Konjičko jahanje – Sloboda uma i veza sa prirodom

Konjičko jahanje  – Kada biste upitali bilo kog džokeja ili rekreativnog jahača zašto biste vi počeli sa konjičkim jahanjem, verujte, bilo bi mu teško da vam da tačan odgovor. Ne zato što nema dobre razloge već upravo zbog toga, ima ih i previše.

Konjičko jahanje nije samo sport, to je partnerstvo, saradnja.

Fizičko i duhovno ushićenje koje se postiče jahanjem, kao i povezanost konja i njegovog jahača koja se tokom vremena stvara je nešto što je veoma teško rečima opisati.

Jahanje konja može da ispuni nekoliko različitih potreba. Neki ljudi se prosto na taj način opuštaju, bave se tim sportom iz čiste zabave i rekreacije, kako bi što više vremena proveli u prirodi na čistom vazduhu. Dok drugi, na primer, žele samo da se fokusiraju na trening i nauče neke nove veštine kao što su dresura ili paradni skokovi.

Konjičko jahanje
Izvor: Pixabay.com

A postoje i one osobe koje jašu iz društvenih potreba; osobe koje žele da se druže sa drugim jahačima, ljudima koji dele istu strast i ljubav prema ovom sportu. Takođe, postoje i osobe sa invaliditetom koje se aktivno bave ovim sportom, što je samo dokaz koliko su konji zapravo nežna i dobrodušna stvorenja, kao i to koliko jahanje utiče na fizičko i psihičko stanje organizma.

Konjičko jahanje u stvari kombinuje kardiovaskularno vežbanje i ‚‚mentalno razgibavanje”. To znači da vreme provedeno napolju na svežem vazduhu ne samo što poboljšava vašu ravnotežu i reflekse već vam pomaže i da zategnete svoje telo. Takođe, poboljšava se i koordinacija oko-ruka, pokretnost zglobova, a ovim putem možete čak i sagoreti preko 400 kalorija za samo jedan sat jahanja.

Običnom posmatraču jahanje konja možda izgleda kao puko sedenje i da sve što jahač treba da radi jeste da izdaje konju proste naredbe poput: ‚‚Kreni!“ Jer, tu je zapravo konj onaj koji završava čitav posao, on nosi jahača, zar ne?

Netačno.

Konjičko jahanje je mnogo složenije i teže nego što se da primetiti na prvu loptu. Isto kao, kao što sam spomenula ranije, postoje brojne pogodnosti za naše stanje tela i uma, osim, naravno, očiglednog užitka i sreće. Među ostalim beneficijama je i emotivna inteligencija.

Fizičke pogodnosti

Konjičko jahanje razvija vašu ravnotežu i koordinaciju. Pokreti koji su potrebni da biste uopšte pokrenuli konja zahtevaju od vas potpunu svest svog tela. Dok jašete, vi koristite mnoge mišićetela; najviše se koriste butni kao i mišići lista, članka i stopala, koriste se i stomačni mišići kao i tricepsi.

Jahanje ne zavisi samo od snage tela, već od jakih i fleksibilnih mišića koji će vam pomoći da budete stabilni na konju. Većina novih jahača u početku ima upalu mišića, naročito unutrašnjih butnih mišića, ali upravo se ti mišići brzo oporave i ojačaju.

Jahanje konja kasom stimuliše vaše organe isto kao kada se šetate. Pomaže u funkcionisanju vaše jetre i sistema za varenje, a predstavlja i odličnu terapiju za osobe sa invaliditetom.

Jahanje je zapravo sport kojim se apsolutno svi mogu baviti, ne postoje starosne granice. Da, baš svi, jer uz malo instrukcija i treninga nema razloga da se nekome uskrati to zadovoljstvo, taj divni sport.

Dok timarite konja, čistite štale, nosite sedla, opremu i seno vi takođe i vežbate, pomažete da se održi koštana masa.

Psihičke pogodnosti

Na početku vaše jahačke avanture će vam možda biti veoma teško da se zadržite u sedlu ili da kontrolišete konja. To će vam verovatno predstavljati izazov. Ali, čak i kada to napokon savladate, uvek će biti novih problema i lekcija koje treba usvojiti. Čak i oni najiskusniji džokeji će vam reći da u svetu konjičkog jahanja uvek ima nešto novo što treba naučiti. Ali, ovo se treba shvatiti kao pozitivna stvar jer je naučno dokazano da konstantno učenje tokom celog života može sprečiti gubitak pamćenja.

Kao što je to slučaj sa vašim mišićima, i vašem mozgu je potrebno vežbanje. I to je ono što vam jahanje takođe možete pružiti, mlad i vitalan um. A zamislite tek kada napokon savladate neku instrukciju, naravno da ćete se osećati srećno i zadovoljno, kao i ponosno.

Duhovne/Emotivne pogodnosti

Za mnoge, jahanje predstavlja vezu sa prirodom, bez obzira da li jašu u ograđenom prostoru ili su na zelenim pašnjacima. Mnogi tada pronalaze utehu, spokojnost kao i osećaj da nisu potpuno sami na ovom svetu, jer upravo konj postaje njihov prijatelj. Iako jahanje samo po sebi ponekad može biti frustrirajuće i puno izazova, za mnoge je to veoma lepa aktivnost, bez stresa i nervoze. Takođe, možete jahati sami ili u grupi, kako je vama draže.

Oni koji preferiraju prvu opciju obično kažu kako je to vreme posvećeno samo njima, ništa drugo ne postoji osim prirode, njihovog konja i njih samih.

Mnogi čak osećaju kao da im je konj, na neki način, srodna duša, sa usaglašenim osećanjima i emocijama. Jer, kada ste pod stresom, konj može biti onaj tihi prijatelj koji vas neće osuđivati i razočarati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here