Sedam filmova juna: Animirani filmovi

Pogledaj – lista za jun mesec u znaku je 7 animiranih filmova, jer je deset „mnogo” a pet „malo”.
Redakcija je izabrala 7 fantastičnih ostvarenja koji inspirišu i pokreću. Ovog meseca ljubitelji animiranih filmova imaju izgovor za gledanje istih.

1. „Haulov pokretni zamak” („Howl’s moving castle”)

„Howl’s moving castle” („Haulov pokretni zamak”) animirani je film japanskog režisera Hajao Mijazakija, baziran na istoimenom romanu engleske spisateljice Dajane Vin Džouns. Radnja prati mladu i odgovornu devojku Sofi, koja biva začarana i pretvorena u devedesetogodišnju staricu. Nezadovoljna promenom, odlučuje da napusti dotadašnji način života i krene u potragu za svojom sudbinom. Na tom putu pronalazi pokretni zamak koji pripada Haulu, moćnom čarobnjaku i zavodniku. S obzirom na to da Sofi nema prenoćište, odlučuje da uđe u njega i tu prenoći. Unutar zamka sreće demona Kalcifera i Haulovog učenika Markla, sa kojima se udružuje, i u nadi da će joj Haul dozvoliti da tu ostane, govori svima da je čistačica. Tako počinju mnoge avanture, tokom kojih Sofi otkriva sebe i prihvata svoj izgled, što joj dopušta da živi bogatijim i samosvesnijim životom oslobođenim od straha i frustracija koje je imala kao mlada prodavačica šešira. Što više napreduje u otkrivanju sopstvenog identiteta, kletva se postepeno otklanja, a starica polako dobija telo prelepe samouverene i ambiciozne devojke. Sofi uspeva da pronađe sebe, ljubav, i da pomogne čoveku koga voli da to isto uradi, shvatajući bitnost promene koja to podrazumeva.

2. „The Croods”

Animirani film o porodici iz kamenog doba koja je ostala sama na svetu, ili bar tako misle. Film prati njihove avanture i upoznavanje sveta van njihove pećine. Porodica Croods živi u teškim i surovim uslovima, u samoj pustinji okruženoj predatorima. Veći deo života provode u pećini, a kada iz nje izađu preživljavaju sa posebnim uvežbanim tehnikama. Eep je živahna devojka, avanturističke prirode, koja se krišom izdvaja iz pećine i istražuje jedan novi i nepoznat svet. Tu upoznaje momka sa bukvalnim imenom Guy i njegovog kućnog ljubimca po imenu Belt. Sile Zemlje će ovu porodicu naterati da udruži snage sa ovim samotnjakom. Na putu ka nekom novom svetu čeka ih mnogo komičnih situacija i teških odluka, novih ljubavi i odrastanja.

3. „Ples Malog Pingvina” (Happy Feet)
Mambl je pingvin rođen s „manom“: dok svi pingvini oko njega odlično pevaju, on je rođen s darom za ples. Zbog svoje različitosti, Mambl biva odbačen od strane svoje sredine, te ga mnogi krive da je prokleo svoje naselje, u kome vlada glad zbog nestašice ribe. Mambl je tužan zbog toga, ali uz pomoć novostečenih prijatelja sa druge strane naselja, Mambl je rešio da dokaže da su „vanzemaljci“ (obični ljudi) krivi za nastanak gladi, a ne on i njegov specifičan dar. Film je izuzetno dirljiva priča o borbi za opstanak u sredini u kojoj ne vlada razumevanje, ali i o istrajnosti u nameri da se dokaže istina. Film je pored mnogobrojnih nagrada i nominacija, krunisan i Oskarom za najbolji animirani film. Čitava plejada američkih glumaca pozajmljuje pingvinima svoje glasove, a među njima su: Robin Vilijams, Ilajdža Vud, Nikol Kidman, Hju Džekmen, Britani Marfi i ostali.

