Stefan Manasić: najjači junior na svetu

Stefan Manasić je dvadesetdvogodišnji dizač tegova iz Vranja, a od ovog avgusta i novi juniorski svetski šampion u bench pressu kao i nosilac svetskog rekorda u svojoj kategoriji. Bench press je jedna od tri discipline u powerliftingu – sportu snage, čiji je cilj podići što veću kilažu.

FB profil Stefan Manasić

Manasić je počeo da trenira sa sedamnest godina i na svom prvom takmičenju upoznao je svog sadašnjeg trenera i uzora Radeta Savića svetskog šampion u bench pressu. Rezultati treniranja su počeli da se pokazuju kada je Manasić dve godine za redom bio Evropski prvak u GPC federaciji. Kao i nosilac svetskog rekorda u bench pressu za takmičare do 20 godina. Pored evropskih nagrada osvojio je i više zlatnih medalja na državnim prvenstvima ali je postavio i balkanski rekord na Balkanskom prvenstvu u bench pressu. Posle sportske povrede lekari su mislili da će njegova karijera stati ali se je Manasić uz podršku svog tima vratio treninzima. Pa je ove godine u kategoriji juniora na takmičenju u Čikagu oborio svetski rekord podigavši 215 kilograma, Stefan je uspeo da obori stari rekord od 207,5 kilograma i proglašen je za apsolutno najjačeg juniora na svetu. Za “Portal Mladi” Manasić govori o treninzima, planovima u daljoj karijeri kao i o popularnosti sporta u Srbiji.

Kakva je razlika između svakodnevnih treninga i priprema za takmičenje?

Velika je razlika, svakodnevni treninzi se laganije rade, manjeg su intenziteta da bi mišići bili odmorni i spremni za početak priprema, a u toku priprema su mnogo jači treninzi, forsira se mnogo grupa mišića koja nam je potrebna za podizanje težine.

Kako si se odlučio da i sam postaneš trener ovog sporta?

Ja sam imao sreće da učim od najboljeg i da upijem znanje koje sad prenosim svojim takmičarima, oni su me svojom upornošću naterali da se još više trudim oko svojih i njihovih priprema.

Koliko je finansijski zahtevno trenirati bench press? Da li je potrebna neka posebna oprema?

Dosta je zahtevno, mora se pratiti ishrana, dosta suplemenata za brzi oporavak mišića za sledeci trening. Postoji Raw bench ili bench bez opreme i EQ ili bench sa opremom, tu je potrebna posebna majica za podizanje tereta koja sadrzi u sebi posebna vlakna koja se rastežu kad se gura težina.

Takmičenja u benč presu nisu dovoljno medijski ispraćena u Srbiji, koji je, po tvom mišljenju, glavni razlog za nezainteresovanost medija?

Bench press postaje sve više popularan u Srbiji, dosta jakih takmičara ima naša zemlja koji prave izvanredne rezultate. Takmičenja nisu uopšte skoro ispraćena od strane medija zato što nije Olimpijski sport, ali su najavili da se mora ubaciti na Olimpijadu zbog velike popularnosti.

 

FB profil Stefan Manasić

Kakvi su ti planovi za dalju karijeru u sportu?

Takmičim se u juniorima još dve godine i želim da pomerim svoje Svetske i Evropske rekorde još više i da popularizujem ovaj sport jos više u našem gradu i u državi i naravno da svoje takmičare spremim za sledeća takmičenja koja nas očekuju.

I na kraju, da li bi imao neki savet za mlade koji žele da se bave ovim sportom?

Mladi uvek treba da se bave nekim sportom, pre svega zbog zdravlja i zbog fizičke aktivnosti, a ako se pronađu u ovom sportu kao što sam se ja pronašao neka guraju što više i što jače napred i da ne odustaju, mora biti i padova i uspona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here