Stiven King – kralj trilera, horora i naučne fantastike

Ukoliko ste u nedoumici kako da iskoristite svoje slobodno vreme između spremanja ispita ili želite da se odmorite od obaveza na poslu, iskoristite ovo hladno vreme za (ponovno) čitanje nekog od najpoznatijih dela Stivena Kinga, poznatog autora čije su knjige prepune scena koje su savršene za čitanje u zimskom periodu.

The scariest moment is always just before you start”. Upravo mi je ovaj citat Stivena Kinga prolazio kroz glavu u trenutku kad sam počeo da pišem ovaj tekst. Verovatno  zbog ogromnog poštovanja koje imam prema njemu, jer činjenica je da je čovek napisao preko 200 romana, kratkih priča, i novela, i da je jedan od najboljih (ako ne i najbolji) pisac horora svih vremena, a pored toga muzičar i kolumnista.

Stiven King
Stiven King

Stiven King je, kako to i samo njegovo prezime kaže kada se prevede na srpski jezik, kralj horora i naučne fantastike. Na internetu i u ostalim medijima postoje brojni tekstovi o njemu i njegovom životu, a postoji čak i nekoliko knjiga o njemu.

Novinari su mu postaviljali sva moguća pitanja tako da horde njegovih obožavalaca znaju verovatno sve o njemu, njegovoj ženi Tabiti (koja je takođe književnica), o njihovo troje dece, unucima, o gurmanskim jelima u kojima King uživa (burgeri koje prati obilno zalivanje pivom), tabletama koje pije kad ga boli glava (ekscedrin i to na suvo – kao i glavni lik iz jedne od njegovih najpoznatijih knjiga –The Shining), knjigama i filmovima koje voli, ko su mu roditelji i ostali preci, kako se osećao kada mu je u kuću upao psihopata, za koga navija (Boston Red Sox), kad i koliko piše, koliko vremena provodi čitajući (svakog dana osim za rođendan, Božić i Četvrti jul), njegovimstrahovima, humanitarnom radu, itd…

Stiven King rođen je 21. septembra 1947. godine u Portlandu, u saveznoj državi Mejn koja se nalazi na krajnjem severoistoku Sjedinjenih Američkih Država. Radnja velikog broja njegovih pričasmeštena je upravo u tom gradiću ili bar nekim izmišljenim mestima koje liče na njega.

Kada je imao samo dve godine njegov otac Donald King je napustio porodicu, a Stivena Kinga i njegovog usvojenog brata, majka Neli je podizala u vrlo teškim uslovima. Počeo je da piše još kao dete, i to priče koje su nastajale na osnovu filmova koje je gledao. Prodavao ih je prijateljima, što nije nailazilo na odobravanje nastavnika, te su ga naterali da vrati zarađen novac.

Zahvaljujući kutiji starih knjiga koje su pripadale njegovom ocu, i bile uglavnom naučno- fantastične i horor priče, koju je Stiven King našao, kada je imao trinaest godina nastala je i njegova prva priča In Half World of Teror koja je objavljena u jednom magazinu, ali i sve što mu je kasnije donelo svetsku slavu.

Studirao je engleski jezik na Univerzitetu u Mejnu, a pored toga pisao je i nedeljnu kolumnu za univerzitetski list i kao član studentskog senata podržavao je antiratni pokret i osuđivao rat u Vijetnamu. Uporedo, da bi mogao da studira, King je radio sve poslove koje je mogao da nađe.

U toku studija od 1966. do 1971. godine upoznao je i svoju buduću suprugu Tabitu. Ona je uprkos lošem imovinskom stanju na početku zajedničkog života u prikolici, uporno podsticala njegove ambicije i prolazila kroz teške situacije zajedno s njim: alkoholizam, saobraćajnu nesreću…

Stiven King je pisao, prvo da bi izdržavao porodicu, a kasnije zato što mu je to postala i potreba i profesija. Pisao je kolumne i kratke priče za muške časopise pored posla profesora engleskog jezika koji je dobio nakon diplomiranja u Mejnu, a kasnije i mjuzikle, bio je scenarista stripova, filmova, reditelj, pisac eseja… 

King svake godine izbacuje nove romane. Prosečan Kingov roman ima 600 i više strana a ume i da uveliko pređe 1000, kao na primer It, što je dokaz da ima nepresušnu maštu.

