Šta se dešava kad ,,proradi” adrenalin?

Ne postoji osoba koja se bar jednom nije srela sa terminom adrenalin. Najčešće je to u žargonu, nekome „proradi“ ili ga „prodrma“ adrenalin, a najčešće „skoči“, pa je zato korisno znati šta je u stvari adrenalin. Adrenalin je vrsta hormona koji se luči u našem organizmu iz određenog dela tela.

Šta je adrenalin?

Adrenalin je hormon koji se luči kao odgovor našeg tela na bilo koji vid stresa. Stresne situacije ili stresni događaji remete unutrašnju ravnotežu organizma, ali se određenim mehanizmima kompenzacije (najvažniji je lučenje adrenalina), ravnoteža ponovo uspostavlja.

Adrenalin
Izvor: pixabay.com/

Pojačanom sekrecijom adrenalina nastaju promene u organizmu kao što su veliko ubrzanje rada srca, sužavanje krvnih sudova, povećanje pritiska krvi na krvne sudove, napetost čitavog organizma i niz drugih važnih promena, koje pomažu u borbi protiv stresa.

Kako adrenalin deluje?

Mehanizam dejstva adrenalina u našem telu razvio se evolucijom, i to u cilju zaštite organizma od opasnosti koje mogu ugroziti život. Adrenalin se luči iz nadbubrežne žlezde i zajedno sa hormonom kortizolom pokreće niz reakcija organizma karakterističnih za stres, zato se i nazivaju stresni hormoni.

Adrenalin sekretovan iz žlezda, putem krvi dospeva do gotovo svih organa gde se vezuje za receptore i ostvaruje svoju funkciju. U stresnim situacijama, adrenalin deluje na jetru izazivajući povećano oslobađanje glukoze u krv, jer ona povećava energetsku spremnost našeg organizma, što je u stresnim situacijama veoma bitno.
Drugi naziv za adrenalin je epinefrin, ali i jedan i drugi naziv u osnovi znače isto i ukazuju na poreklo i položaj ovog hormona na bubregu.

Višak adrenalina – zavisnost

Adrenalinski zavisnici su osobe zavisne od ekstremnih sportova. To su većinom hiperaktivni ljudi koji neće sesti u fotelju, sem kada padnu od umora. Oni su stalno u pokretu, stalno u potrazi za novim i većim uzbuđenjima koja će aktivirati potrebnu dozu adrenalina u organizmu.

U skladu sa samim nazivom, osobe zavisne od adrenalina gotovo da ne mogu živeti normalnim životom, jer njihov organizam zahteva veću i češću dozu adrenalina da bi funkcionisao normalno.

Adrenalinske zavisnike odlikuje bavljenje takozvanim ekstremnim sportovima, koji bi za običnog čoveka predstavljali igranje životom. U ovu grupu sportova spadaju paraglajding, parkur, skakanje sa opasnih litica (cliff diving), penjanje uz visoke i strme stene, padobranstvo, rafting i još mnogo toga.

Nedovoljna proizvodnja adrenalina

Dugotrajan i relativno čest stres, tj. izlaganje stresogenim situacijama, može izazvati opterećenje nadbubrežnih (adrenalnih) žlezda. Ovakvo stanje žlezda rezultira smanjenim lučenjem adrenalina, koje se karakteriše kao insuficijencija (smanjena funkcija) nadbubrežnih žlezda.

Simptomi adrenalne insuficijencije su:

 • često umaranje
 • vrtoglavica pri naglom ustajanju
 • niska tolerancija na stres
 • problemi sa koncentracijom i pamćenjem
 • nesanica
 • hipoglikemija
 • česte prehlade i bolesti disajnih puteva

Kako smanjiti adrenalin?

Da bismo uspostavili normalno lučenje adrenalina, tj. normalnu funkciju nadbubrežnih žlezda, moramo preduzeti sledeće korake :

 • eliminisati što više opterećujućih faktora
 • ostaviti svakodnevno vremena za odmor na način koji najviše volimo
 • upražnjavati neku od tehnika relaksacije
 • spavati minimum osam sati
 • iz upotrebe izbaciti nikotin, kofein i alkohol
 • uz redovan trening, obezbediti redovne i zdrave obroke

Izvor :  www.sanportal.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here