrenalina i prirodnih ljepota nezaobilazan je prolazak kroz kanjon Nevidio uz potrebnu opremu i vodiča.

Stoga i ne čudi što je Crna Gora destinacija u usponu, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, ali i investitora. Pored nesvakidašnjih prirodnih ljepota koje karaktriše spoj raznovrsnosti na malom prostoru, razlozi tome jesu i kontinuirani rad na unapređenju ponude i ukupne turističke infrastrukture, saobraćajne dostupnosti, kao i kapitalni investicioni projekti u oblasti turizma, čija se vrijednost u ovom trenutku procjenjuje na oko 3 milijarde eura, što svrstava Crnu Goru na prvo mjesto kada su u pitanju turističke investicije po glavi stanovnika.

Kao takva, Crna Gora je idealan domaćin prvoj regionalnoj konferenciji o preduzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, koja će pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u partnerstvu sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu i Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, a uz podršku kompanije Visa, biti održana u hotelu Palas u Petrovcu, od 21. do 23. marta 2018. godine.

Regionalna saradnja kroz partnerstva sa ciljem stvaranja novih mogućnosti za jačanje konkurentnosti, odgovoran i održivi turistički razvoj, predstavlja budućnost daljeg razvoja turizma kao privredne grane Trendovi u međunarodnim kretanjima, aktivnosti konkurencije kao i preporuke Evropske komisije za putovanja (ETC) predlažu regionalno povezivanje, naročito kada je riječ o promociji na udaljenim tržištima.

Održavanje regionalne konferencije o preduzetništvu u turizmu, koja će okupiti oko sto preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i predstavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija, prilika je za jačanje saradnje u turizmu na svim nivoima, razmjenu iskustava i mišljenja, edukaciju i upoznavanje sa savremenim turističkim trendovima, a sve u cilju podiznja nivoa konkuretnosti država učesnica i regiona u cijelini.

1 COMMENT

  1. Plaze i kupanje su samo jedan segment odmora, da bi uzivali treba se ukljuciti i u druge aktivnosti kao sto su pesacanje i biciklizam, rafting, kajaking, setnja tematskim i edukativnim stazama,sportski ribolov, posmatranje ptica, izlazak na planine itd….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here