Svetski dan poezije – šta posetiti?

Godine 1999. Unesko je ustanovio Svetski dan poezije koji se od tada obeležava različitim manifestacijama. U savremenim društvenim sistemima uticaj poezije znatno je umanjen.

Dobro, znamo da se na društvenim mrežama (Fejsbuk, Tviter) ostavljaju statusi u vidu određenog stiha neke pesme, pa nam korisnici predočavaju da su koliko – toliko upućeni u poeziju. Da li je to dovoljno?

Branko Radičević, Đura Jakšić, Zmaj, Jovan Dučić, Laza Kostić, Milan Rakić, Dis, Popa, Stevan Raičković, Ivan V. Lalić… Teško je izdvojiti nekoga. Svako je u srpskoj književnosti zablistao, manje ili više pisao o ljubavi, ženama, osvrnuo se na daleku prošlost. (Ne zamerite ako nekoga izostavljamo, ne sumnjamo da ima podjednako pravo da se nađe ovde.)

Kulturni centar Beograda organizuje i obeležava u nekoliko institucija i na javnim mestima Svetske dan(e) poezije: Čemu poezija?, pa odgovore na mnoga pitanja možemo dobiti odlaskom na neka od sledećih mesta.

Gde otići i šta posetiti?

Ove godine pod broj jedan stavljamo neke od beogradskih klubova koje mladi najčešće posećuju i gde će im pesnici omogućiti da zaigraju glavnu ulogu. Pored brojnih autora iz Srbije, mladi će imati priliku da upoznaju i inostrane učesnike manifestacije iz Češke, Poljske, Austrije, Španije, Letonije, Irske, Francuske.

U petak, 20. marta od 21.30 u klubu UK Parobrod pod sloganom Zalepi mi usta i naloži da pevam! poeziju čitaju Nikola Madžirov, Arvis Viguls, Jolanda Kastanjo, Mariana Jungmajer, Tomas Havlik, Ana Rostokina, Ana Ristović, Vladimir Đurišić, Ana Marija Grbić, Miloš Živanović, Tamara Šuškić, Bojan Marković i dr.

U subotu, 21. marta od 10.30 do 12.00 u KCB, Galerija Artgert, biće održana novinarska radionica i prezentacija (na engleskom jeziku) Poezija ne ujeda! ili Kako plasirati više književnosti na radiju i televiziji? Učesnici su novinari i saradnici kulturnih redakcija beogradskih medija, studenti FPN-a i FMK-a.

Odmah posle toga, od 12.30 do 14.30 održaće se prezentacija i razgovor u vezi sa evropskom pesničkom scenom u kom učestvuju pesnici i kritičari iz Španije, Češke, Rumunije, Makedonije, Letonije i Poljske, dok će okrugli sto biti od 18.00 do 20.00 pod nazivom Vrednovanje poezije u javnom prostoru.

Poetski performans organizovan je u Galeriji Podroom, od 20.30 do 21.15 u kome pored naših pisaca i pesnika učestvuje i francuski pisac Đani Gregori Forne, a u Platou će se čitati poezija od 22.00.

Nedelja, 22. mart, rezervisana je za poeziju iz Austrije u poslastičarnici Moritz Eis, dok će od 18.00 u Galeriji Artget biti obeleženo 150 godina od rođenja V. B. Jejtsa.

Nadamo se da ćete naći svoj kutak u nekom od ovih prostora i uživati u početku proleća!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here