Vavilon – Bludnica na vodama Eufrata ili „božji grad“?

Svi mi se makar nečega sećamo iz istorijskih lekcija koje su u vezi sa jednim od najstarijih očuvanih gradova Mesopotamije. Priče o njemu i njegovim stanovnicima su i posle toliko vremena u centru pažnje mnogih naučnih radova, turista, arheologa.

Sve je počelo posle pada Akadskog carstva na tom mestu se uzdiglo moćno Vavilonsko carstvo koje je obuhvatalo čitavu Mesopotamiju, a sa njim i jedan od najpoznatijih antičkih gradova – Vavilon.

Vavilonsko carstvo

Vavilon je sagrađen je na obalama Eufrata pre oko 4000 godina, a kroz njegovu istoriju se prožimaju mnoge kulture, jezici i veroispovesti. O njegovoj važnost govori i to što je osvajan i od strane Persijanaca i Grka, a svaki od tih osvajača je za sobom ostavio trag u raskošnoj istoriji Vavilona.

Pod vladavinom kralja Hamurabija Vavilon je postao najrazvijeniji grad na svetu, sa oko 200 hiljada stanovnika. Grad je bio centar razvoja astronomije, matematike, nauke, književnosti. Kralj Hamurabi je takođe doneo prvi pisani zakon u istoriji poznat kao Hamurabijev zakon.

Hamurabijev zakon

Ovaj zakon se sastojao iz 282 zakona koja su bila zapisana na glinenim pločama i visokim kamenim stupcima. I sadržao je preteče nekih današnjih opšteprihvaćenih zakona, kao što je pretpostavka nevinosti, određenje minimalne plate. Ali se je njegova primena razlikovala od društvenog sloja do društvenog sloja.

Grad Vavilon
Izvor: pixabay.com

Gde se nalazio grad Vavilon?

Vavilon je antički grad u Mesopotamiji koji se nalazio u blizu današnjeg grada Al Hilaha u Iraku, odnosno oko 88 km južno od Bagdada. Vavilon je bio glavni grad Vavilonskog carstva i jedan od najstarijih kulturnih, političkih i trgovačkih centara.

Vavilon se širio sa obe strane reke Eufrat, pa su stanovnici gradili posebne nasipe kojima su štitili grad od poplava. Jedno od najvećih umetničkih dostignuća starog sveta predstavlja kapija boginje Ištar. Ovu kapiju sagradio je vladar Nabukodonosor II a ukrašena je reljefom sa lavovima, grifonima i bikovima.

Od ove kapije do centra grada vodila širila se ulica dugačka preko kilometer. Pored ove kapije Vavilon je imao još sedam unutrašnjih kapija grada. Nabukodonosor II je takođe, prema legendi, sazidao i „Viseće vrtove“, jedno od sedam svetskih čuda, i posvetio ih svojoj ženi Semiramidi koja je osećala veliku nostaligiju za predelima u kojima je živela pre udaje. Na žalost ovi vrtovi su uništeni prilikom zemljotresa u II veku pre naše ere i još uvek arheolozi traže fizički dokaz o njihovom postojanju.

Vavilonska bludnica

Ime Vavilona mnogi su tumačili kroz svoje kulture i jezike, vođeni starogrčkim bio bi to „božji grad“ dok su ga u Knjizi otkrovenja nazivali „bludnicom na vodama Eufrata“. Jedno je sigurno o Vavilonu su pisali mnogi, i bili su pod uticajem njegovog razvoja.

A ono što i danas čini Vavilon posebnim jesu raskošni hramovi i dvorci sagrađeni od opeka različitih boja, od žutih zidova do roze unutrašnjosti palata. Rekonstrukcija Vavilona je otpočela 1936. godine, a deo obnovljenog Vavilona može da se vidi u Pergamskom muzeju u Berlinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here