Sedam knjiga juna

Pročitaj – lista za jun mesec donosi nam 7 naslova, jer je deset knjiga „mnogo“ a pet „malo“.

Na ovomesečnoj listi nalazi se za svakoga po nešto – od klasika, preko popularne literature i tzv. urbane proze, do priručnika iz jezičke kulture, a redakcija Portala se pobrinula za to da svaki izbor koji načinite bude pravi.

 1 „Rukopis otkriven u Akri”, Paulo Koeljo

„Poražen je samo onaj ko odustane“

Građani različitih veroispovesti, ujedinjeni pod istim nebom Jerusalima, iščekuju napad osvajača. Mistični Grk poznat kao Kopt, okuplja ih svojom pričom i mudrostima, i priča im o svemu onome što im u trenucima čekanja muči misli: priča im o porazu, samoći, promenama, lepoti, ljubavi, izgubljenom vremenu, seksu, o samoj bici koja sledi, o eleganciji i uspehu, o magiji koju donosi čudo, o strepnji i budućnosti, odanosti, oružju, neprijateljima. Priče koje će narodu uliti veru i nadu dodatno će pojačati i mudrosti njihovih poglavara. Autor ove knjige, koja je objavljena 2012. godine, jeste Paulo Koeljo, svetski poznat autor iz Brazila.

 

2. „Koliba“,Vilijem Pol Jang („The Shack“, William Paul Young)

„Koliba“ je roman za sva vremena. Preveden na 35 jezika širom sveta i prodat u preko šest miliona primeraka, roman „Koliba“ se svrstava u red najčitanijih knjiga na svetu. Četiri godine, posle smrti svoje šestogodišnje ćerke Misi, Mekenzi još uvek nije našao unutrašnje smirenje. On dobija poruku da dodje u kolibu, u kojoj se nalazilo telo njegove ćerke, sa potpisom „Tata“. Posle dužeg razmišljanja, Mekenzi je krenuo na put, gde će jedan neobičan susret zauvek promeniti njegove stavove o postojanju Boga i razlozima za smrt svoje ćerke. Knjiga je puna divnih misli koje ostavljaju jak utisak na čitaoca i jedan je od romana koji zauzimaju značajno mesto u kućnoj biblioteci. Izdavač knjige za srpsko tržište je „Laguna“.

 

3. „Šum bambusa“

Smatra se da je filozofska misao Istoka stara oko 7000 godina. Za proteklih 70 vekova se razvijala u više pravaca, pa su tako nastala mnoga učenja, od kojih su neka nestala, dok su se pojedina sačuvala i do danas. Pored hinduizma, postoje još tri filozofsko-religiozna pravca, koja su bitno uticala na svest velikih istočnjačkih mislilaca. U pitanju su budizam, taoizam i konfucijanizam, o kojima će biti reči u knjizi „Šum bambusa“, koja pored teorijskih aspekata sadrži i 50 kratkih priča koje na najbolji način ilustruju istočnjački pogled na svet. Autor priča nije uvek isti, što ovu knjigu čini dinamičnom i raznolikom. Čitaoci će se najverovatnije pronaći u nekom od njih, s obzirom na to da su ove anegdote, iako nastale hiljadama godina ranije, primenjive na mnoge današnje situacije. Govore o mudrosti, moralnim poukama, časti, prijateljstvu i mnogim drugim bezvremenskim temama.

4. „Zašto se kaže“, Milan Šipka

Jezikom se svakodnevno služimo, govorimo ili pišemo. Ali o jeziku retko kad i – razmišljamo. Knjiga „Zašto se kaže“ deo je serije Popularnalingvistika, i u njoj se objašnjavaju različiti pojmovi iz mitologije, religije i praznoverja, istorije, područja nauke i života. Ovaj izbor od preko stotinu ustaljnih izraza, ili krilatica, u našem jeziku, čije se poreklo i značenje objašnjava, pruža čitaocu brojna saznanja o životu i svetu u kome živi. Zbog tematske povezanosti i radi lakšeg praćenja sadržaja i razumevanja teksta, frazeologizmi su u ovoj knjizi grupisani u četiripoglavlja. U prvom su oni koji potiču iz grčke i rimske mitologije (Kad su bogovi zemljom hodili). U drugom poglavlju (Verovanja i praznoverice) svrstani su frazemi koji imaju svoj koren u Svetom pismu ili u raznim praznovericama. Tragom prošlosti je poglavlje koje sadrži objašnjenja frazema koji su u vezi sa realnim istorijskim ličnostima i događajima, a u poglavlju Izživota i literature objašnjava se poreklo i izvorno značenje ustaljenih izraza iz književnosti i drugih oblasti. Ako volite naš jezik i želite da znate zašto se baš tako kaže i kako su pojedine reči i izrazi nastali, ovaj dragocen i zanimljiv izbor od tačno 130 najčešćih frazema u našem jeziku naša je topla preporuka vama.

