KAD VAM SE SNOVI ISPUNE: Pozorišna trupa kojoj se svi dive

Ludum Ludum je pozorišna trupa koju čini pet glumaca, dva plesača i reditelj. Razlog zbog kojeg su se okupili  je oživljavanje umetnosti na moderan način kombinacijom fizičkog, muzičkog i klasičnog teatra. Naziv trupe je u vezi sa porukom koju žele da prenesu ‘’Sada, kroz igru’’, ‘’Nunc per ludum’’.

trupa

Prva predstava Ludum Ludum trupe je postavljena 2012. godine koja nosi naziv ,,Kad se snovi ispune, ne može se više živeti u njima’’. Zbog nedostatka posla, ovi mladi umetnici su odlučili da se na svoj način izbore sa nezaposlenošću tako što su oformili  svoju trupu, a pošto uz to nisu imali ni prostor u kojem bi održavali probe, oni su probali po svojim stanovima.

4386101_orig

Premijera ,,Kad se snovi ispune, ne može se više živeti u njima’’ je odigrana u Ruskom Domu. U to vreme ,kako kažu, nisu uspeli da nađu scenu na kojoj bi se ova predstava izvodila, pa su iz tog razloga počeli da apliciraju na raznim inostranim festivalima i tako otišli na svoje prvo trupno putovanje-u Tursku. Nakon ovog putovanja su usledili pozivi iz Rusije, Makedonije i Engleske na čijim su festivalima i učestvovali, ali i iz još osam zemalja u koje zbog nedostatka novca nisu uspeli da otputuju. Uprkos tome ovi pozivi su im pružili dodatni motiv da ne odustaju od svoje ideje.

3246082_orig

Ove godine trupa Ludum Ludum je postavila svoju drugu predstavu ,,Izuj se’’ koja je premijerno izvedena u Dečijem kulturnom centru. Tekst za ovu predstavu je napisala glumica i ujedno član Ludum Ludum trupe, Teodora Ristovski. Kako navodi, niko nije želeo beslpatno da napiše tekst, tako da je odlučila da napiše sama. To je ujedno i prvi tekst koji je inspirisan Joneskovim delom ,,Kralj umire’’.  ,,Izuj se’’ je predstava koja je najpre posvećena mladim ljudima s obzirom na to da govori o nezaposlenosti i vremenu u kojem živimo, a koje ne ide na ruku mladima.

Na komičan način se kritikuje današnje društvo, vlast, ali i prilike odnosno neprilike sa kojima se svakodnevno susrećemo, a koje su prikazane putem apsurda i ironije. ,,Ovo je naš vid borbeprotiv današnjeg vremena. Iako je radnja smeštena u pozorištu i govori o nezaposlenosti i dramatičnom odlasku u penziju glavne glumice, ona se apsolutno događa I u pekari, fabrici ili bilo kojem kolektivu, pa poistovećivanje sa likovima i samim tekstom ne bi trebalo da izostane’’, objašnjava glumica Teodora Ristovski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here