Svetski dan igre – 29. april

Primabalerina, pedagog, koreograf, baletski kritičar i dobitnica Posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije Ivanka Lukateli uputila je poruku povodom Svetskog dana igre – 29. aprila u kojoj ističe da je igra čarolija koja izaziva osećaj slobode, ali i umetnost života.
Lukateli u svojoj poruci kaže da igrači slave igru i odaju joj počast, u nju veruju kao u jedinu religiju. „Za druge, kojima igra nije profesija, ona čeka da joj se otvore vrata. A tada se dešava čarolija, sve postaje onako kako treba da bude, bez ikakvog napora i uz čistu radost. Ko jednom otkrije igru, zauvek ostaje njen poštovalac jer shvata – ona je tu od prvog našeg udisaja, do poslednjeg pozdrava. 

freepik.com

Ritam su mamini otkucaji srca, prva muzika koju zavolimo, koračanje ulicom, razgovor sa prijateljima“, naglasila je ona. Ističući da igra izaziva osećaj slobode, Lukateli je pozvala sve da zaplešu. „Zaplešite danas, ne sutra, napustite onog sebe koji je zaboravio da pleše. Budite radosni i u ektazi, jer kada plešete, svaki deo tela pleše sa vama. 

Tada vam se otvaraju sva vrata i ceo život će vam se pretvoriti u ples – biće otvoren i radostan“, poručila je primabalerina. „Kada pronađete svoje korake, savladaćete i jezik istine, jer igra se samo ponekad dešava na sceni, a zapravo je umetnost života i svakoga od nas“, naglasila je Lukateli. 

Svetski dan igre ustanovio je UNESCO 1981. godine i tim povodom svake godine Udruženje baletskih umetnika Srbije – UBUS šalje poruku eminentnog umetnika iz oblasti umetničke igre sa željom da doprinese afirmaciji domaćeg plesnog stvaralaštva. 

Ove godine, kako podseća UBUS, obeležava se 100 godina od rođenja priznatog koreografa svetskih razmera Dimitrija Parlića i održava se 20. izdanje Festivala koreografskih minijatura.

izvor: b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here