STUDENTSKI KODEKS OBLAČENJA

Studenti, poštujte studentski kodeks oblačenja i pravom odevnom kombinacijom budite simbol pristojnosti i zrelosti. Zaboravite providne materijale, drečave boje, dresove sa aplikacijama brojeva omiljenih fudbalera, kao i garderobu sa likovima Miki Mausa, Sunđer Boba Kockalonea, Kalimera i drugih crtanih junaka.

STUDENTSKI KODEKS OBLAČENJA

U svetu u kojem odrastamo, preplavljeni modom i modnim časopisima, skoro je nemoguće držati se poznate poslovice „odelo ne čini čoveka“ i zanemariti u potpunosti interes za odeću koju nosimo. Ranije su postojale školske uniforme, identične za sve, pa đake nije bolela glava zbog dileme „šta obući“.

Danas je liberalnije, nema više uniformi, prate se modni trendovi, kombinuju se različiti stilovi. Ipak, na fakultetima postoji kodeks oblačenja koji se može naći u pravilinicima o ponašanju studenata. Iako pravila oblačenja za studente nisu striktna, potrebno je poštovati osnovne smernice.

Pravila studentskog oblačenja nalažu da devojke treba da izbegavaju da se na fakultetu pojavljuju u suknjama iznad kolena, da nose majice na bretele ili one koje otkrivaju stomak ili imaju dubok dekolte. Kod kuće u ormanu treba ostaviti i otvorenu obuću, poput japanki i papuča.

Bolje je opredeliti se za dužu haljinu sa kratkim rukavima ili košulju u kombinaciji sa letnjim pantalonama ili suknjom. Ukoliko ste ljubitelj sportskih haljina i vamp odeće sačuvajte te modele za izlazak u grad sa prijateljima, ali i kombinacije koje deluju preozbiljno za vaše godine, jer ćete tako izgledati smešno.

Modne i stilske promene značajno su preokrenule stavove muškaraca o garderobi, zbog čega posvećuju sve više vremena svom izgledu. Ono što mladići treba da ostave u ormanu kada krenu na fakuletet su sportski dresovi i kratke pantalone. Majica, džemper, duge pantalone ili farmerice uz patike ili cipele idealana su odevna kombinacija.

Izbor boje može vam pomoći da delujete samouvereno. Plava i zelena imaju moć da smire i opuste, ljubičasta simboliše dostojanstvo i poštovanje, dok žuta i oker boja pripadaju najstimulativnijim bojama i zrače optimizmom. Ako se razmišljate između roze i crvene izaberite crvenu jer je energičnija, a mnogi studenti smatraju da donosi sreću na ispitima. Siva se može kombinovati sa narandžastom, jer zajedno simbolišu mudrost i zrelost.


„Faktor sreće“ od posebne je važnosti studentima, pa će se na svakom ispitu pojedinci pojaviti u tzv. srećnoj majici, sa srećnim minđušama ili u srećnim pantalonama. Ako vam to pruža izvesnu sigurnost i veru da ćete tako lakše položiti ispit, nemojte menjati naviku.

Ukoliko volite da nosite nakit, neka on bude diskretan, kako ne biste zveckanjem i šarenilom odvlačili preveliku pažnju drugim studentima i izgledali kao novogodišnja jelka.

Dok provodite vreme u slušaonicama, amfiteatrima i čitaonicama napadnom odećom drečavih boja, otkrivenim tetovažama i šljaštećim nakitom odvlačićete kolegama pažnju sa savladavanja gradiva. Dakle, ne samo da je izbor garderobe stvar mode, već je to i stvar pristojnosti i poštovanja drugih. Trudite se da vaša odeća odaje utisak stabilne, ozbiljne i kulturne osobe.

Ukoliko se ovi saveti previše razlikuju od vašeg stila, zavirite u svoj orman i kreirajte svoj studentski stil oblačenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here