Šta znači biti muškarčina?

 • Uska košulja? Na mestu.
 • Armani Black Code? U svakom koraku.
 • Casio? Na ruci.
 • Ključevi? U šaci.
 • Izvajani mišići? Svuda.
 • Muškarčina je spremna da prošeta svoj personaliti.
 • Udobna ležerna odeća? Na mestu.
 • Skromnost? U svakom koraku.
 • Sat, da ne kasni na sastanak? Na ruci.
 • Duhovitost? U šaci.
 • Intelekt? Svuda.

Muškarčina je spremna da prošeta svoj personaliti.

Šta znači biti muškarčina?
Izvor: pixabay.com

Koga od ova dva tipa muškaraca smatrate muškarčinom zavisi od toga kako gledate na ovaj termin. Da li postoji univerzalna definicija muškarčine i koja su gledišta po pitanju iste? Koje su odlike pravog muškarca i da li su se neke vrednosti danas promenile? Odgovore pronađite ovde!

Muškarčina?

   Kada kažemo “muškarčina” svi pomislimo na muskulaturu koja zna šta hoće. Muškarac je u našoj maloj, polno diskriminisanoj Srbiji, glava porodice. I tako dođe On, donese hleb u kuću, udari šakom o sto, pljune na pod i on je. . . Pa on je muškarčina! Da, to je jedan od odraza našeg mentaliteta.

   Momci, ako ste se ikada zapitali čemu bi trebalo da težite u cilju izgradnje jednog stabilnog muškarca, verovatno da ste u nekim trenucima bili zbunjeni, i imali ste pravo. Danas smo svi bombardovani informacijama o tome šta se traži kod nas, šta u svetu, šta je poželjno, šta neprihvatljivo, a šta atraktivno.

Nažalost, ne postoji pisano pravilo o tome kako izgleda muškarčina, u pozitivnom smislu. Možda se pravi muškarac krije u svima vama, odnosno u individualnom izboru. Sigurno je da se dijamant muškosti dobija na rođenju, onako divlji i sirov. Ostaje izbrusiti ga. Bruse ga upravo kultura, vaspitanje, obrazovanje, ali i drugi socijalni faktori kao i uticaj medija.

Ko su muškarčine?

   Kažu da pravi muškarac je jak, da ne plače, ne žali se, ne kuka i jednostavno nema vremena za slabosti. Ali to isto tako može da bude i predrasuda. Pa i muškarci imaju emocije, stoga je normalno da ih prođu žmarci ili zasuze oči na nemili događaj. Ipak, možda baš u toj “jačini” žene u muškarcu vide oslonac i sigurnost. Sama pomisao na to da neko može da trpi i izdrži nešto što slabiji pol ne uspeva, budi osećaj da smo bezbedne i pod okriljem čvrstih ruku.

   Muškarčina, kažu, drži do tradicije i istorije svojih predaka, te odlično zna važnost porodice. Nju i organizaciju štiti snagom volje.

   Pravi muškarac ne ogovara. On čuva informacije i nikada ne govori o osobama koje nikada nije upoznao.

   Ovaj iz prethodne rečenice, održava red u kući. Vaš dom ne bi trebalo da ima nekakve fleke, dokumenta bi trebalo da budu sređena, a odeća čista. To se upravo povezuje sa uverenjem da pravi muškarac ne može da vlada nijednom teritorijom ako ne ume svojom.

   Pravi muškarac zna kako da se odbrani. To naravno ne znači da je “regal” već da ume da dođe do cilja. Sam. Da to ne budu nasleđeni poslovi ili novac sa tatinog računa. Da može da pokaže da je svaku kapljicu svog skupocenog parfema zaradio isključivo svojim rukama i umom.

   Muškarčina zna da je sam kovač svoje sreće. Dakle, zna da je on taj koji kroji sudbinu i da ne traži krivca u drugom za svoj neuspeh.

   Govori narod da je pravi muškarac fokusiran. On ne gubi vreme na stvari koje ne mogu da mu donesu profit. Pravi muškarac je okrenut moći, porodici i poslu i nije mu glavni cilj seks. Ovo zadovoljstvo dođe kao nagrada za stečenu moć, novac i ženu.

Šta su muškarčine?

Na pitanje “Šta su muškarčine?” tinejdžeri i nešto stariji, odgovorili su:

“Muškarčina je onaj koji će me držati do sebe, čvrsto. Neko ko jasno zna svoje ciljeve i preuzima inicijativu gde god je to potrebno. To je obrazovani intelektualac, ne nabildovani momak koji život provodi u teretani.” Sandra Đ. (17)

“Muškarčina je onaj koji ume da pleše! Anđela S. (17)

“To su oni muškarci stabilnog karaktera koji u bilo kojim situacijama mogu da kontrolišu svoje emocije. Muškarčine su kavaljeri.” Miljan S. (17)

“Muškarčine su kulturni i elokventni momci kojima nije osnovni cilj posedovanje što više devojaka za veče. Oni upravo šarmiraju znanjem i iskustvom. U njihovom društvu nikada nije dosadno. I da, budite džentlmeni i budite muškarčine.” Jovana A. (18)

“Ne postoji prava muškarčina.” (smeh) Katarina R.(18)

“Muškarčine su likovi koji umeju da nasmeju devojke, koji imaju kontrolu nad svojim nagonima, ljubazni su i rado pomažu drugima.” Vukašin V. (19)

“S obzirom da su danas vrednosti iskrivljene, ne čudi što se pravim muškarcima smatraju “nabildovane gromade” sa prečnikom bicepsa čija je brojka veća od broja reči u njihovom vokabularu. Srećom, postoje oni sa lepim manirima, prirodnošću i nešto višim IQ-om.” Anđela M. (20)

“Muškarčina jednostavno treba da bude oslonac devojci, ženi, deci.” Miloš S. (23)


Zanimljivo je da, kada na Guglu ukucate “Šta znači muškarčina“, prvi dogovor koji dobijate je „Šta muškarci zaista žele“. Takođe, kad pitate najvećeg svetskog pretraživača „Kako prepoznati pravog lovca na žene“, on kaže da takav koristi oružje dodira, da sluša sve o vama, da je upečatljiv i da vas ignoriše, i to iz razloga jer traži reakciju.

Možda je muškarac u Srbiji upravo onakav kakav društvo očekuje od njega da bude. Često je moćnije razbiti čašu nego ponos i devojku prošetati do svog stana nego do bioskopa. I pretući navijača suprotnog kluba nego otići na piće sa njim. Istina, u kakvim vremenima su naši muškarci odrastali, verovatno su očekivana određena ponašanja. Tu su bila dva rata, beda, nemaština, nezadovoljstvo, sankcije, nasilje, mafijaški idoli, tranzicija, diktatura. Zato je pitanje da li prosečan muškarac u Srbiji uopšte može da nauči da ponekad ćuti, prihvati i sluša šta mu sistem servira.

 Momci, ne učite od takozvanih “frajera” ili “šmekera”, učite od emancipovanih ljudi čiji su kvaliteti prepoznati u svetu. Ulažite u sebe, jer samo znanje je moć. I znajte da ste stigli čim krenete.

Autorka: Dragana Stanković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here