Rokenrol se vratio na Vračar

Kada biste imali vremeplov u koje vreme biste se vratili? Možda bi bilo dovoljno zanimljivo vratiti se pedesetak godina unazad i ponovo biti u Beogradu. Sigurno već čujete zvuke rokenrola i izumrlu reč „igranka“. Kako se rokenrol razvijao i doživljavao svoju popularnost u celom svetu, tako je bilo i u glavnom gradu jedne države koja je imala komunističko uređenje što je bilo veoma neobično. Beograd je tih dana bio otvoren za svetske zvuke. U to vreme u Jugoslaviji nastaje i čuveni film „Ljubav i moda“ (1960) koji prikazuje način na koji su se mladi zabavljali, muziku koju su slušali, nezaobilaznu lepršavu garderobu i plesne pokrete.

Šezdesetih godina prošlog veka košarkaš Radivoje Korać donosi prvu ploču Bitlsa u Beograd, izlaze prvi brojevi „Džuboksa“, otvoren je Dom omladine Beograda, formiran je Tonski arhiv radio Beograda i napravljena prva gramofonska ploča u Srbiji. Otvorene su prve prodavnice ploča, na radiju su postojale emisije posvećene mladima i muzici koju ova publika voli pa su tako ljubitelji rokenrola bili u prilici da čuju iste one pesme i grupe koje su slušali njihovi vršnjaci na Zapadu. Osim toga, kod mladih se javlja interesovanje da se i oni bave rokenrolom koji je mnogo više od muzičkog pravca, pa nastaju prvi bendovi koji u početku sviraju obrade stranih hitova, a zatim i svoje pesme. U mnogim domovima se slušao Radio Luksemburg, a Vračarcima su omiljena mesta za izlaske bila DADOV i Božidarac.

Centar za kulturu „Božidarac“ je 29. novembra 2014. organizovao igranku po uzoru na igranke iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Ovaj datum odavno ne podrazumeva neradan dan, školske priredbe i prasetinu, a i o repbulici koja je tog dana nastala su podeljena mišljenja. Međutim, ne može se osporiti da je u SFRJ pedesetih i šezedesetih rokenrol bio življi nego ikad. Pedesetak godina kasnije u Božidarac ponovo ulaze devojke u haljinama kakve su nosile njihove bake, plesnim cipelama i sa frizurama koje se mogu nazvati filmskim. Njihovi plesni partneri u kožnim jaknama podsećaju na likove iz filmova Cry Baby i Briljantin. Za muziku su se ove večeri pobrinuli bendovi Exeri, Bircks and Cans i The Neon Kings koji su iskoristili magiju tonova da nas vrate u prošlost. I ples može da počne. Na prvi pogled možda izgleda neverovatno kako mladi plešu rokenrol kao da su došli iz nekog drugog vremena i kako znaju sve pesme i uživaju u ovoj muzici, a onda se setite da je rokenrol klasika dvadesetog veka i da vreme prolazi ali on ne.

Prvim taktovima pesme Hound Dog legendarnog Elvisa, a u izvođenju benda Exeri počela je ova nesvakidašnja igranka. Bend je nastao 2011. godine sa željom da mlade podseti na lepotu i vrednost starih rokenrol, rokabili i du-vap pesama koje svi znamo. Ove večeri su između ostalog svirali I saw her standing there, Tutti Frutti, Twist and Shout koje je publika prihvatila sa oduševljenjem ne prestajući da igra i peva. Posle pesme Johny B Goode mikrofon su prepustili svojim kolegama iz benda Bricks and Cans.

Božidarac je i dalje bio preplavljen rokenrolom i rokabilijem, ovog puta na drugačiji način uz zvuke saksofona i ženski vokal. Bend Bricks and Cans je publiku obradovao svojim obradama pesama iz pedesetih i šezedetih, a pesmu All I Can Do is Cry su prepevali na srpski. Usledio je duet Love is Strange  i muzika iz filma Cry Baby koji je mnoge posetioce inspirisao kada je  u pitanju način oblačenja. Nakon pesme Summertime Blues  publiku je iznenadila fantastična improvizacija na bubnjevima.

Na samom kraju igranke publika je sa oduševljenjem dočekala novosnovani bend The Neon Kings čiji je pevač Aleksandar Eraković Era (Vampiri, The Best Beat, Breeze) koji je posvećen rokenrolu od samog početka bavljenja muzikom. Pesme Oh Carol, Pretty Woman, I am beliver, A teenager in love su obradovale publiku, a kako je vreme prolazilo sve više ljudi je poželelo da pleše. Rokenrol igranka je završena pesmom I Fought the Law i na kraju je zakon pobedio pa je igranka završena u ponoć iako je publika želela još kvalitetne muzike i dobre zabave.

U današnje vreme postoje velike mogućnosi da se informišemo o vremenskom periodu koji nam je drag a i muzika svih vremena je na dohvat ruke. Možda nam vremeplov nije ni potreban. Rokenrol igranka u Božidarcu je dokazala da je moguće otputovati u neko drugo vreme i na par sati zaboraviti šta nas okružuje pa uživati u nekim starim zvucima, modi i igri.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here