Test srpskog jezika. Proveri svoje znanje!

Test srpskog jezika – Kada prvi put kontaktirate sa nekim, veoma je važno ostaviti dobar utisak. Ukoliko progovorite bez da vas iko pita, setite se da je ova konstrukcija nepravilna, pa je možete zameniti predlozima i reći: Progovorio sam iako / mada / premda me nisu pitali.

Naš portal je objavljivao različite tekstove u vezi sa pravopisom u srpskom jeziku, a sada vam zadajemo test da proverite svoje znanje. Test se sastoji od deset pitanja sa ponuđenim odgovorima od kojih treba izabrati jedan. Uz odgovore možete očekivati i odgovarajuće objašnjenje. Proverite svoje znanje i naučite nešto novo.

Pročitajte još i:

Test priredila: dipl. prof. jezika i književnosti Marijana Ilić

Test srpskog jezika

Kviz započinjete klikom na plavo dugme Start Quiz ispod.

Srećno!

Test srpskog jezika

59 COMMENTS

 1. Poslednje pitanje je u potpunosti pogrešno postavljeno, pošto su dva rešenja moguća. Dakle, osim ponuđenog rešenja pravilno je i „Kad bi imali vremena, rado bi se pridružili u šetnji.“ Naime, pošto subjekat nije izrečen, na osnovu gramatičkog oblika pom. gl. biti zaključujemo da su [oni] subjekat. Nigde nije naznačeno da se misli na prvo lice množine, tako da bi dotični diplomirani profesor jezika i književnosti mogao da još jednom pogleda svoj test i sastavi uz malo više pažnje.
  Pozdrav.

 2. Moji rezultati su jako losi 50%, a bio sam ubedjen da dobro vladam maternjim jezikom. Voleo bih kada bi ste napravili sto vise ovakvih testova, kako bi svakodnevno mogao da vezbam i popravim svoje znanje. Hvala!

  P.S. Sa matematickim delom nisam imao problema. 🙂

 3. Mala ispravka, piše se Trg Republike, a ne Trg republike. Stoji da je republika zajednička imenica, te da se kao takva piše malim slovom ali se u ovom slučaju republika piše velikim slovom jer se misli na odredjenu republiku. 🙂

  • Bilo je ušlo u običaj pisanje „Dan Republike“ (kao i „Trg Republike“) pošto se „Republika“ shvatala kao skraćeno ime (ranije za FNRJ, potom SFRJ i kasnije SRJ). Međutim, danas se reč „republika“ povezuje samo s tipom državnog uređenja i jedino je ispravno njeno pisanje u obama slučajevima malim slovom.
   Pravopis srpskoga jezika, Matica srpska, Novi Sad, 2011.
   Pravopis je relativan.

 4. A konstrukcija iz uvodnog teksta: „bez da vas iko pita“?!

  10 of 10 questions answered correctly

  Your time: 00:01:52

 5. Prvi zadatak. Kako je: „Zakucala bi na vrata i izrekla opomenu.“, tacno napisana recenica? Prvo lice potencijala pomocnog glagola biti je biH i nikako bi!

  • U ovom slučaju niko ne kaže da je prvo lice, pa pored ostalih pogrešnih odgovora možemo zaključiti da je treće lice jednine. Ono takođe ima taj oblik.

 6. Prvo pitanje je loše postavljeno, jer tačan odgovor ( pod br.3) zahtijeva da mi prepoznamo da se radi o obliku 3l.jd.ženskog roda( Ona bi zakucala na vrata . . .). A na sonovu čega da ne prepoznamo da se radi o 1l.jd ( Zakucala bih na vrata . . . ) ?
  Nikada nisam volio testove dgje profesori ne obrate pažnju na dvosmislenost pitanja, pa se od nas traži da unaprijed znamo da je profesor mislio samo na jednu datu situaciju. Ne postavljaju se pitanja takvog tipa u testu, odnosno pedagoška praksa preporučuje da se izbjegavaju jer zbunjuju.

 7. Imala sam 100%prosle godine sam isla na takmicenje i isla sam skroz u finale i osvojila prvo mjesto a i kviz je to dokazao super je kviz

 8. Na prvo pitanje se ne može tačno odgovoriti jer nijedna rečenica nije tačno napisana. Trebalo bi ispraviti da bismo se mogli dalje lepo igrati proveravajući znanje. Pozdrav radosni

 9. Vec prvo „pitanje“ (umesto „zadatak“) je nepravilno napisano. Recenica bi trebalo da glasi – „Izaberite ispravnO napisanu rečenicu“, umesto, kako je napisano – „Izaberite ispravnU napisanu rečenicu“. Molim, lepo.

 10. U moje vreme kada sam ja pohadjao skolu, srpski knjizevni jezik nije priznavao koriscenje crtice, crtica nije imala nikakav smisao u knjizevnoj strukturi jezika. Cutaju skripta…. mislim koja jezicka glupost, ovo ne bi trebalo da bude pravilno. Jer kada se kaze skripta ne misli se skup vise stvari nego na jedan predmet i uvek je odrednica za jedan predmet bez obizra na to kako je on sastavljen jer se podrazumeva njegov sastav, onda bismo trebali da govorimo citajci knjiga, rec skripta prosto nije pluralia tantum i svakako je u zenskom rodu, a ne u srednjem…. Mnoga pitanja su ok, ali mnogo pitanja su i puvanje akademika i knjizevna pomodarstva koja prosto nisu u skladu sa svakodnevnim govorom, a svakako su u svakodnevnom govoru lepsa i zvuce prailnije i kao takva bi trebala biti izopstena i obrisana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here