Kustendorf u Domu omladine

U Domu omladine Beograda, 20. i 21. aprila od 20.00, premijerno u Beogradu biće prikazana dva filma sa festivala Kustendorf.

Dva filma koja su izazvala burne reakcije na ovogodišnjem Filmskom i muzičkom festival Kustendorf ali i u svetu su „O nasilju“ (20. april) i „Kapetan Tomas Sankara“ (21. april).

kustendorf-filmandmusicfestival.org

Ova dva eksplozivna filma kako zbog stila tako i zbog stava, izvrsni su politički dokumentarci i beskompromisni antiimperijalistički filmovi, filmske priče o borcima za slobodnu Afriku koje se tiču svih nas danas.

 

O nasilju

Film „O nasilju“, reditelja Görana Olssona iz 2014. godine, nastao je po knjizi Frantza Fanona.

Američka pop zvezda Lorin Hil vodi nas kroz ovaj dokumentarni film koji je nastao na osnovu radikalno antikolonijalnog eseja Franca Fanona i raskrinkava samu suštinu evropskog kolonijalizma i imperijalizma. Film govori o afričkim nacionalnim pokretima za nezavisnost 60-ih i 70-ih godina prošlog veka koji su poljuljali kolonijalnu vladavinu bele manjine.

Film je dobio nagradu na filmskim festivalima u Berlinu i Geteborgu i izazvao velike polemike zbog oštrine stila i beskompromisnosti stava.

Kapetan Tomas Sankara

Dokumentarni portret Tomasa Sankare, film „Kapetan Tomas Sankara“, snimljen je 2012. u režiji Christophea Cupelina. Film prikazuje predsednika Burkine Faso od 1983. pa sve do atentata na njega 1987. i sastavljen je isključivo od arhivskih snimaka u formi uzbudljivog političkog dokumentarca.

Beskompromisan u nameri da oslobodi svoju zemlju i transformiše mentalitet svojih sugrađana, otvoreno izazivajući svetski poredak i političke velesile tog vremena, Sankara se snažno izdvaja u istoriji Afrike i sveta.

Ulaznice se mogu nabaviti po ceni od 200 RSD.

izvor: danubeogradu.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here