Štrajk se nastavlja, đaci možda bez zaključenih ocena

Sindikati prosvete nastavljaju štrajk i u ponedeljak, 22. decembra, potpuno će obustaviti rad u školama i održati proteste u većim gradovima, najavljeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zbog nezadovoljstva pregovorima sa vladom, oni najavljuju i mogućnost nezaključivanja ocena i neizvestan početak drugog polugodišta.

Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata najavili su da će, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u ponedeljak, 22. decembra biti organizovana celodnevna obustava nastave i protest u Beogradu, ali i u većim gradovima Srbije.

 

Ilustracija

„Protest u Beogradu će početi u podne ili 12.30 okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, a zatim će uslediti šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete“, rečeno je u Beogradu na konferenciji za novinare predstavnika četiri reprezentativna sindikata.

Predsednik radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da će do tada štrajk biti nastavljen u zakonskim okvirima, odnosno održavanjem skraćenih časova.

„Što se tiče dalje – imamo potpunu obustavu rada, imamo da ne zaključimo ocene. Ukoliko vlada odugovlači i Ministarstvo prosvete…mi ćemo pribeći i potpunoj obustavi rada i da ne ocenimo učenike za prvo polugodište, pa ćemo da vidimo da li ćemo da krenemo u drugo polugodište“, kazao je Brajković.

Na pitanje novinara da li će u Vojvodini biti zaključene ocene, s obzirom da se tamo školska godina završava u utorak, 23. decembra, rečeno je da profesor daje predlog ocene za zaključivanje pred učenicima, a da konačan sud daje odeljensko veće.

„Ovoga puta ćemo morati da prepustimo onima koji o tome odlučuju da odluče posle ponedeljka. Ja sam razumela da se u Vojvodini školska godina završava, a da su odeljenska veća u ponedeljak i utorak, tako da ćemo do ponedeljka pratiti situaciju i biti na vezi“, kazala Jasna Jaković iz Unije prosvetnih radnika Srbije.

Predsednik radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kazao je da su plate zaposlenih u prosveti od 2006. godine smanjene za 45 odsto.

On je kazao da će Vlada Srbije izgubiti obrazovanje, ako u njega ne ulaže i dodao da su platni razredi osnova za obrazovanje.

„Mi njima ništa ne verujemo. Uradili smo kolektivni ugovor. Mi smo ga predali i potpisali. Sad je na njima da taj kolektivni ugovor potpisu.

To je stvar Vlade Srbije“ ukazao je Brajković.

On je kazao da su predlozi koji su sindikati dobijali, a koji se odnose na premošćivanje perioda do uvođenja platnih razreda nudili minimalno i da su zato odbijeni.

„Moraju da nađu model da bi mi premostili to naše stanje do izrade platnih razreda, a onda neka smanjuju koliko treba“, rekao je Brajković.

On je kazao da sindikati insistiraju i na tome da tehnološki viškovi ne budu otpušteni, već preraspoređeni.

Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije rekla je da je imala uvid u budžet za 2015. godinu i da postoje mesta za uštedu.

Prema njenim rečima, kako se ne bi smanjile plate prosvetnim radnicima na godišnjem nivou je potrebno 22 miliona evra.

Jankovićeva je rekla da se taj novac može dobiti uštedama u budžetu iz dela koji je namenjen „specifičnim uslugama“.

Ona je navela da je za specifične usluge namenjeno 121 milion evra i da se iz tih sredstava, između ostalog, finansiraju razni instituti koji ranije nisu bili u nadležnosti ministarstva prosvete.

Zamenik potpredsednika Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šojanović kazao je da je nastavak štrajka u rukama drugih, a ne prosvetnih radnika.

„Lopta je na drugoj strani u ministarstvu prosvete, odnosno da li je to ministarstvo finansija ili ministarstvo državne samouprave ili ministarstvo rada“, istakao je Šojanović.

Prosvetni radnici zahtevaju da budu izuzeti iz smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

Oni navode da je kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, radna grupa završila svoj posao i da bi taj nacrt trebalo sada da odobri Ministarstvo prosvete.

Sindikati su u zakonskom štrajku šestu nedelju i traže da im se ne smanjuje zarada, a čelnici tih sindikalnih organizacija su na zajedničkoj konferenciji zatražili od vlade da ubrza pregovore o njihovim zahtevima ako, kako su naveli, želi dobro prosveti Srbije.

Izvor: rtv.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here