Svetski dan pozorišta u Srbiji

Svetski dan pozorišta, 27. mart, ustanovljen je 1961. godine od strane Međunardonog pozorišnog instituta (ITI). Ovaj dan se širom sveta obeležava različitim nacionalnim I internacionalnim dešavanjima. No, ono što povezuje tu raznolikost pojedinačnih teatarskih manifestacija u jednu snažnu celinu jeste tradicionalna poruka koju, specijalno za ovu priliku, sastavlja svetski priznata pozorišna ličnost. Cilj ove poruke jeste da se kroz subjektivni doživljaj pozorišne umetnosti podigne svest pojedinca o ulozi I značaju pozorišta u savremenom društvu.

Internacionalnu poruku koja će kružiti ove godine uputio je poljski reditelj Kšištof Varlikovski (Krzysztof Warlikowski). On je ovogodišnjom porukom izneo ideju da su pravi stvaraoci oni koji prevazilaze klišee I konvencije, koji zaobilaze naše I stvaraju vlastite svetove. Varlikovski pozorište vidi u službi istine, ali one istine koja probija svaka ograničenja I koja nas odvodi u nešto novo I nepoznato. Poruku u celosti, na srpskom jeziku, možete pročitati ovde.

Ovaj značajan datum za pozorišnu umetnost obeležiće svaki teatar u Srbiji, prvenstveno nezaobilaznim čitanjem ovogodišnje poruke pre izvodjenja predstave na ovaj dan, ali I drugim zanimljivim dešavanjima.

Teatar 78

U pozorištu Teatar 78 biće održana, sada već tradicionalna manifestacija “Bolje art nego škart”. Program će trajati dva dana, 27. I 28. marta, I obuhvatiće zanimljiv dramski, likovni I muzički sadržaj. Prvog dana posetioci će moći da pogledaju predstavu po tekstu Bratislava Petkovića “Legija časti– Milunka Savić” s početkom u 20 časova. Nakon toga, u 22 časa, sledi muzički program u Kafe galeriji “Teatra 28” – koncert Jovana Maljokovića I Balkan Salsa Benda uz pratnju plesača. Drugog dana, u subotu, biće održane dve pozorišne predstave. U 17 časova igraće se predstava za decu “Pepeljuga”, a u 20 časova “Jazbina”, koja je u Bugarskoj osvojila nagradu za najbolju predstavu amaterskih pozorišta. Manifestacija se završava muzičkim programom u okviru kog će se održati plesno veče tanga, s početkom u 22 časa. Ovaj raznolik program pratiće i izložba slika “Rađanje”, slikarke Ane Đapović. Ulaznice za ovu manifestaciju su besplatne I mogu se podići u kancelariji broj 1, “Teatra 78” u Resavskoj ulici, svakog radnog dana od 10 do 16 časova

Atelje 212

Povodom Svetskog dana pozorišta  Atelje 212 je najavio veliku, promotivnu vikend akciju, 27. i 28. marta, kada će nas očekivati popusti, promocije  pokloni iznenađenja.

Bitef teatar

Na ovaj dan u Bitef teatru, u 20 časova, biće premijerno izvedena predstava “Nevidljivispomenici”. Reč je o zanimljivoj, dokumentarnoj predstavi koja se bavi temom sećanja na Drugi svetski rat i Holokaust u Beogradu. Režiju potpisuju sestre Jelena i Milena Bogavac, a predstavu izvode učenici Treće beogradske gimnazije.

Pozorište na Terazijama

U Pozorištu na Terazijama ovaj dan će se obeležiti premijerom hit mjuzikla “Mama mia!” u režiji Juga Radivojevića. Ovo će biti prvo izvođenje najpoznatijeg svetskog mjuzikla u ovom delu Evrope na kom je angažovano oko 150 glumaca, igrača, članova hora I orkestra.

Svetski dan pozorišta neće ostati neobeležen ni u drugim gradovima Srbije.

U Novom Sadu posetioci Srpskog narodnog pozorišta moći će da ostvare 50% popusta prilikom kupovine karata za kultnu predstavu “Ćelava pevačica” koja se izvodi na ovaj dan.

I kragujevački Teatar 27. marta obeležava Svetski dan pozorišta kada će na Sceni “Joakim Vujić” biti izvedena predstava Harper Li “Ubiti pticu rugalicu” u režiji Nebojše Bradića I pročitana tradicionalna međunarodna poruka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here