Skup u znak sećanja na Narodnu biblioteku u Beogradu

  Na mestu nekadašnje nacionalne biblioteke na Kosančićevom vencu, beleženo je sećanja na Narodnu biblioteku koja je izgorela u bombardovanju 6. aprila 1941.

  Biblioteka

  Na skupu su govorili: ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, književnik i profesor Mihajlo Pantić i pesnik i esejista Slobodan Zubanović. Prisustvovali su mnogobrojni ambasadori, književnici, kulturni radnici, ali i građani koji su donirali knjige, čime je simbolično označen povratak nacionalne biblioteke na mesto na kom je uništen deo srpske, ali i svetske kutlurne baštine.

  Službeni deo ovog skupa, završen je obraćanjem pesnika Slobodana Zubanović, koji je kazivao stihove pesme “U očekivanju bombardovanja”, napisane pre dvadeset godina.

  Nacionalna biblioteka je uništena u vazdušnim napadima na Beograd 6. aprila 1941., kada je u požaru u zdanju na Kosančićevom vencu izgorelo oko 350.000 knjiga, uključujući i brojne vredne rukopise i razne starine.

  izvor: tanjug.rs

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here