Šetnja kroz selo bez ulica, Githorn (Holandija)

Githorn je malo selo u Holandiji, ljudi u njemu umesto automobila koriste čamce i „voze se“ kanalima, a u neki prilikama voze i bicikle preko nekih od 180 mostova. Ono je još poznato i kao „Venecija severa“ ili „Venecija Holandije“.

Githorn. Izvor: cheeseweb.eu

Githorn su osnovale izbeglice sa Mediterana oko 1230. godine, a postalo je poznato 1958. godine kada je producent Bert Haanstra snimio svoju čuvenu komediju „Fanfare“.

Githorn u filmu „Fanfare“. Izvor: holandiabeztajemnic.pl

Githorn je prelepo mesto, koje je uspelo da sačuva lepotu i šarm holandskog sela XVIII veka. U starom delu grada nema puteva, već se sve odvija preko vodenih kanala. Kanali kroz selo prolaze u dužini od 7,5 kilometar, a njihova dubina je samo jedan metar. Oni su kopani kako bi se prevozio treset i građevinski materijali za zidanje kuća. Kako je to močvarno područje, nakon kopanja su se pojavile i mnogobrojne bare, plitka jezera i ostrva na kojima sada živi oko 2.600 ljudi.

Kuća u Githornu. Izvor: wikimedia.org

Brojne su aktivnosti koje se mogu obavljati u ovom selu, od vožnje brodom, kanuom ili kajakom do posete muzeja, klizanja ili jednostavno šetnji. Posetioci mogu da se provozaju brodićem organizovanom turom ili sami da iznajme svoj čamac i uživaju u krajoliku koji krasi divna priroda, stare kuće sa trščanim krovovima i prelepim baštama.

Vožnja čamcem. Izvor: natgeotraveller.in

U Githornu, takođe, postoje razni muzeji u kojima se može saznati o životu i radu u poslednjih sto godina, ali se mogu videti i stari automobili, klizaljke, bicikle i grnčarija. Organizuju se i različite umetničke galerije. Zima, u ovom selu, je idealan period za klizanje na ledu.

Zima u Githernu. Izvor: panoramio.com/Martin van den Bogaerdt

Ukoliko Vas slike nisu dovoljno opčinile, pogledajte ovaj kratki video:


 

Dodatne informacije

Githorn je smešteno na severozapadu pokrajine Everijessel, u centralnom delu Holandije. Od Amsterdama, Utrehta i Arnema je udaljen oko 90 kilometara, a od Roterdama i Haga oko 110. Od Srbije, tačnije od Beograda, udaljeno je oko 1.750 kilometara i vožnja automobilom traje oko 16 i po sati.

Mapa Beograd - Githorn. Izvor: google maps
Mapa Beograd – Githorn. Izvor: google maps

Do Githorna se može stiću i vazdušnim putem, postoje redovne linije iz Beograda do Amsterdama. Detaljnije informacije možete naći na sajtu aerodroma Nikola Tesla.

Smeštajni kapaciteti su raznovrsni, i na Booking-u je moguće pronaći smeštaj za 10 noćena po osobi za oko 500 eura.

Takođe, je važno naglasiti da za ulazak u Holandiju nije potrebna viza, a ostalim pojedinostima i pogodnostima možete pročitati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here