Stiže nova generacija Majstora programiranja! – iSerbia

Udruženje iSerbia je organizovalo  besplatnu onlajn školu programiranja za preko 1000 đaka – „Majstora programiranja“, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Škola je je bila namenjena đacima širom Srbije, uzrasta od 12 do 19 godina.

Obuka se pohađala  putem interneta  počev od 15. marta kada su polaznici dobili korisničke podatke putem kojih su pristupali  onlajn platformi za učenje u bilo koje vreme, iz svoje fotelje. Preko 1000 đaka širom Srbije se prijavilo za učešće u projektu.

majstora programiranja

Tokom prvih 30 dana, đaci su pohađali kurs iz Osnova programiranja koji se sastojao  iz tri nivoa. Potom su se, zavisno od nivoa znanja, preferencija i uzrasta, opredeljivali za kurs kreiranja veb sajta (Web development) ili android programiranja (Razvoj mobilnih aplikacija) koji im je bio otvoren narednih  60 dana.

Veliki odziv interesovanja na početku projekta je ukazivao da se mogu očekivati odlični rezultati koji su postignuti. 763 đaka uspešno je savladalo Osnove programiranja, od toga jedna trećina polaznika se opredelila za modul Razvoj mobilnih aplikacija, a preostali za modul Web development. Na kraju, 72 polaznika je uspešno završilo kurs Razvoj mobilnih aplikacija, dok je njih 168 uspešno završilo kurs Web development. Najmlađi polaznik je bio učenik trećeg razreda osnovne škole, a najmlađa polaznica učenica šestog razreda.

“Završni zadatak, tj. samostalno odrađena aplikacija je kod značajnog broja polaznika ne samo odlično tehnički odrađena već te apliakcije, kreativne, nose i određenu poruku i korisne su za obrazovanje mladih”, izjavila je Ana Kostadinović, mentorka na kursu Razvoj mobilnih aplikacija. Stanko Arsenijević, mentor na kursu Web development,  dodao je da je sarađujući mesecima sa mladim ljudima na ovom projektu i sam uvideo koliko je značajna sinergija ideja mladih ljudi koja je na kraju pretvorena u 100 originalnih sajtova kreiranih od strane polaznika.

“Na kraju kursa u svom završnom radu pokušao sam da napravim portfolio website. Želeo sam da to bude prezentacija mojih interesovanja i mogućnosti. Kurs mi je pomogao da otkrijem sve elemente koji su mi bili potrebni da napravim takav website i da svoju želju pretvorim u stvarnost. Već sad znam da je moj završni rad ujedno početak mog daljeg interesovanja i učenja IT”, kaže Mihailo Anđelić, pobednik i najaktivniji Majstor programiranja  kursa  Web development. Mihailo je učenik trećeg    razreda Srednje mašinske škole “Radoje Dakić” u Rakovici, a sada obavlja stručnu praksu u iAkademiji.

 

Sve vreme trajanja kursa bila je obezbeđena  podrška mentora, kao i redovne konsultacije koje su se takođe održavale onlajn. Na kraju kursa su bili dodeljeni sertifikati svim polaznicima koji su uspešno završili kurs, a TOP 10 Majstora programiranja sa oba kursa je posebno nagrađeno poklon paketima DM-a, kolačima Anđeli i knjigama koje je obezbedila Izdavačka kuća Arhipelag. Mihailo Anđelić je kao prvi pobednik dobio još i tablet računar, a Uroš Radisavljević kao drugi pobednik bežični zvučnik. Posebne diplome su dodeljene najmlađem, najaktivnijem, najsolidarnijem i najkreativnijem Majstoru programiranja.

„Moja aplikacija je sama po sebi jednostavna – to je geografsko-istorijski kviz. Kviz se sastoji od pitanja 3 nivoa koja testiraju vaše znanje iz istorije i geografije od 5 do 8.razreda, a takođe ima i sekciju zanimljivosti iz geografije i istorije. Ovo je moja prva aplikacija i zahvaljujući ovom kursu sam brzo ostvario napredak koji je uvećao ne samo moje već i znanje mladih generacija širom zemlje”, izjavio je Uroš Radisavljević, učenik četvrtog razreda Ekonomsko ugostiteljske škole “Slobodan Minić” iz Aranđelovca i mladi programer čija je aplikacija zauzela 3. mesto na kursu Razvoj mobilnih aplikacija.

Ana Ranitović, izvršni direktor iSerbie i projekta, izjavila je: ”Želeli smo da polaznici kroz interakciju i igru, i u prijateljskoj atmosferi, steknu znanje – da ovo ne bude još jedna edukacija koju će uz mnogo napora pratiti i iz nje malo šta naučiti. Iz tog razloga, osmislili smo sistem u kojem učesnike podstičemo i nagrađujemo njihovu aktivnost, solidarnost, preduzimljivost i kreativnost, što je dalo zaista odlične rezultate i predstavlja dobar temelj za njihovo dalje usavršavanje. Osim toga, tokom programa smo u više navrata obezbedili najboljim polaznicima učešće na stručnim domaćim i internacionalnim konferencijama iz oblasti IT-a i preduzetništva, što ih je dodatno inspirisalo!”

IT oblast nudi šanse svima, bez obzira na profesiju, takva znanja su danas neophodna  bilo da pokrećete sopstveni posao, bilo da ste negde zaposleni,  u  bilo kojoj profesiji. Ovaj projekat je stvorio jednu novu generaciju mladih programera! Stoga je bitno da naše društvo prepoznaje značaj i važnost ovakvih  prilika za usavršavanje i obrazovanje mladih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here