5 saveta šta uraditi sa odećom koja vam više nije potrebna?

Oslobodite se odeće koju više ne koristite

Promene godišnjih doba u našim ormanima prave pometnju, a nakon sezonskog raspremanja često se desi da odeća koju više ne koristimo završi bačena u kontejner. U pokušaju da predočimo da to nije pravo rešenje, osim ako ne govorimo o specijalizovanom kontejneru za reciklažu testila, nudimo nekoliko ideja kako da postupate sa odećom koja vam više nije potrebna.

Uz malo mašte sami kreirajte nove odevne komade

Među odećom za “odstrel” uvek postoji neki odevni komad koji nam je iz znanog ili neznanog razloga prirastao k srcu i od kod nam je teško da se odvojimo, ali nam fleka deluje veliko poput univerzuma i slične nezgodacije ne dozvoljavaju da računamo da ćemo se tim komadom odeće i dalje služiti. U ovoj situaciji “puštanje mašti na volju” nije loša ideja. Na internetu je moguće pronaći mnoštvo predloga kako da stare i pocepane farmerke pretvorite u moderan šorts ili kako da dodavanjem nitni, perlica ili komada tekstila od njih napravite potpuno nove i jedinstvene odevne komade. Malo istražite i prepustite se mašti. Bićete oduševljeni šta sve može da se stvori, a možda otkrijete da u vama čuči jedan kreativac.

Prosledite odeću tamo gde je najpotrebnija

Ako se među garderobom koja vam više nije potrebna nalazi nova ili očuvana i upotrebljiva odeća, ustanove poput Crvenog krsta, Prihvatilišta za odrasla i stara lica ili Prihvatilišta za decu su pravo rešenje jer je njima neophodna. Postarajte se da oceća bude čista, ispeglana i sortrana, a pre nego donirate nekoj ustanovi ili organizaciji savet je da ih kontaktirate jer uglavnom imaju problem sa malom kvadraturom magacinskog prostora. Vama će sve ovo oduzeti malo vremena i truda, a njima će značiti mnogo.

Svoju odeću odložite u najbliži kontejner za reciklažu odeće i tekstila

JKP “Gradska čistoća” je do sada u gradu Beogradu postavilo 41 kontejner za odlaganje tekstila. I baš ovi kontejneri su pravo rešenje ako želite da se oslobodite nepotrebnih komada odeće, posteljine, peškira, zavesa, krpa… Bez obzira u kakvom su stanju jer naglašavaju da se u procesu reciklaže sve iskoristi. U ove kontejnere je moguće odložiti čak i obuću. Ako drugi ne razmišljaju o  zaštiti životne sredine i ekologiji, hajde da mi sami budemo primer drugima.

Reciklažom odeće uštedite u narednoj kupovini

Za sam kraj, predlog je zamena odeće u H&M radnjama. Za svaku kesu u koju spakujete nepotrebnu odeću dobijate vaučer sa kojim u narednoj kupovini možete ostvariti popust od 15% na jedan artikal po vašem izboru, a vaučer se može kombinovati i sa već sniženim artiklima. Iz kompanije H&M mole da se ne donose kutije, obuća, donji više i slični artikli koji se ne mogu reciklirati zajedno sa tekstilom. Spakujte nepotrebnu odeću u kesu srednje veličine, postarajte se da bude puna i da se u njoj nalazi više od jednog artikla. Garderoba može biti u bilo kakvom stanju, važno je samo da je u pitanju tekstil. Takođe, važno je naglasiti da se dnevno može bredati maksimalno dve kese, a zamena odeće je moguća u svim H&M radnjama.

2 COMMENTS

  1. Ja redovno čistim svoj ormar i sve što je celo a znam da ga neću nositi operem, ispeglam i naređam u velike kutije i kese, postavim natpis “čista garderoba, uzmite ukoliko Vam je potrebna” i ostavim na nekom mestu gde znam da će neko da je pronađe 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here