SNOVI U KOFERIMA. Vreme je ZA PAKOVANJE!

Često se u životu osećamo umorno i bezvoljno, često nam je potreban način da se ponovo osetimo živima i da povratimo negde usput izgubljeni entuzijazam. Jedan od najlepših načina da u život opet unesemo ponestalu radost, jesu svakako putovanja.

SNOVI U KOFERIMA

Putovanja čine da postanemo svesni sopstvenog identiteta, samim tim postajemo skromniji jer uviđamo koliko malo mesta zauzimamo u svetu čiji smo deo. Važno  je da uspostavimo kontakt sa samim sobom i drugima koje na tom putovanju srećemo. Potrebno je da pratimo svoja osećanja koja doživljavamo, bilo da su ona prijatna ili neprijatna. To su stvari koje su neophodne kako bismo razumevanjem sopstvenih osećanja i unutrašnjihg promena, potpunije razumeli svoja interesovanja, stavove i vrednosti.

Mislim da je skoro pa nepotrebno pričati o tome koliko su putovanja jedna od najlepših načina da obogatimo svoj život, ali ipak, pokušaću da opišem korisnost istog iz svog ugla. Napuštanje sigurnog gnezda u kom se nalazimo i odlazak u svet i nepoznato, važno je kako bismo mogli da, kako to psihologija stručno naziva, uspostavimo proces decentracije.

Decentracija je proces koji nam omogućava da odstupimo od sopstvene tačke gledišta, da se odvojimo od unutrašnjeg ličnog okvira i otisnemo u sagledavanje sveta kao celine. Decentracija nas uči da „izađemo iz sopstvenih cipela“.

Izaći „iz cipela“ za mene znači potpuno doživeti autentičnost strane zemlje u koju smo doputovali. Upoznavajući se sa drugačijim običajima dolazi do takozvane kulturološke asimilacije. Mi asimilujemo, odnosno stičemo nove stilove života koje do sada nismo poznavali i počinjemo da ih primenjujemo. Na taj način modelujemo sopstveno iskustvo i sagledavamo život iz drugačije perspektive. Upoznavanje ljudi drugačijeg mentaliteta pruža nam mogućnost da u vrtlogu različitosti pronađemo i izrazimo sopstvenu autentičnost. Procesima decentracije i asimilacije naš identitet se izoštrava, dolazi do njegove kristalizacije, dublje spoznaje, što je jedan od preduslova za razvoj zrele ličnosti.

Nažalost, putovanja su postala luksuz u današnjem svetu borbe za golu egzistenciju. Upravo zbog sve prihvaćenije važnosti putovanja za rast i razvoj  pojedinca i izgradnje ličnog identiteta, mnoge organizacije rade na tome da ona postanu što dostupnija.

Ukoliko želite da boravite u nekom gradu, a trenutno niste pri parama, OVDE možete pronaći privatni smeštaj koji nude lokalni građani.

Takođe, postoje mnogobrojni načini da se studenti upoznaju sa različitim kulturama u okviru praksi, seminara i konferencija. Iste možete pratiti na našem portalu, a one koje su trenutno dostupne možete naći na kraju ovog teksta.

Smatram da potrošnja novca i ulaganje u jedno takvo životno iskustvo ne može da se meri sa potrošnim i prolaznim materijalnim stvarima na koje svakodnevno trošimo novac.

Zato izađite iz svoje zone komfora!

Pronađite način, makar to bila neka kamp kućica ili privatni smeštaj. Odlučite se da budete putnik koji putuje radi spoznaje, avanture i doživljaja, a ne turista koji se odlučio da bude u zoni komfora koju donose luksuzni hoteli i smeštaji.

Vreme je da spakujete svoje snove i ambicije u kofere – možda baš tamo negde i pronađete način za njihovo ostvarenje. Usput ne zaboravite da pored spoljašnjih putovanja, nikad ne zapostavite ona unutrašnja, jer kako je to Mika Antić lepo opisao u jednoj od svojih pesama:

“ Ko nije plovio,

ko nije brodio,

ko se od orkanskih talasa skrivao,

taj kao da se upola rodio

i kao da je upola živeo… “

Lista praksi i  letnjih škola u inostranstvu:

Objavljivanje ostalih stručnih praksi, seminara i konferencija u zemlji i inostranstvu možete svakodnevno pratiti na našem portalu :  Portal Mladi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here