Ria Lagartos – dom flamingosa i laguna pink boje

Sviće dan, zlatnim suncem obasjan. Krenimo do obale! Danas, pričom i slikom, na krilima flamingosa, letimo do Meksika. Ria Lagartos Rezervat biosfere se nalazi u istočnom kraju primorskog pojasa poluostrva Jukatan, sa Meksičkim zalivom na svojoj severnoj granici. Područje obuhvata priobalna područja u Meksičkom zalivu i sadrži važne močvara sa karakteristikama u skladu sa Ramsarskom konvencijom. Pod zaštitom UNESCO-a je od 2004. godine.

Predeo predstavlja bogatu raznolikost pejzaža i ekosistema, kao što su mangrove vegetacije, mala ušća, niske listopadne šume, priobalna vegetacija, primorske lagune, kao i pašnjaci i tršćaci kao glavna gnezdilišta za močvarnih i morskih ptica.

Močvara ugostiti veliki broj retkih, ugroženih ili ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Postoji 554 vrsta kičmenjaka,a među njima su 142 endemiti.Plaže su od velikog značaja i predstavljaju zaštitnu zonu za gnezda morskih kornjača, priznate kao jedan od glavnih staništa Havksbill Turtle (Eretmochelis imbricata) i jedino stanište u državi Jukatan za Zelene morske kornjače (Chelonia midas).

Zaštitnim znakom rezervata mogu se smatrati flamingosi (Phoenicopterus).  Neustrašivo lojalane jatu, ptice crvenih i roze nijansi perja, sa karakterističnim stojem na jednoj nozi, čine rezervat beskrajno romantičnim.

Prema novijim istraživanjima potvrđeno je prisustvo 2.477 vrsta i  98 sorti vaskularnih biljaka. Ipak, poslednjih nekoliko godina, vegetacija je pod snažnim uticajem ljudskih aktivnosti, naročito poljoprivredom i stočarstvom, pa dolazi do uništavanja ogromnih površina vegetacije. Isto tako, oblast je pogođena prirodnim katastrofama-uraganima, koji redovno pogađaju ovaj region, kao i šumski požari.

Pročitajte: Tropski raj u Indijskom okeanu – ostrvo Bali

Sa kulturnog stanovišta, teritorija uključuje važnu Maja zonu koja datira iz perioda od 300 do 50 godina pre naše ere. U oblasti su nalazi 18 od 1.585 arheoloških lokaliteta. Aktivnost ekoturizam se stimuliše da promoviše učešće lokalnog stanovništva u očuvanju prirodnog, arheološke, istorijske i kulturne baštine Rezervata biosfere, pružajući odgovarajuće ekonomske i socijalne koristi.

Posebna atrakcija rezervata jeste laguna u pink boji.Naime, u ribarskom gradiću Las Koloradas, poznatom po proizvodnji soli, možemo uživati u kristalnočistom plavom nebu, ružičastoj vodi, i velikim gomilama blistavobele soli na obali –čini se nestvarnom prizoru.Za nestvaran prizor „zaslužni“ su mikroorganizmi koji naseljavaju vode ove lagune, pre svega crveni planktoni koji „boje“ vodu beta karotenom koji sadrže.

Ružičasti pozdrav!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here