4. „Despicable me 1 i 2”
Despicable me 1:
Upoznajte Grua! On je zlikovac koji planira da ukrade Mesec uz pomoć svoji malih, žutih, preslatkih minjona (čitaj: vrlo komičnih sledbenika). Upoznajte i Margo, Idit i Egnes, tri devojčice koje će Gru morati da usvoji kako bi ostvario svoje planove i i pobedio neprijatelja Viktora „Vektora“ Perkinsa.

 

Despicable me 2:
Četvorka praćena minjonima silom prilika završava u novoj avanturi. Špijunsku akciju praćenja misterioznog kriminalca El Mačoa, predvodi šašava Lusi Vajld. Iskušenja, spletke, nekoliko ljubavi, uz nove dogodovštine malenih minjona, nasmejaće vas do suza i ulepšati veče.

5. „Up!”
Ovaj divni crtani film voziće vas balonima od dirljivosti do avanature. Priča o Karlu i Eli i njihovoj bezmernoj ljubavi podsetiće vas da prava ljubav nema rok trajanja, ali i to da za avanturu nikad nije kasno. Zanimljivi junaci u još uzbudljivijim situacijama izmamiće vam osmehe i opomenuti da uvek sačuvate dete u sebi. Karl i Eli odrastaju sa snom da odu na napušteno mesto u Južnoj Americi. Iako nikada nisu odustali od svoje avanture, svoj san ne ostvaruju, jer im se dešava ono što zovemo život. Ovo je priča o tome kako nam je u svakodnevnom životu uvek nešto preče od snova. Kada Eli umre, za ostvarenje svakog sna je kasno – ili se bar tako čini skrhanom Karlu. Susret sa mladim i entuzijastičnim dečakom Raselom, jedna ogromna hrpa šarenih balona i psi koji govore pokazaće da za avanturu nikad nije kasno i da se snovi ipak ostvaruju.

6. „Frozen”
Prošlogodišnji bioskopski hit još jednom je pokazao produkciju Volta Diznija u punom sjaju. Zanimljivu i nesvakidašnju priču o jednom ledenom kraljevstvu, o ljubavi između dve sestre, o tome kako umemo da budemo različiti osvetljavaju nam snegovi “Zaleđenog kraljevstva”. Bajkovita priča o jednoj kletvi otkriva nam jačinu sestrinske ljubavi, otkriva nam Olafa, Sneška Belića koji voli leto, otkriva nam da se ne možemo udati za prvog mladića kog vidimo, kao i da neke stvari jednostavno moramo pustiti. Šarmantni junaci, humoristične scene i sigurnost u silu ljubavi voziće vas saonicama kroz sneg do raspevanog kraja.

7. „Groblje svitaca“ („Grave of the Firefles“)
Ovu japansku animiranu dramu iz 1988. g. režirao je Isao Takahata. Film je ogroman uspeh postigao na festivalima animacije i video-tržištu i nalazi se na mnogim listama ostvarenja koja uvek rasplaču ljude, te zasigurno ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Ovo animirano ostvarenje prati dvoje siročića (brata i sestru) koji se bore za opstanak nakon savezničkog bombardovanja njihovog grada, u kome im je poginula majka, te oni ostaju bez staranja. Četrnaestogodišnji Seite i njegova mlađa sestra Secuko, prepušteni sami sebi u užasnim okolnostima, odlaze da samostalno žive u nekom napuštenom bunkeru. Glad je njihov najveći neprijatelj, a naći hranu je gotovo nemoguće. Ovaj duboko osećajan i human film obiluje emotivnim i potresnim scenama koje opisuju užase rata, kroz priču o dvoje dece koja umiru od gladi, i prikazuje okrutnost zajednice prema onima kojima je pomoć najpotrebnija. Dirnuće vas univerzalna, jaka antiratna poruka ovog filma koji ukazuje na posledice dela okrutnih ljudi širom sveta… A posledice su iste – deca ispaštaju. Film je inače zasnovan na istinitoj priči – autor romana po kojem je snimljen (Akijuki Nosaka) i sam je tokom Drugog svetskog rata gladovao i izgubio sestru. Uverite se zašto ovo ostvarenje pripada bilo kom spisku najvećih (anti)ratnih filmova ikada napravljenih i zašto izaziva snažne emotivne reakcije.

REDAKCIJA PORTAL MLADI

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here