SRPSKO-RUSKO PRIJATELJSTVO: Osnovci iz Pančeva dobili nagradni put u Sankt Petersburg!

  Od 13. do 18. jula Sankt Petersburg će biti grad domaćin za 19 đaka iz pančevačkih osnovnih škola koji su dobili nagradno putovanje da upoznaju rusku kluturu i vide jedan od najlepših ruskih gradova.

  Vasa Živković, škola Pančevo

  Srpsko-rusko prijateljstvo postoji od davnina i o njemu je govorio čak i F. Dostojevski, dok se danas ona najviše vidi kroz brojne projekte i saradnje koje ostvaruju ove dve “bratske zemlje”. Tako su u prethodnih dva meseca ruskih piloti bili “gosti” na vojnoj paradi u Beogradu, a srpski gardisti su marširali na Dan pobede nad fašizmom 9. maja u Rusiji.

  Zatim je u centru Beograda podignut posmenik jednom od najvećih ruskih careva, Nikolaju Romanovu, a u isto vreme je i u Moskvi svoju bistu dobio i naš veliki kralj Aleksandar Karađorđević, a sada se naše prijateljstvo širi i preko onih najmlađih koji “uče školu”.

  Vladimir Jakunjin

  U okviru projekta, čiji su incijatori svega bili Ruska železnica i njihov predsednik Vladimir Jakunjin i pančevačka osnovna škola Vasa Živković, 19 đaka iz 17 škola iz Pančeva i pančevačkog okruga dobili su nagradno putovanje u Rusiju, gde će moći da posete “carski grad” Rusije, upoznaju se sa kulturom najveće zemlje sveta i steknu nova prijateljstva.

  – Bila sam presrećna kada sam videla da imam gotovo maksimalni broj bodova i što ću moći da idem u Rusiju. Želim da idem u Rusiju jer je vrlo lepa i velika zemlja, i Sankt Petersburg je jedan od najlepših gradova sveta – sa širokim osmehom nam je rekla 14-godišnja Jovana Pjanović, jedna od učenica koja će putovati na sever kontinenta u julu, i dodala da joj pitanja nisu bila toliko teška jer se dosta toga uči u našim školama o istoriji, geografiji i kulturi Rusije.

  Početak saradnje i prvi korak ka ovom lepom i korisnom projektu započet je u septembru 2014. godine, a testovi su došli na red ove godine, u kojima su bila pitanja o poznavanju geografije, istorije i kulture najveće pravoslavne zemlje na svetu.

  – Decu je mnogo interesova odlazak u Rusiju što su nam i pokazali rezultati testova koji, verujte, nisu bili nimalo jednostavni, pa smo stoga i mi vrlo ponosni njihovim prikazanim znanjem. Verujemo da će se naša deca lepo ponašati jer smo mi imali nekoliko roditeljskih sastanaka, kao i sa predstavnicima Ruske železnice. Tamo će obići mnogo, verujem da će biti vrlo poslušni i da će dosta toga naučiti  – ponosno nam je rekla direktorka OŠ Vasa Živković, Aleksandra Brdak.

  Vasa Živković, škola Pančevo, direktorka Aleksandra Brdak

  Preko 300 đaka iz pančevačkih osnovnih škola prijavilo se da rešava testove. Neki od njih su članovi porodica u kojima je jedan roditelj poreklom iz Rusije, pa su tako i tražili dodatna znanja o tradiciji, načinima života, i iz toga se moglo zaključiti koliko je velika želja onih najmlađih, pre svih, da nauče nešto novo iz ovog nagradnog putovanja.

  – Naš principijelni pristup je bio ne da nagonimo nekoga da mora da dođe kod nas, već ko hoće i vrlo smo zadovoljni odzivom dece. Smatramo da je ovo izuzetan impuls za početak buđenja interesovanja i doučavanja, a neke od stvari koje su oni morali da znaju za test, probudilo je i u samoj deci želju za dodatnim proučavanjem o nekim temama – zadovoljna je bila celim projektom, šefica PR odeljenja Ruskih železnica (RŽD), Jana Baluzina.

  Odlazak naših osnovaca u zlatni i carski grad Rusije planiran je polovinom jula (od 12/13. do 17/18.), gde će obilaziti gradske znamenitosti, upoznavati se sa vršnjacima iz Petrogradskih škola i moći da vide ruski način života koji će kasnije moći da prenesu svojim drugarima u Srbiji. I mi ćemo biti sa njima u Rusiji, odakle ćemo vas izvestiti kako se pančevačkim osnovcima sviđa na severu Rusije.

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here