Ruski dar

Kao što je ovih dana u našoj zemlji mnogo toga u duhu Rusije, tako smo dobili štošta i od ruske kulture u našem glavnom gradu. Juče, 16. 10. održan je gala koncert, pod simboličnim nazivom Ruski dar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na velikoj sceni Ljuba Tadić, u organizaciji Neva-art. Uz podršku ambasade Ruske federacije u Republici Srbiji, ambasade Republike Srbije u Ruskoj federaciji, i Ruskog centra za nauku i kulturu u Republici Srbiji, „ovo je jedan od prvih događaja u okviru programa Dani ruske duhovne kulture u Srbiji, navodi Jelena Kovačevič, informacioni menadzer Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Mladi talenti iz Rusije, od 9 do 17 godina, koji već intezivno nastupaju i na svjetskim scenama, izvodili su ovom prilikom klasična djela velikih ruskih kompozitora: Glinke, Čajkovskog, Rahmanjinova i Prokofjeva, kao i obrade ruskih tradicionalnih narodnih melodija. Ovi mladi izvođači, svirajući na različitim instrumentima: balalajci, flauti, harmonici, violončelu, violini, ksilofonu, ali i glasom, pred mnogobrojnom publikom, izazvali su velike aplauze i ovacije, i bili po nekoliko puta vraćani na bis.

Dani ruske duhovne kulture u Srbiji, koji su veoma obogatili kulturni sadržaj u Beogradu  nastaviće se sve do 10. novembra. U Ruskom domu uslijediće: 20. oktobra Koncert Državnog ansambla igara Kazaci Rusije, od 20. oktobra do 10. novembra Izložba dečijih crteža Rusija očima deteta, 28. Oktobra Koncert Moskovskog Sabornog hora, i 29. I 30. oktobra Koncert hora doma siročadi za devojčice Otrada Sveto-Nikolskog Černoostrovskog manastira.

Autorka: Jelisaveta Mojsilović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here