„Studije budućnosti“ – prilika za kvalitetne prakse

  Ukoliko ste student završne godine osnovnih studija, apsolvent ili student masterskih studija na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu, imate priliku da pohađate program Beogradske otvorene škole „Studije budućnosti“, koji ove godine upisuje XXIV generaciju studenata. Program koji se sastoji iz četiri ključna dela – nastave, prakse, pisanja završnog rada i mentorstva, namenjen je studentima koji su radoznali, aktivni, ambiciozni, željni znanja i neprekidnog ličnog i profesionalnog razvoja. U želji da vam približimo prednosti ovih studija, razgovarali smo sa Danijelom Grubnić, koordinatorkom ovog obrazovnog programa, i Katarinom Tomić, jednom od polaznika prošlogodišnje generacije.

  "Studije budućnosti"
  Izvor: Beogradska otvorena škola

  BOŠ prepoznaje lidere u različitim oblastima, spremne da menjaju i unapređuju sebe, svoje okruženje, zajednicu u kojoj žive i rade – one koji će radeći na svom profesionalnom i ličnom razvoju, razvijati naše društvo i učiniti ga boljim, ističe Danijela koja je i sama završila ovaj program.

  Novi sajt – Poslovi za mlade – pogledajte aktuelnu ponudu poslova

  Program je kreiran tako da studenti imaju priliku da razgovaraju o različitim temama sa ekspertima iz određenih oblasti u okviru četiri nastavna modula u dva semestra. Pored toga, praksa u određenoj kompaniji, organizaciji ili instituciji sastavni je deo programa, a od prethodne godine „Studije budućnosti“ obogaćene su i Alumni2Students programom mentorstva, u kome alumnisti kroz neformalna druženja prenose svoja iskustva i znanja kako bi pomogli studentima da se lakše i brže nose sa svim predstojećim izazovima.

  Trudimo se i da razvijemo povezanost grupe, pre svega kroz zimsku školu – četvorodnevni trening van Beograda, gde treneri BOŠ-a kroz radionice i druženje uče studente da razumeju pojam tima i timskog rada. BOŠ kviz, filmski maraton, poseta muzejima, dvorovima, upoznavanje sa istorijom arhitekture Beograda, samo su deo aktivnosti u kojima studenti najviše uživaju, objašnjava Grubnićeva i dodaje da svi studenti koji uspešno završe program postaju deo Alumni mreže, koja u ovom trenutku broji oko 1100 alumnista.

  O rezultatima ovog programa najviše govore sami alumnisti, koji su, kako kaže, danas na važnim pozicijama u javnom i poslovnom sektoru, u domaćoj i svetskoj akademskoj zajednici, a pritom su i dalje uključeni u brojne aktivnosti BOŠ-a.

  "Studije budućnosti"
  Izvor: Beogradska otvorena škola

  Jedna od alumnistkinja jeste i Katarina Tomić, studentkinja sociologoije, koja je posle uspešno završenog programa dobila priliku da bude demonstratorka generaciji studenata koja će biti upisana ove godine.

  Za „Studije budućnosti“ imala sam priliku da čujem od jednog alumniste koji je istakao da je to pravo mesto za sticanje znanja i iskustava i odlična prilika za kvalitetne prakse i mentorstva. Imala sam tu sreću da mi praksa bude ponuđena upravo u BOŠ-u, u Centru za karijerno vođenje i savetovanje. Tu sam upoznala predivne ljude koji su uvek bili raspoloženi za sva moja početnička pitanja, a ja sam bila spremna da ponudim svoj maksimum i pomognem koliko god moje znanje i veštine to dozvoljavaju,  otkriva nam Katarina. Ona naglašava kako je ovakva vrsta neformalnog obrazovanja potrebna i korisna, jer veštine i znanja koje se ovde stiču jesu nešto što je od ključne važnosti za dalji razvoj svakog polaznika programa.

  Upravljanje vremenom, veštine poslovne komunikacije, kao i veštine javnog nastupa, samo su neke od stvari koje možete savladati tokom  programa. Za kraj Katarina ističe zajedništvo i povezanost koju je osetila u grupi kao nešto što je na nju ostavilo najjači utisak:

  Još jedna lepa stvar koju sam naučila jeste kako 20 potpuno različitih ljudi može sedeti u jednoj učionici, raspravljati o najrazličitijim temama i imati suprostavljena mišljenja, ali posle svega može otići na druženje i uz osmeh se sećati toga. Omiljena anegdota svakako je sa zimske škole, kada smo šetajući šumom na Tari smišljali planove šta ćemo uraditi ako nas napadne medved.

  "Studije budućnosti"
  Izvor: Beogradska otvorena škola

  Katarina nakon završetka osnovnih studija sociologije planira da upiše masterske studije, a Centralno-evropski univerzitet, sa kojim BOŠ sarađuje, nudi brojne stipendije u njenoj struci, tako da je to jedna od mogućnosti koja joj se pruža. Mi Katarini želimo mnogo uspeha u njenom daljem napredovanju, a vas pozivamo da posetite veb sajt ovog programa na kome možete pronaći više informacija o studijama koje mogu promeniti vašu budućnost.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here