5. „Malterego“, Marko Šelić

Ono što ovu urbanu prozu čini specifičnom i nesvakidašnjom, a time i originalnom, na prvom mestu jeste poigravanje raznim popularnim žanrovima. Formalno intrigantna, napisana na zanimljiv način, maltene kao strip-scenario, ova multižanrovska knjiga u znaku je stripovske tematike, ambijenta i štimunga, i gotovo „dilandogovskih“ epizoda. Iza simptomatičnog naslova kojim se mladi autor poigrava (Malterego) krije se zapravo antisuperjunak koji se u fikciji surovo sveti onima što truju život glavnom junaku – mladom rokeru Leu, koji je nemoćan da svojim neprijateljima dohaka u stvarnosti, pa zato svoje frustracije leči i pročišćuje beležeći u jednoj svesci avanture svog alter ega – „osvetnika“. Ovaj originalno komponovan tekst sadrži jedan zanimljiv paradoks: upravo kroz mnoštvo scena nasilja, roman iskazuje prezir prema nasilju, što ga između ostalog i čini duhovitom i na trenutke crnohumornom knjigom. Uverite se zašto je ovaj roman „koliko fiktivan toliko i stvaran izveštaj iz života još jedne pogubljene generacije“. Šta se desilo sa kulturom koja se nekada ipak zasnivala na ljubavi i razumevanju, kakva je bila nekadašnja rok kultura? Ljubitelji stripa i vi koji ste već navikli na Šelićev stil, ovo je pravi izbor za vas! Zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

6. „Veliki rat”, Aleksandar Gatalica

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2012. godine, kao i nagrade Meša Selimović” – ovaj epski velik a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog veka nije samo portret izvanredno mnogo ljudskih sudbina, već ubedljiva slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva. Roman govori o Prvom svetskom ratu ispripovedanom iz perspektive malih ljudi, čije se priče asocijativno smenjuju, i “iscepkan” je na pet delova (odnosno pet godina rata) koji su dalje podeljeni na brojne paralelne radnje koje prate likove i njihov doživljaj situacije. Otuda je pravi junak romana zapravo tema Velikog rata. Gatalica je uspeo da obuhvati čitavu jednu epohu prateći sudbine izuzetno mnogo junaka, na svim zaraćenim stranama. U romanu se susrećemo sa neodoljivim epizodama o nečemu što je u isti mah i stvarno i neverovatno, i izmišljeno i proživljeno, te “Veliki rat” nijednog trenutka ne postaje istorijska hronika, već gradi pravu, jaku, upečatljivu priču koja ga čini pravim romanom i velikim umetničkim delom. Stotinu je godina prošlo od izbijanja Velikog rata – dovoljan, ali ne i jedini razlog da se latite ove višestruko nagrađivane knjige, ukoliko to do sada niste učinili.

 

7. „Crveno i crno”,Stendal

Ovo remek-delo francuskog realizma donelo je Stendalu svetsku slavu. Radnja romana smeštena je u vreme Burbonske restauracije, dvadesetih godina 19. veka i prati životnu priču mladog i ambicioznog Žilijena Sorela. Sorel je mladić iz provincije željan prestiža, moći, priznanja, čiji je jedini cilj da sebi obezbedi mesto u visokom društvu. Zasnovan na dvostrukom ljubavnom trouglu, zamršenim odnostima bogatih i siromašnih, sveštenstva, vlastele i običnog građanstva, ovaj roman osvaja čitalačku publiu skoro dva veka. Kako ambicija pokreće jednu mladu dušu i kako želja za uspehom izvitoperi svako moralno načelo, i da li je na takvom putu ljubav moguća? Ovaj roman je svedočanstvo o jednom vremenu, o svetu junaka Žilijena, ali i o svetu svih Žilijena, koji otvara mnoga društvena, religiozna i politička pitanja.

 

REDAKCIJA PORTAL MLADI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here