Šetnja „Zvezdanim plažama“

Danas idemo u šetnju. I to zvezdanim plažama!

Na severnom rtu udaljenog ostrva Iriomote u Japanu se nalazi mala i neobična plaža po imenu Hoshizuna no Hama“ ili u prevodu „plaža sa zvezdanim peskom“.

Zvezdana plaza. Izvor: wikimedia.org

Zapravo,  pesak sa ove neobične plaže je svakim zrnom u obliku zvezde. A može se pronaći na samo dve lokacije na planeti Zemlji (ostrvo Irimote i ostrvo Taketomi, Japan).

Zvezdasti pesak. Izvor: wikimedia.org

Ove mikroskopske zvezdice zapravo nisu pesak, već egzoskeletoni sitnih jednoćelijskih organizama Baclogypsina sphaerulata, čiji prečnik jedva doseže 1 milimetar.  Egzoskelet (sa pet ili šest krakova) pomaže sitnim životinjama da se lakše kreću, te da lakše pohrane višak hrane. Kada životinje uginu, more u velikom broju izbacuje njihove školjke na kopno, stvarajući ove jedinstvene plaže.

Najbolje vreme da se pronađu zvezdice je nakon tajfuna kada ih razbesneli okean izbaci iz morskog dna, sa svežim peskom.

Meštani imaju drugačiju priču. Prema njihovim predanjima, zvezdane školjke su potomci sazvežđa Južni krst zvezde Severnjače (Polarna zvezda). Njihova deca su rođena u okeanu, ali ih je ubila divovska zmija. Njihovi mali kosturi su sve što je od njih ostalo…

Zvezdice. Izvor: 2.bp.blogspot.com

Jedno je sigurno, „majka priroda“ je stvorila neobičnu, lepu i jedinstvenu plažu, koju treba sačuvati od uništenja.

Pored ove jedinstvene plaže, možete posetiti i:

Taketomi ostrvo je poznato po svojim „tradicionalnim Okinavljanskim“ kućama, kamenih zidova, i peščanim ulicama, što ga čini popularnim među turistima. Razna pravila postoje kako bi se sprečilo da estetski neprijatan aspekat moderne gradnje uništi lepotuostrva: kao što je zamena betonskih zidova sa ručno zidanim kamenjem.

Taketomi. Izvor: cdn.travel.cnn.com

Popularne turističke aktivnosti uključuju opuštanje na plaži, ronjenje, uzimajući vola-cart vožnju kroz selo, ili jednostavno hodanje ili biciklizam oko ostrva dok uživate u prirodnom ambijentu i pejzažima koji se duuugo pamte.

Iriomote ostrvo je atrakcija zasnovana na putovanju u izobilje prirode, uključujući morske i rečne kajake, ribolov i jedrenje. Ostale aktivnosti se mogu uživati na turnejama, u grupama ili pojedinačno: ronjenje, planinarenje, a najvećim izazovom se smatra put dug 20 kilometara kroz unutrašnjost ostrva na koji se rešavaju poći samo iskusni i dobro pripremljeni planinari .

Iriomote. Izvor: arilab.unit.oist.jp

Zanimljivo je i to da je ostrvo dom Iriomote Iamaneko, tipu divlje mačke, koja šta je otkrivena 1965. godine i nalazi se samo ovde u oko 100 primeraka vrste.

Irimote mačka. Izvor: wikimedia.org

Do naredne šetnje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here