Simfonija prirodnih boja i dečijih nota – Salzburg

Ispod najvišeg planinskog lanca Evrope – Alpa, u Austriji, smešteno je mesto koje se ističe po kulturi, netaknutoj prirodi i klasičnoj muzici. Nalazi se na samoj granici sa Nemačkom i predstavlja četvrti grad po veličini – grad SALZBURG!

Razglednica Salzburga. Izvor: blogspot.com

Možda niste ljubitelj, niti poznavalac klasične muzike, ali za čudo od deteta (Wunderkind-a) – Mocarta ste za sigurno čuli. Još kao dete pokazao je talenat za muziku, što je uslovilo dalji razvoj njegove karijere. Ona je rasla vrloglavom brzinom, ali rana smrt (sa 35 godina) uzrokovala je njen kraj. Između ostalog, grad je po njemu postao večan, jer nosi sećanje na legendu i čoveka sjajnih sposobnosti i neponovljivog talenta. Poseta rodnoj kući Mocarta predstavlja atrakciju i obaveznu stanicu turista.

Nekoliko muzeja, među kojima se ističe Muzej moderne umetnosti ima stalnu postavku austrijske moderne. Sa njegovog krova, gde je smešten i panoramski elitni restoran, pruža se jedinstveni pogled na grad, visoke kule, dvorce, crkve, parkove, reku Salzach, ali i planinske vrhove uvek prekrivene snegom. Iako obrok u njemu nije pogodan za svačiji džep, pogled na panoramu je potpuno besplatan.

Reka. Izvor: thingstodo.viator.com

Dvorac Festung Hohensalzburg nalazi se na brdu nedaleko od centra grada, do koga se može doći laganom šetnjom ili uspinjačom. U zavisnosti da li je reč o grupi, mladima ili pojedinačnim posetiocima, varira i cena karte odnosno vožnje. Svakako, cena je manje bitna zbog jedinstvenog osećaja koji imate kada dođete na vrh, jer je ceo grad pred vama.

Mirabell dvorac. Izvor: austria.info

Mirabell dvorac iz 17. veka krije mnoge tajne prošlosti. Posetiocu nudi raskošne barokne vrtove kroz koje može nesmetano da se kreće i uživa u visokim statuama i fontanama podignutim neposredno uz obalu reke Salzach. Mirabell Hall u zamku je popularna sala za venčanja, ali nije dostupna svima. Veliku popularnost kompleks je stekao kao lokacija za snimanje filma „The Sound of Music“, šezdesetih godina prošlog veka.

U Salzburgu je veliki akcenat stavljen i na religiju. Pored crkvi, katedrala i džamija, nedaleko od grada nalazi se Nonnberg Abbey. To je najstariji ženski religijski hram u nemačkom govornom području, koji datira iz 714. godine.

Nonnberg Abbey. Izvor: darkelf.aminus3.com

Grad je podeljen na Novi i Stari deo. Godine 1997. UNESCO je Stari grad uvrstio u listu svetske kulturne baštine. Jedna od ulica koja se u njemu ističe jeste Getreidegasse (rimski naziv Iuvavum). Sa pravilnikom koji se od Starih Rimljana poštuje, trgovcima se i danas nalaže da reklame rade od kovanog gvožđa. Stara kaldrma, sa datumom izgradnje ispred neke od kuća, zahtevaju poštovanje svih generacija na minula vremena. Upravo u ovoj ulici je rodna kuća Mocarta, kao i Stara gradska kuća, gde se nalazi najstariji toranj sa satom u Austriji.  

Stari grad, ulica Getreidegasse. Izvor: traveladdictsnet.c.presscdn.com

Ulica Steingasse nekada je predstavljala glavnu rutu za transport soli iz Italije. Stara kaldrma, uski prolaz i po koje stepenice, vode do mesta koja su nekada zahvaćena ratom skrivala vojnike i borce, a danas na omiljeno mesto lakalaca i turista. Mnoštvo butika, prodavnica i kafića zadovoljava potrebe putnika koji kroz nju namerno ili slučajno prolaze. Tekstopisac čuvene božićne pesme „Silent Night, Holy Night“Jozef Mohr rođen je u ovoj ulici, u kući broj 9.

Note pesme. Izvor: icce.rug.nl

Manifestacije

U toku godine, Salzburg je organizator skoro 4 000 manifestacija, različitog karaktera, što ga svrstava u evropsku kulturnu prestonicu. Letnji festival je naročito posećen i u toku dva meseca se na više mesta u gradu organizuju predstave, koncerti i opere. Božićni sajmovi na više lokacija u gradu privlače brojne turiste.

Muzički festival u Salzburgu. Izvor: worldwideticketing.com

Noćni život

U bilo koje doba dana, meseca i godine, grad vrvi od turista i užurbanog stanovništva. Imaju dvokratno radno vreme, kako marketi i prodavnice, tako i ugostiteljski objekti, pa je turistima vrlo teško da se na to prilagode. Ukoliko ne ručate do 17 časova, vrlo je moguće da ćete ostati bez obroka, sve do 19 ili 20 sati, kada se ponovo sve otvara.

Mocart kugle. Izvor: flyertalk.com

Uprkos tome, noćni život vikendom može biti vrlo interesantan. Restorani i kafići, za nešto opušteniju varijantu, kafane, sa tradicionalnom muzikom i kuhinjom, pivnice i pabovi sa rok svirkama za potpuni ugođaj, ili barovi i diskoteke, za ludi provod. Šta god odabrali, sigurno je da nećete ostati ravnodušni. Ono što je neizostavno jeste Saher hotel i kafić sa Saher tortom, Mozzart kuglama i tradicionalnom kafom koja se uz to savršeno uklapa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here