Sve što treba da znate o oralnoj kontracepciji (1. deo)

U svetu je, već nekoliko decenija, raširena primena oralnih kontraceptiva, toliko da se procenjuje da ih koristi najmanje 100 miliona žena. Ipak, u javnosti su i dalje prisutne neke nedoumice oko “anti-bebi pilula“. U ovom  i narednom tekstu ćemo odgovoriti na  neka od najčešće postavljanjih pitanja.

Šta su kontraceptivne pilule i kako one deluju?

Kontraceptivne pilule u sebi sadrže estrogen i gestagene. To su sintetički dobijeni hormoni strukture slične prirodnim ženskim seksualnim hormonima, ali su za razliku od njih aktivni kada se uzmu oralno. Deluju na više nivoa. Estrogeni suprimiraju sekreciju FSH (folikulostimulirajućeg hormona) i na taj način sprečavaju razvoj dominantnog folikula. Gestageni utiču na LH (luteinizirajući hormon), te sprečavaju ovulaciju. Pored dejstva na ove hormone, utiču na kontrakcije materice i jajovoda otežavajući implantaciju oplođene jajne ćelije i povećavaju viskozitet cervikalne sluzi, što otežava prolaz spermatozoida.

Kada se sve koriste kontraceptivne pilule?

Primarna indikacija jeste sprečavanje neželjene trudnoće. Pored toga, mogu ostvariti i neke nekontraceptivne pozitivne efekte. Preporučuju se  pacijentkinjama koje pate od izrazito bolnih i obilnih mentruacija, PMS-s i policističnih jajnika. Pored toga, neke vrste pilula redukuju maljavost i akne. Istraživanja pokazuju da kombinovane kontraceptivne pilule smanjuju rizik od pojave raka jajnika i endometrijuma, smanjuju incidencu endometrioze, kao i rizik od benignih promena dojki.

Kakve kontraceptivne pilule postoje?

 Postoje kombinovana pilula i progestinska pilula (mini-pilula). Daleko češće se koristi kombinovana oralna kontracepcija (KOK) koja sadrži i estrogen i gestagen. Tokom godina, sastavi ovih pilula su menjani i prilagođavani, sve u cilju smanjenja neželjenih efekata. Zbog toga je značajno smanjena estrogena komponenta. Postoje dve raličite vrste KOK-a. To su monofazni i multifazni preparati. Kod monofaznih kontraceptiva sve tablete u pakovanju imaju isti sastav. Višefazni kontraceptivi su podeljeni u“faze“, tako da se tablete razlikuju prema dozi komponenti. Često su u pakovanju tablete sa istom koncentracijom hormona u istoj boji, a boje se menjaju tačno određenim redosledom.

 Kako se piju?

Sa uzimanjem tableta  se počinje od prvog dana menstrualnog ciklusa i piju se svakoga dana, otprilike u isto vreme. Postoji više režima doziranja. Klasični režim naziva se 21/7. Pakovanje ima  21 tabletu i svakog dana se uzima po jedna tableta, a zatim se pravi pauza od 7 dana. Postoji i režim 24/4, koji je jednostavniji.  Ovakvo pakovanje ima 24 aktivne tablete i 4 placebo tablete koje ne sadrže hormone i služe samo za lakšu orijentaciju o tome kada započeti sa novom kutijom. Dan nakon uzimanja poslednje placebo tablete iz kutije, započinje se sa sledećom kutijom.

 Koliko su pouzdane?

KOK je najpouzdaniji vid kontracepcije.  Pilule sprečavaju trudnoću u 99% slučajeva, ako se koriste u skladu sa pravilima.

 Ko NE SME da koristi kontraceptivne pilule?

Lista kontraindikacija za primenu nije kratka. Pre svega, ne smeju ih primenjivati pacijentkinje sa prethodnim tromboembolijskim poremećajima ili moždanim infarktom ili istorijom estrogen-zavisnih tumora u porodici. Kontraindikacija su i  trudnoća i dojenje, bolesti jetre, jake glavobolje, krvarenja iz materice nepoznatog porekla, hiperlipidemija, hipertenzija, dijabetes, bolesti žučne kese i primena antiepileptika. Takođe, žene pušači starije od 35 godina ne smeju koristiti KOK.

Ko SME da koristi kontraceptivne pilule ?

Mlada, zdrava žena! Svaka žena koja nema neku od kontraindikacija i koja ima dobre rezultate na testovima koji se obavezno rade  pre propisivanja ovih lekova od strane lekara.

Šta je neophodno proveriti pre nego što se započne primena oralne kontracepcije?

Potrebno je izračunati BMI (indeks telesne mase), uraditi rutinski ginekološki pregled, kolposkopski pregled, Papanikolau test, ultrazvučni pregled male karlice, kao i laboratorijski pregled krvi i to krvne slike, faktora koagulacije i biohemijskih analiza. Ukoliko su nalazi dobri, lekar će preporučiti kontraceptivne pilule. Takođe, lekar treba da proceni koja kombinacija estrogena i gestagena najviše odgovara vama, kao i da vam da savete za primenu terapije. O svim nedoumicama se možete posavetovati i sa vašim farmaceutom.

Koji se neželjeni efekti mogu javiti?


Najopasaniji neželjeni efekti su tromboembolijski poremećaji. Javljaju se i probojna krvarenja, muka i povraćanje,glavobolja, napetost dojki, porast telesne mase i otoci usled zadržavanja vode, uticaj na libido, promene raspoloženja i depresija,kožne promene, hipertenzija, iritacija oka očnim sočivima, hepatotoksičnost, amenoreja. Ukoliko se jave neki od neželjenih efekata, obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

 Kakve još rizike sa sobom nosi primena oralnih kontraceptiva?

Studije pokazuju da upotreba pilula povećava rizik za nastanak raka dojke i raka grlića materice kod žena koje su koristile pilule duže od 5 godina. Zato je neophodno da lekar saopšti pacijentkinji i ’’tamniju’’ stranu ovih lekova.

Odgovore na još neka od najčešće postavljanih pitanja, poput pitanja vezanih za propuštenu pilulu i šta možete kupiti u apoteci bez recepta, potražite u članku Sve što treba da znate o oralnoj kontracepciji (2. deo).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here