Regionalni konkurs za kratke priče – Biber

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je regionalni konkurs za kratke priče – Biber – otvoren po drugi put.

Tema ovog kokursa je pomirenje u kontekstu posleratnog nasledja i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, posebno od 1991. godine. Pozivamo autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku da nam pošalju svoje priče. Poziv je upućen priznatim autorima ali i onima koji nemaju objavljena dela.

Članovi žirija su Tatjana Gromača, Faruk Šehić i Kim Mehmeti.

Konkurs organizuje Biber tim u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

O temi

Pomirenje nije popularan termin jer je često izjednačavan sa konceptom praštanja ili idejom da sve (što se desilo) treba zaboraviti, i okrenuti se budućnosti. Mi duboko verujemo da je nemoguće zaboraviti strahote gubitka, patnje i napravde koje su ljudi doživeli. Ipak, ako pomirenje posmatramo kao odustajanje od mržnje, kao traženje načina za postizanje pravde ali na takav način da ne činimo nepravdu drugima, kao priliku da izgradimo sigurniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve, onda verujemo da je to nešto što nam je neophodno.

Stoga, pozivamo autore da razmišljaju o pomirenju na nove i kreativne načine i da nas inspirišu svojim pričama koje prevazilaze postojeće predrasude i neprijateljstva, pričama koje pomeraju granice. I da na taj način, možda, daju preko potreban podsticaj našim društvima.

Autori tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:

  • Prvo mesto – 800 evra
  • Drugo mesto – 600 evra
  • Treće mesto – 400 evra

Oko 20 izabranih radova biće objavljeno u višejezičkom zboriniku.

Rokovi

Konkurs je otvoren do 14. juna 2017. godine.

Više informacija možete naći ovde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here