Svečano otvaranje Nova festivala

  Austrijski savremeni strip kolektiv i vizuelno-muzički parformans novosadskih muzičarki

  TONTO COMICS I KVARTET BILITIS OTVARAJU DRUGO FESTIVALSKO IZDANJE

   Četvrtak, 13. oktobar u 20.0, Galerija Bate Mihailovića,

  Svečano otvaranje festivala počinje u četvrtak, 13. oktobra u 20 časova, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, otvaranjem izložbe stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics, čiji osnivači i učesnici, Eda Strobl, Helmut Kaplan i Majkl Džordan, dolaze na festival. U nastavku programa, Kvartet Bilitis izvešće uz autorski vizuelni rad, značajnu kompoziciju Stiva Rajha Different Trains, inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.

  Nova festivala

  Postava koju čine Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem-Aksentijević (viola) i Pančevka Milica Svirac (violončelo), na osoben način interpretira jedno od najcenjenijih dela iz Reichovog opusa – „Different Trains“. Nastalo 1988. godine i premijerno izvedeno u interpretaciji čuvenog Kronos Quarteta, već sledeće godine dobija Grammy nagradu za najbolju savremenu kompoziciju. Premda je „Different Trains“ originalno napisan za gudački kvartet, u „domaćoj verziji“ flauta menja prvu violinu, te se zahvaljujući boji tona odlično uklapa u zvučno okruženje. Takođe, koncertno izvođenje će pratiti i video rad grafičke dizajnerke Ivane Radmanovac, specijalno naručen za kvartet Bilitis.

  Tonto je bio naziv izdavača nezavisne muzike iz Graca, koji je između 1992. i  2004. objavio tridesetak izdanja posvećenih uglavnom eksperimentalnoj, nekomercijalnoj muzici. Počev od 2000. godine, Tonto objavljuju strip izdanja, organizuju izložbe (čak su i pokretači strip festivala koji je postojao između 2003. i 2006. godine) i učestvuju u zajedničkom radu sa strip crtačima i ilustratorima kako lokalnim, iz Graca, tako i onima sa internacionalne scene. Kreirajući strip radionice i pridružujući se radu drugih autora, Tonto su fluidna ideja koju je teško zarobiti rečima.

  O sebi kažu: „Naša platforma za ‘slikovnotekstualnu literaturu’ (ImageText literature) vidi sebe kao deo mreže grupa razasutih po čitavoj Evropi, koje su odabrale medij stripa kao oblast vlastitog istraživanja. Zahvaljujući svojoj perifernoj poziciiji u okviru zemalja nemačkog govornog područja, Tonto su zapravo bliski širem evropskom području. U tom smislu, Berlin je jednako blizu koliko i Beograd”.

  ***

  Nova Festival – festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja se održava od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

  Festival se ove godine održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu, a program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koji čini izložba stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics i muzičko-vizuelni performans Different Trains Kvarteta Bilitis , i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu.

  Nova festivala

  Više o Nova Festivalu:

  Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira.

  Takođe, Nova Festival je jedina manifestacija iz oblasti kulture u Srbiji koja sav promotivni materijal (plakati, flajeri, programi, katalozi) štampa na ekološkom, sertifikovanom recikliranom papiru.

  PROGRAM FESTIVALA

  Nova Festival

  Festival nove umetnosti

  13 – 15. oktobra 2016.

  Pančevo / Kovin / Beograd

   

  PANČEVO

  13.10. u 20.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića

  Žarka Zrenjanina 1

  Svečano otvaranje festivala

  Izložba stripova Tonto Comix (Austrija)

  Muzičko-vizuelni performans: Kvartet Bilitis Different Trains (Srbija)

  Ksenija Bašić – flauta

  Iva Stanković –  violina

  Ana Klem-Aksentijević – viola

  Milica Svirac – violončelo

  15.10. u 20.00, Dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo

  Maksima Gorkog 6

  Koncert: Duo FredDo (Austrija)

  Frederik Neyrinck – klavir

  Doris Nicoletti – flauta

  Koncert Szilárd Mezei Tubass Quintet (Srbija / Mađarska)

  Zoltán Csányi – kontrabas

  Ernő Hock – kontrabas

  Szilárd Mezei – kontrabas, kompozitor

  Ervin Malina – kontrabas

  Kornél Pápista – tuba

   

  KOVIN

  14.10. u 20.00, Centar za kulturu Kovin

  Cara Lazara 85

  Koncert: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)

  Jasna Jovićević – sopran saksofon, alt saksofon, frula, glas, perkusije, bas klarinet, hang, looper

  Gabriela Koso – fagot

  Koncert: Szilárd Mezei / Albert Márkos

  Szilárd Mezei – viola

  Albert Márkos – violončelo

  BEOGRAD

  14.10. u 21.00, Studio 6 Radio Beograda

  Hilandarska 2

  Koncert: Kaja Draksler / Susana Santos Silva (Slovenija / Portugal)

  Kaja Draksler – klavir

  Susana Santos Silva – truba

   

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here