Na početku svoje karijere počeo je i da pije i to je postalo veliki problem. Neke zamisli koje je hteo da pretvori u roman, završavale su u smeću. Iz takvog stanja, zavisnosti od alkohola i svega ostalog, osamdesetih je otišao na lečenje i posle se nikada više nije vratio tim porocima.

Njegova uporna supruga Tabita je takođe imala važan uticaj na njegovu odluku da svoj roman Carrie pošalje izdavaču 1974. godine. Nije očekivao previše, ali dobio je skromnu ponudu od 2.500 dolara, da bi nakon prepoznavanja vrednosti romana autorska prava prodao za sumu od 400.000 dolara. To je značilo početak uspešne karijere koja traje i dan danas sa više od pedeset knjiga koje je napisao i koje su prevedene na skoro sve jezike sveta.

Znalci romana  strave i užasa, a posebno dela Stivena Kinga smatraju da je svoje navažnije i najuticajnije romane ovaj autor napisao na početku karijere počev od Carrie (1974), The Shining i Rage (1977) da bi osamdesetih objavio Cujo (1982), Cristine i Pet Semetary (1983), It (1986), Misery (1987) . Iz devedesetih mu je svakako najpoznatije delo The Green Mile, dok je u ovom milenijumu izdao knjige kao što su Dreamcatcher, Cell, Under The Dome i Doctor Sleep.
Dark Tower je serijal od devet knjiga koje je Stiven King napisao u periodu od 1982. godine do  2004. godine, i zanimljiva je žanrovska mešavina horora i vesterna.

Po njegovim romanima filmove su snimali čuveni reditelji, kao što su Stenli Kjubrik, Ron Huard, Brajan de Palma, Džon Karpetner i dr. Veliki broj njegovih knjiga su iskorištene za stvaranje holivudskih filmova i serija. Iako nisu sve filmske adaptacije romana Stephena Kinga bile uspešne, mnoge su postali kultni filmovi. Ako pogledate naslove poput The Shining, Carrie, Cujo, Misery, The Green Mile, Shawshank Redemption biće vam jasno kakav uticaj ima ovaj pisac na popularnu kulturu.

Stiven King
Shawshank Redemption

U leto 1999. godine doživeo je saobraćajnu nesreću kada je na njega naleteo kamion dok je hodao ulicom. Lečenje je zahtevalo boravak u bolnici i operacije, a i dugotrajne fizikalne terapije. Stiven King je nastavio da piše uprkos tome, iako je bilo perioda kada je razmišljao da prestane, odustane od zamišljenih i nedovršenih poslova koje je započeo pre ove nesreće.

Stiven King je 2003. godine dobio Orden američke književne fondacije za doprinos svetskoj književnosti, a to je pored nagade Edgar Alan Po za životno delo još jedna nagrada u nizu koje je za svoj rad dobio ovaj, po mnogima najplodonosniji pisac današnjice. I zaista, za nekoga ko praktično svake godine objavi knjigu, a pri tome redovno ostvari značajan komercijalni uspeh i pozitivne kritike, ne može se drugačije reći osim da je vrhunski pisac.

Evo još nekih zanimljivosti o Stivenu Kingu. Naime, on i njegov brat su osnovali svoje novine krajem pedesetih prošlog veka, porodičan je čovek, živeo je u tri kuće u kojima su izvršena samoubistva pre njegovog useljenja, trenutno živi u kući koju je povezao podzemnim tunelima sa kućama u komšiluku koje su takođe njegove, ima biblioteku od 17.000 knjiga, veliki je fan bejzbola i Hari Potera, voli rokenrol i svira gitaru. Takođe voli pse (vlasnik je jednog korgija kojeg obožava).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here