Zeleni čaj – za šta je dobara šoljica čaja?

Verovatno nema mnogo ljudi kojima se sviđa ukus zelenog čaja, ali njegovo konzumiranje je dobro za šta god da vam padne na pamet. Jedino ljubavne probleme ne rešava!

Kada u kafiću ili u gostima naručujete čaj, verovatno je vaš izbor neki od ,,klasičnih’’ ukusa: nana, kamilica ili hibiskus. A naravno, pored svih onih odličnih kombinacija poput jagoda-jogurt, da li će uopšte nekom pasti na pamet da naruči zeleni čaj?!

Zeleni čaj

Tačno je, on ima malo gorči ukus koji se ne dopada svima, ali ovo je prilika da saznate koliko je on samo zdrav! I to za sve! Da biste ,,poboljšali’’ njegov ukus, možete slobodno da dodate malo meda ili ceđenog limuna.

Zeleni čaj
Izvor: pixabay.com

Kada ga preporučujem ljudima oko sebe to bude obično ovako: ,,Ali zeleni čaj je mnogo zdrav, dobar je bukvalno za sve, za šta god što vam padne na pamet! Jedino od njega ne raste kosa (ako se obraćam ocu) ili ne rešava ljubavne jade (ako se obraćam drugarici)!’’

Zeleni čaj – za šta je dobar?

  • sprečava začepljenje krvnih sudova i srčana oboljenja
  • ubrzava metabolizam i sagoreva masti
  • snižava holesterol,
  • sprečava razvoj karijesa,
  • prečava razvoj oštećenja ćelija u organizmu,
  • sprečava razvoj prehlada i virusa,
  • sprečava razvoj malignih ćelija i raka jajnika, bešike, pluća, kože,
  • uništava bakterije u usnoj duplji,
  • a može se koristiti i za čišćenje ušiju (samo štapić natopite ovim čajem).

Zeleni čaj je takođe dobar ukoliko imate nizak pritisak.

Šoljica zelenog čaja je zdravlje

Pošto je bogat kofeinom, podstiče stanje budnosti i saznajne kapacitete. Kineski naučnici su ustanovili da zeleni čaj ne čuva samo srce, već i vaš mozak, pa ćete uz njega moći i bolje da učite i pamtite.

Antioksidanti u zelenom čaju su nekoliko desetina puta jači i efikasniji od vitamina C i E koji važe za dobre antioksidante. Svoju namenu zeleni čaj nalazi i kod astme i bronhitisa jer podstiče opuštanje bronhija.

Ovaj napitak pomaže u borbi protiv starenja, a sprečava i razvoj Parkinsonove bolesti. Tradicionalno se koristi za regulaciju nivoa šećera u krvi, a Japanski naučnici su otkrili da ekstrakt zelenog čaja pomaže u zaustavljanju HIV virusa.

Ovaj čaj jedino ne bi trebalo da piju anemične osobe jer može smanjiti usvajanje gvožđa, kao i osobe osetljive na kofein, osobe koje pate od nesanice ili epilepsije.


Zeleni čaj je obeležje Kine i Japana, a zna se da je za njih bolje ne jesti tri dana, nego ne piti čaj jedan dan.

Takođe, znate da su Kinezi i Japanci dugovečne i jako zdrave nacije, što mnogi povezuju upravo sa svakodnevnim konzumiranjem ovog napitka. Jer, kao što rekoh, on je dobar apsolutno za sve!

Uživajte u šoljici zdravlja!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here