Srpsko-rusko prijateljstvo: Osnovci iz Pančeva dobili nagradni put u Sankt Petersburg!

Od 13. do 18. jula Sankt Petersburg će biti grad domaćin za 19 đaka iz pančevačkih osnovnih škola koji su dobili nagradno putovanje da upoznaju rusku kulturu i vide jedan od najlepših ruskih gradova.

Srpsko-rusko prijateljstvo postoji od davnina i o njemu je govorio čak i F. Dostojevski, dok se danas ona najviše vidi kroz brojne projekte i saradnje koje ostvaruju ove dve „bratske zemlje“. Tako su u prethodnih dva meseca ruski piloti bili „gosti“ na vojnoj paradi u Beogradu, a srpski gardisti su marširali na Dan pobede nad fašizmom 9. maja u Rusiji.

Zatim je u centru Beograda podignut spomenik jednom od najvećih ruskih careva, Nikolaju Romanovu, a u isto vreme je i u Moskvi svoju bistu dobio i naš veliki kralj Aleksandar Karađorđević, a sada se naše prijateljstvo širi i preko onih najmlađih koji „uče školu“.

U okviru projekta, čiji su incijatori svega bili Ruska železnica i njihov predsednik Vladimir Jakunjin i pančevačka osnovna škola Vasa Živković, 19 đaka iz 17 škola iz Pančeva i pančevačkog okruga dobili su nagradno putovanje u Rusiju, gde će moći da posete „carski grad“ Rusije, upoznaju se sa kulturom najveće zemlje sveta i steknu nova prijateljstva.

– Bila sam presrećna kada sam videla da imam gotovo maksimalni broj bodova i što ću moći da idem u Rusiju. Želim da idem u Rusiju jer je vrlo lepa i velika zemlja, i Sankt Petersburg je jedan od najlepših gradova sveta –sa širokim osmehom nam je rekla 14-godišnja Jovana Pjanović, jedna od učenica koja će putovati na sever kontinenta u julu, i dodala da joj pitanja nisu bila toliko teška jer se dosta toga uči u našim školama o istoriji, geografiji i kulturi Rusije.

Početak saradnje i prvi korak ka ovom lepom i korisnom projektu započet je u septembru 2014. godine, a testovi su došli na red ove godine, u kojima su bila pitanja o poznavanju geografije, istorije i kulture najveće pravoslavne zemlje na svetu.

– Decu je mnogo interesovao odlazak u Rusiju što su nam i pokazali rezultati testova koji, verujte, nisu bili nimalo jednostavni, pa smo stoga i mi vrlo ponosni njihovim prikazanim znanjem. Verujemo da će se naša deca lepo ponašati jer smo mi imali nekoliko roditeljskih sastanaka, kao i sa predstavnicima Ruske železnice. Tamo će obići mnogo, verujem da će biti vrlo poslušni i da će dosta toga naučiti  – ponosno nam je rekla direktorka OŠ Vasa Živković, Aleksandra Brdak.

Preko 300 đaka iz pančevačkih osnovnih škola prijavilo se da rešava testove. Neki od njih su članovi porodica u kojima je jedan roditelj poreklom iz Rusije, pa su tako i tražili dodatna znanja o tradiciji, načinima života, i iz toga se moglo zaključiti koliko je velika želja onih najmlađih, pre svih, da nauče nešto novo iz ovog nagradnog putovanja.

– Naš principijelni pristup je bio ne da nagonimo nekoga da mora da dođe kod nas, već ko hoće i vrlo smo zadovoljni odzivom dece. Smatramo da je ovo izuzetan impuls za početak buđenja interesovanja i doučavanja, a neke od stvari koje su oni morali da znaju za test, probudilo je i u samoj deci želju za dodatnim proučavanjem o nekim temama– zadovoljna je bila celim projektom, šefica PR odeljenja Ruskih železnica (RŽD), Jana Baluzina.

Odlazak naših osnovaca u zlatni i carski grad Rusije planiran je polovinom jula (od 12/13. do 17/18.), gde će obilaziti gradske znamenitosti, upoznavati se sa vršnjacima iz Petrogradskih škola i moći da vide ruski način života koji će kasnije moći da prenesu svojim drugarima u Srbiji. I mi ćemo biti sa njima u Rusiji, odakle ćemo vas izvestiti kako se pančevačkim osnovcima sviđa na severu Rusije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here