Social Impact Award – Dodeljene nagrade najboljim preduzetničkim idejama mladih

Najveće takmičenje za mlade na temu društvenog preduzetništva „Social Impact Award“  je proglasilo pobednike ovogodišnjeg ciklusa, trećeg po redu u Srbiji.

Projekat „Mini Home“ iz Beograda odneo je nagradu Glas zajednice i osvojio besplatno učešće na međunarodnom samitu, kao i mentorsku podršku, dok su projekti „Pirate Art“ i „UrbiGo“ iz Beograda i „Eyephones“ iz Niša pored toga osvojili i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra početnog kapitala za pokretanje biznisa.

Social Impact Award - Dodeljene nagrade najboljim preduzetničkim idejama mladih

„Veoma smo zadovoljni što je ove godine 330 mladih ljudi prošlo kroz 16 radionica koje smo održali u osam gradova Srbije. Ovaj sjajan rezultat ispratio je veliki broj prijava na našem konkursu, koje su bile izuzetnog kvaliteta. Zbog toga smo i imali 10 odličnih projekata u završnoj fazi i verujem da ih sve čeka sjajna budućnost“, izjavila je Ana Janošev, koordinatorka projekta koji sprovodi organizacija Razlivalište.

Nagrađeni tim „Pirate Art“, čiji su članovi Arsen Arsenović, Božidar Milivojević, Marija Erić i Nikola Matić, razvio je projekat izrade estetskih obloga za protetička pomagala, izrađenih primenom 3D štampe, koje korisnici mogu dizajnirati po svojoj želji.

Drugi nagrađeni tim – „UrbiGo“, razvija pametne vertikalne bašte, u kojim se može saditi začinsko bilje ili povrće. Bašta se povezuje sa aplikacijom u okviru koje, zahvaljujući senzorima, možete u realnom vremenu pratiti vlažnost, temperaturu i osvetljenost vaše bašte. Ideju su razvili Anja Čarapić, Aleksandar Varničić i Predrag Gajić.

„Eyephones“ tim koji čine Anđela Kocić i Bojan Draško kreiraju naočare za gluve, koje im pomoću svetlosnih signala koji se aktiviraju na zvuke opasnosti pomažu da ostanu bezbedni u saobraćaju.

Nagradu „Glas zajednice“, koju dodeljuje publika, osvojio je projekat „Mini Home“ u sastavu Ana Dušmanović, Jelena Kojić, Jelena Stanković, Maja Kopta, Mihailo Sladoje, Nikola Arsić i Stefan Milićević.

Oni su osmislili minimalnu stambenu jedinicu koja zadovoljava osnovne stambene potrebe, montažnodemontažnog tipa, sa ciljem unapređenja uslova stanovanja socijalno i ekonomski ugroženih grupa.

O pobednicima je odlučivao žiri u sastavu: Branka Novčić (Fakultet organizacionih nauka), Dušan Čavić (Ciklotron Production), Dušan Šaponja (Ciklotron Production), Dušan Vukanović (ICT Hub), Ivana Stančić (Smart Kolektiv), Jovana Paljić (Coca-Cola HBC Srbija) i Sanja Mitić (Ekonomski fakultet).

Projekat sprovodi organizacija Razlivalište, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Erste Banke, Coca Cola Hellenic, Alma Quattro, Austrijske razvojne agencije i ERSTE Fondacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here