Test srpskog jezika. Proveri svoje znanje!

Test srpskog jezika – Kada prvi put kontaktirate sa nekim, veoma je važno ostaviti dobar utisak. Ukoliko progovorite bez da vas iko pita, setite se da je ova konstrukcija nepravilna, pa je možete zameniti predlozima i reći: Progovorio sam iako / mada / premda me nisu pitali.

Naš portal je objavljivao različite tekstove u vezi sa pravopisom u srpskom jeziku, a sada vam zadajemo test da proverite svoje znanje. Test se sastoji od deset pitanja sa ponuđenim odgovorima od kojih treba izabrati jedan. Uz odgovore možete očekivati i odgovarajuće objašnjenje. Proverite svoje znanje i naučite nešto novo.

Pročitajte još i tekst Jezičke nedoumice u srpskom jeziku

Test priredila: dipl. prof. jezika i književnosti Marijana Ilić

Test srpskog jezika

Kviz započinjete klikom na plavo dugme Start Quiz ispod.

Srećno!

Test srpskog jezika

PODELI
Portal Mladi
Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

24 KOMENTARA

 1. Poslednje pitanje je u potpunosti pogrešno postavljeno, pošto su dva rešenja moguća. Dakle, osim ponuđenog rešenja pravilno je i “Kad bi imali vremena, rado bi se pridružili u šetnji.” Naime, pošto subjekat nije izrečen, na osnovu gramatičkog oblika pom. gl. biti zaključujemo da su [oni] subjekat. Nigde nije naznačeno da se misli na prvo lice množine, tako da bi dotični diplomirani profesor jezika i književnosti mogao da još jednom pogleda svoj test i sastavi uz malo više pažnje.
  Pozdrav.

 2. Moji rezultati su jako losi 50%, a bio sam ubedjen da dobro vladam maternjim jezikom. Voleo bih kada bi ste napravili sto vise ovakvih testova, kako bi svakodnevno mogao da vezbam i popravim svoje znanje. Hvala!

  P.S. Sa matematickim delom nisam imao problema. 🙂

 3. Mala ispravka, piše se Trg Republike, a ne Trg republike. Stoji da je republika zajednička imenica, te da se kao takva piše malim slovom ali se u ovom slučaju republika piše velikim slovom jer se misli na odredjenu republiku. 🙂

 4. A konstrukcija iz uvodnog teksta: “bez da vas iko pita”?!

  10 of 10 questions answered correctly

  Your time: 00:01:52

 5. Prvi zadatak. Kako je: “Zakucala bi na vrata i izrekla opomenu.”, tacno napisana recenica? Prvo lice potencijala pomocnog glagola biti je biH i nikako bi!

 6. Prvo pitanje je loše postavljeno, jer tačan odgovor ( pod br.3) zahtijeva da mi prepoznamo da se radi o obliku 3l.jd.ženskog roda( Ona bi zakucala na vrata . . .). A na sonovu čega da ne prepoznamo da se radi o 1l.jd ( Zakucala bih na vrata . . . ) ?
  Nikada nisam volio testove dgje profesori ne obrate pažnju na dvosmislenost pitanja, pa se od nas traži da unaprijed znamo da je profesor mislio samo na jednu datu situaciju. Ne postavljaju se pitanja takvog tipa u testu, odnosno pedagoška praksa preporučuje da se izbjegavaju jer zbunjuju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here