Šta je zajedničko za srednjoškolkle i web programiranje?

Odgovor na pitanje iz naslova je Teenage Rails Girls Beograd.

Ako do sada niste imali priliku da čujete, Rails Girls Beograd je deo globalne Rails Girls zajednice, koja već 3 godine organizuje besplatne radionice na kojima devojke i žene imaju priliku da se uz podršku mentora i mentorki upoznaju sa osnovama web programiranja koristeći Ruby programski jezik.

Do sada je kroz 5 radionica prošlo preko 180 učesnica, a njih više od 1500 je izrazilo želju da učestvuje u ovim programima. Polaznice RGB radionica su pravile prve korake u web programiranju, učenju novog programskog jezika, odlazile na prakse, dobijale posao i vraćale se u zajednicu kao mentorke.

web programiranje

Šta je onda Teenage Rails Girls Beograd?

To je radionica koja će biti posvećena isključivo devojkama od 15 do 19 godina. Iako za učešće na našim prethodnim događajima nije postojalo ograničenje kada su godine u pitanju, ovu radionicu koja je zakazana za 27. i 28. april želimo da posvetimo isključivo srednjoškolkama.

Otkud uopšte ta ideja?

U poslednjih nekoliko godina radi se na motivaciji devojčica da svoje buduće profesije potraže u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Zato je između ostalog 2011. godine ustanovljen Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (International Girls in ICT day) koji se svake godine obeležava poslednjeg četvrtka u aprilu. Ovaj dan se obeležava sa ciljem da skrene pažnju devojkama na mogućnosti koje izučavanje informaciono-komunikacionih tehnologija nudi. U fokus se stavlja interesovanje za računarstvo, nove vidove komunikacije i inženjerstvo. Zato želimo da ovogodišnji Međunarodni dan devojaka u IKT-u obeležimo tako što ćemo organizovati Rails Girls Beograd radionicu namenjenu upravo tinejdžerkama, koje će moći da na praktičan način, a ne samo kroz priču, vide jedan od segmenata programiranja, i kako to izgleda kad na kraju dana uspeš da napraviš svoj blog ili web stranu.

Kako izgleda Teenage Rails Girls Beograd radionica i šta je potrebno za učešće?

Radionica traje dva dana, 27. i 28. aprila, i dešavaće se u prostorijama Startit centra (Savska br.5). Prvog dana početak je u 18h uz druženje i naravno prvi susret sa Ruby-em. Nakon pripremnih vežbi i uvoda u tematiku, drugog dana kreće ozbiljnija akcija. Na kraju dana sve devojke imaju šansu da ostvare vidljiv rezultat koji je nastao njihovim radom. Teenage Rails Girls radionica je mesto gde se učesnicama pruža prilika da pitaju, probaju, pogreše i uvide kako programiranje može da izgleda, kao i da istovremeno upoznaju druge ljude koji dele slična interesovanja.

Radi se u malim grupama sa mentorom ili mentorkom koji će biti tu da vode ovo uzbudljivo i potpuno novo iskustvo učenja.

Pošto na radionici ima mesta za 25 učesnica, prvih 25 kojih se prijave će imati priliku da učestvuju.

Radi lakšeg praćenja programa bilo bi odlično da polaznice imaju svoj laptop, ali ako ovo nije slučaj, svakako treba da se prijave, a računar za vreme trajanja radionice će im biti obezbeđen.

Sve zainteresovane mogu da se prijave putem linka: http://bit.ly/1SUuP3S, koji će biti aktivan do popunjavanja kapaciteta.

Nakon završetka radionice, istim povodom Centar za promociju nauke će predstaviti međunarodni projekat Hipatija na kojem učestvuju kao partneri, a čiji je glavni cilj da se na različite načine devojčice zainteresuju za bavljenje naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom.

Ako želiš da se dodatno informišeš poseti http://railsgirls.com/beograd ili našu FB stranu https://www.facebook.com/RailsGirlsBeograd/. Tu je i email adresa [email protected] na koju nam možeš pisati ukoliko imaš dodatnih pitanja.

Teenage Rails Girls Beograd,,,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here