Start-up prestonica Evrope ugostila mlade preduzetnike iz sedam zemalja

Mladi iz sedam evropskih zemalja su se okupili u Berlinu kako bi kroz zajednički  rad i edukaciju osnažili samopouzdanje,  formulisali svoje poslovne  ideje i pretvorili ih u konkretne poslovne planove koji će kasnije izroditi nove start-upove.

U organizaciji udruženja Zentralrat der Serben in Deutschland e.V  održana je omladinska razmena pod nazivom „Youth Entrepreneurs Now” u periodu od 8. do 17. septembra 2016. godine u Berlinu,  start-up prestonici  Evrope. Tema omladinske razmene je bila preduzetništvo mladih i njihovo osposobljavanje za pokretanje sopstvenih biznisa.

Na ovoj omladinskoj razmeni učestvovalo je 42 mladih ljudi iz sedam evropskih zemalja: Nemačke, Srbije, Austrije, Španije, Litvanije, Češke i Makedonije.

Erazmus +, Berlin projekatOvakav tip omladinskih razmena pruža veliku mogućnost mladim ljudima za bavljenje različitim temama. Istovremeno je ovo odlična prilika za interkulturalnu razmenu na različitim aspektima. Stvaranje atmosfere tolerantnosti i poštovanja drugih kultura, prihvatanje različitosti na religiskom, političkom i etničkom polju, samo su neke od primera dobre prakse i pozitivnog uticaja na ove mlade ljude.

Na projektu „Youth Entrepreneurs Now” mladi iz sedam zemalja su se u Berlinu bavili temom preduzetništva. Na projektu su ravnopravno učestvovali mladi  iz ekonomski slabije razvijenih sredina, mladi iz ruralnih područja, mladi koji iza sebe imaju  socijalne ili ekonomske teskoće.

Erazmus +, Berlin projekatProjekat je ostvaren kroz radionice, diskusije i primere dobre prakse. Glavni cilj projekta je bio da mladi učesnici  razviju preduzetnički duh i da se osnaže za pokretanje sopstvenih biznis ideja.

Tokom projekta dosta pažnje je poklonjeno  radu na izgradnji i učvršćivanju sopstvenog samopouzdanja.

Jednu od radionica o liderstvu, prepoznavanju sopstvenog tipa ličnosti, sopstvenih talenata i slabosti i  pronalaženju sopstvenog stila liderstva održala je Dragana Nikolić, koordinator  Centralnog Saveta Srba Nemacke i vlasnik firme EQ-TRAIN. Na specijalnoj radionici učesnici su izmedju ostalog imali priliku da saznaju više o savremenim metodama i online alatkama za razvoj liderstva koje primenjuju ne samo velika preduzeća već i sve više startup firmi u svetu.

Erazmus +, Berlin projekatOdlična atmosfera i svesrdna podrška svih učesnika olakšale su timski rad i podstakli mlade entuzijaste da se oprobaju i u usavršavanju javnog nastupa i poslovnoj komunikaciji. Neki od njih su imali svoju premijeru u javnoj promociji, što ce im biti od velike pomoci prilikom kokurisanja za poslove ili za dobijanje ekonomske podrške za  nihove preduzetničke planove.

Omladinske razmene su odličan način za učenje i lični razvoj jer unose interkulturalnu dimenziju i pružaju mladima mogućnost da temu projekta posmatraju globalno. Upoznavanje sa ljudima iz drugih zemalja širi njihove vidike i podstiče ih da stvari sagledaju iz drugačije perspektive. Mladi dobijaju priliku da istražuju mogućnosti koje društvo pruža, kako na ličnom, tako i na poslovnom planu. Kroz ovakve projekte mlade osobe, posebno iz ekonomski nerazvijenih sredina, dobijaju podstrek, ideje i nove mogućnosti da se uključi u društvene tokove. Neretko, sami postaju vršnjački edukatori i lideri koji predvode naredne razmene mladih.

Kao deo aktivnosti na razmeni mladi su posetili nemački parlament “Rajhstag” i prisustvovali sednici donošenja budžeta za infrastrukturna pitanja.

Erazmus +, Berlin projekatIzmeđu ostalog, učesnici su imali priliku da se upoznaju  se sa sistemom gradske podrške mladim preduzetnicima. U okviru radionica takodje su  prezentovali koje sisteme podrške njihove zemlje pružaju mladima koji žele da osnuju preduzeća.

Kao primer dobre prakse posetili su preduzetničku radnju Balkansop Ilic u Berlinu, popričali sa vlasnikom i lično se uverili da i mali biznis moze  uspešno da se razvije.

Po završetku razmene dva učesnika iz Španije održala su radionicu u svom gradu gde su preneli stečeno znanje svojim vršnjacima. Tokom novembra i decembra očekuje se da će biti održano još četiri radionice; po jedna u Srbiji i Litvaniji i dve u Španiji.

Tokom rada na projektu učesnici su napravili video čija je ideja dalja promocija preduzetništva i upoznavanje javnosti sa aktivnostima koje smo radili tokom projekta.

Erazmus +, Berlin projekatProjekat „Youth Entrepreneurs Now” podržala je Evropska komisija iz programa Erasmus+. Erasmus+ je program Evropske unije namenjen finansiranju projekata iz oblasti obrazovanja i obuka, mladih i sporta. Program pokriva period od 2014. do 2020. godine, a organizacija Zentralrat der Serben in Deutschland e.V ohrabrena dobrim rezultatitma na ovom projektu nastaviće da radi na novim projektima i sprovodi obuke i razmene za mlade.

Autor: Mirjana Vasić

Fotografije: Dragana Nikolić i Mirjana Vasić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here